Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Συντακτική εθνοσυνέλευση προτείνει ο Κωνσταντόπουλος.


http://hassapis-peter.blogspot.gr/2013/02/blog-post_22.html

Του Γιώργου Μελιγγώνη
Υπέρ μιας «ευρείας αναθεωρητικής διαδικασίας» του Συντάγματος, στα πρότυπα της «συντακτικής εθνοσυνέλευσης» τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην παρέμβασή του στην «Επιτροπή Σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Η ομιλία του Νίκου Κωνσταντόπουλου στην επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για...
τις αναγκαίες αλλαγές στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα αποτελεί την «ολική επαναφορά» του πρώην προέδρου του ΣΥΝ στα πολιτικά πράγματα. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση προτάσεων σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, με κύριο στόχο το πρώτο Σύνταγμα της «μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως πλέον, έχουν παραμορφωθεί όλα τα «κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με τα οποία άρχισε η μεταπολίτευση  το 1974», προσθέτοντας ότι αυτά έχουν «καταπλακωθεί από προσχώσεις παλαιοπολιτικών καταλοίπων και μεταπολιτευτικών φερτών υλικών».

«Η σημερινή κατάσταση της χώρας, απ’ τη Μεταπολίτευση στην Επιτήρηση, από το Δημοκρατικό Σύνταγμα στο παρασύνταγμα των μνημονίων και του ιδιότυπου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, θυμίζει όσα περιγράφει ο Νίκος Γκάτσος στην «Ελλαδογραφία του» για την δημοκρατία που γίνεται δημοπρασία»,  συνέχισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

 «Ξεχαρβαλωμένο σκηνικό»

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο σημερινό πολιτικό σύστημα, επισημαίνοντας πως «το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα και στη διάρκεια της  εικοσαετίας και σήμερα παραμένει  το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα  και τα διαβρωμένα θεσμικά συστατικά  του, που πρέπει ουσιαστικά να παραμεριστούν  από τα νέα κομματικά και πολιτικά, θεσμικά και στρατηγικά εργαλεία για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία του 21ου αιώνα». «Ένα ξεχαρβαλωμένο πολιτικό σκηνικό, πάνω σ’ ένα ρημαγμένο κοινωνικό πεδίο, μέσα σ’ ένα δυσώδη και σκωληκόβρωτο δημόσιο βίο, αυτή είναι η κατάσταση της σημερινής Ελλάδας, που παρά ταύτα πεισματικά εξακολουθεί να διαθέτει δυνάμεις ανανέωσης και δημιουργίας, ασυναγώνιστα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης και συλλογικής προόδου, αλλά και αντίστασης στην εκποίηση των υπαρχόντων της, στην ταπείνωση της ύπαρξής της και στην αλλοίωση της ταυτότητάς της, ως χώρα αποικία χρέους», επισήμανε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι οι τρεις αναθεωρήσεις του Συντάγματος αποδείχθηκε πως «δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις καινούριες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, ως μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, ούτε στα σύγχρονα προβλήματα διακυβέρνησης, ελέγχων, διαχείρισης, και προστασίας των δημοσίων αγαθών, εθνικής στρατηγικής κι ανάπτυξης, σε συνθήκες μεταλλαγμένης δημοκρατίας από την διαπλοκή εξωθεσμικών κέντρων και μέσων επικοινωνίας, κομματοκρατίας και διαφθοράς».

«Αυτό, άλλωστε, που αποκαλούμε κρίση του πολιτικού  συστήματος δεν είναι μια αναπόφευκτη  κρίση εξουσίας και κυβερνητικής αποτυχίας, αλλά μια συνολική και έντονη εκφυλιστική αλλοίωση της ίδιας της κοινωνικής και πολιτικής, της συνταγματικής και θεσμικής δομής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνον η οικονομική καταβαράρθρωση  και η κοινωνική βαρβαρότητα της σκοτεινής ύφεσης και ανεργίας. Χρεοκοπούν όλοι οι τομείς του λεγόμενου πολιτειακού κεφαλαίου, του πνευματικού και ηθικού, του πολιτικού και θεσμικού, του παραγωγικού και πολιτισμικού, που έχουν καίρια σημασία για τη συνοχή, την ταυτότητα και την προοπτική προοδευτικής ανασυγκρότησης», επισήμανε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ διαπίστωσε, μάλιστα, ότι «το πολιτικό σύστημα που οδήγησε την Ελλάδα στην παρακμή, επιμένει να διαχειρίζεται, με τον ίδιο στερεότυπο τρόπο αυτήν την παρακμή. Κυριαρχεί η επικοινωνιακή, διαχειριστική, παραπολιτική και παραθεσμική πρακτική, ώστε να μην λειτουργούν κατά το Σύνταγμα ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Βουλή ούτε η Προεδρεία της Δημοκρατίας».


«Αυτή τη στιγμή που στην πατρίδα μας γίνεται κοινωνικός και πολιτικός σεισμός, από τον τελευταίο εκλεγμένο εκπρόσωπο μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι μπορούν να ασκήσουν τη δυναμική της άμεσης παρέμβασης, για να διαμορφώσουν μια νέα αντίληψη συλλογικής πολιτικής αποστολής και προοπτικής, έξω από αιχμαλωσίες και δουλείες δικομματικών συσχετισμών και παρασκηνίων», τόνισε, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής αλλαγής στο θεσμικό και συνταγματικό πλαίσιο της Ελλάδας. «Όσο καταιγιστικές  είναι οι εξελίξεις, τόσο δραστικοί  πρέπει να είναι και οι διαρθρωτικοί, θεσμικοί και πολιτικοί μετασχηματισμοί», είπε, και κατέληξε: «Επειδή πια ο δημόσιος βίος πορεύεται με το νόμο της αδράνειας πρέπει αποφασιστικά να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρεία και αναθεωρητική διαδικασία στα όρια της συντακτικής εθνοσυνέλευσης όπως θα λέγαμε άλλοτε».

Πηγή:  matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου