Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι ιταλικές εκλογές στρώνουν το έδαφος για την κυβίστηση της Μέρκελ…;


http://olympia.gr/2013/02/26/%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%BF/

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Οι ψηφοφόροι στην Ιταλία έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Ευρώπη, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό και στις αγορές. Ο καταποντισμός του Μόντι που έτρεφε τη στήριξη του Βερολίνου έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη που δεν ήθελε να βλέπει καν ότι ο Μπερλουσκόνι διατηρεί σημαντικότατο έρεισμα μέσα στην Ιταλία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται σίγουρο ότι θα είναι η απαρχή μιας αλλαγής της στάσης από την πλευρά του Βερολίνου. Το μήνυμα σαφέστατο τόσο για την πολιτική λιτότητας όσο και για τις ευθείες παρεμβάσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της κάθε χώρας προ εκλογών.

Οι Ιταλοί έδειξαν ότι δεν υπολόγισαν χρέη, ελλείμματα και απειλές για μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν καλά ότι η χώρα τους μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, ωστόσο είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουν να καταρρεύσει. Επιτέλους, ένας λαός που έδειξε ότι τη δύναμη δεν την έχουν οι αγορές, οι οποίες φοβήθηκαν τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος εδώ που τα λέμε είχε πει το αυτονόητο: αν το κόστος δανεισμού της χώρας παραμείνει σε αυτά τα απαγορευτικά επίπεδα (σ.σ. και δεν γίνει καμία παρέμβαση από την Ευρώπη) τότε θα είναι καλύτερα να βγούμε από το ευρώ. Ποιος προτιμά να βλέπει τη χώρα του να καταρρέει και να φτάσει στην εξαθλίωση μόνο και μόνο για να είναι μέλος του ευρώ; Το αν το εννοεί ή όχι είναι ένα άλλο ζήτημα φυσικά, αλλά ως μέσο πίεσης είναι το τέλειο παράδειγμα.

Την ίδια ώρα, και ο Γκρίλο διέψευσε όλες τις προσδοκίες και ξεπέρασε κατά πολύ τον τεχνοκράτη Μόντι, αλλά πλησίασε απειλητικά τον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι.

Η Γερμανία είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή την πολιτική μέχρι τις εκλογές. Από τη μια ο νομισματικός πόλεμος και η διεθνής πίεση για αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ, από την άλλη οι πιέσεις για τις οικονομίες των χωρών που την περιβάλλουν και χαρακτηρίζονται ως ο δυνατός ευρωπαϊκός νότος που εξασθενεί, έχουν τον ευρωπαϊκό νότο που «βράζει» και τώρα οι εκλογές στην Ιταλία.

Έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι η ψήφος ήταν (και) μήνυμα – απάντηση στη Μέρκελ;

 Β.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου