Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλικές εκλογές: Αβεβαιότητα στην τελική ευθεία


http://www.antinews.gr/2013/02/19/205017/
Η προεκλογική εκστρατεία της Ιταλίας έχει εισέλθει στην τελική εβδομάδα, με μια όλο και πιο επιθετική μάχη τεσσάρων κατευθύνσεων. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αδύναμη, κατακερματισμένη κυβέρνηση και μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, γράφει ο Guy Dinmore στους Financial Times.
Ο Μάριο Μόντι, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ο οποίος είναι επικεφαλής μιας κεντρώας συμμαχίας, αποστασιοποιήθηκε σαφώς τη Δευτέρα από την κέντρο-αριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το αν οι δύο τους θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν σε μια λειτουργική κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όπως είχαν προβλέψει αρχικά οι περισσότεροι αναλυτές.
«Με αυτόν τον συνασπισμό της αριστεράς δεν έχω και δεν θα έχω τίποτα κοινό», δήλωσε ο Μόντι στην τηλεόραση. Οι υποστηρικτές των κεντρώων του Μόντι διέκριναν ένα στοιχείο μικροπολιτικής στις παρατηρήσεις του, καθώς ο πρώην καθηγητής οικονομικών προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την κέντρο-αριστερά, ώστε να εξασφαλίσει τους κεντρο-δεξιούς ψηφοφόρους και να τους απομακρύνει από τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αλλά, επίσης, προειδοποίησαν ότι οι διαφορές πολιτικής μεταξύ του Μόντι και του Δημοκρατικού κόμματος του Μπερσάνι, ιδιαίτερα στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, σημαίνουν ότι η συμφωνία για έναν συνασπισμό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η Mediobanca Securities προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας πιθανόν να είναι βραχύβια, κι αυτό εν μέσω της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσής της. «Πιστεύουμε ότι πραγματικά οι πιθανότητες να εξασφαλίσει η Ιταλία μια σταθερή και συνεκτική κυβέρνηση που θα παραμείνει στη θέση της για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι εξαιρετικά χαμηλές», ανέφερε.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου έδειξαν, σε μια προεκλογική σκοτοδίνη, την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι να μειώνει τη διαφορά με την κεντροαριστερά, με τον Μόντι και τον Μπέμπε Γκρίλο, ηγέτη του αντι-συμβατικού Κινήματος Πέντε Αστέρων να παλεύει για την τρίτη θέση.
Εντείνοντας την κατάσταση πριν από την ψηφοφορία, ο Μπερλουσκόνι κάλεσε τους υποστηρικτές του σε ένα συλλαλητήριο στο Μιλάνο να είναι προσεκτικοί στα εκλογικά τμήματα, κατηγορώντας την κεντροαριστερά ότι έστησε τις εκλογές του 2006 – όταν έχασε σε εθνικό επίπεδο με περίπου 25.000 ψήφους διαφορά-  συμπληρώνοντας τα κενά ψηφοδέλτια στις νότιες περιοχές της Καμπανίας και της Καλαβρίας.
Σύμφωνα με το περίπλοκο εκλογικό σύστημα της Ιταλίας, η κεντροαριστερά είναι πιθανό να λάβει το 55% της κάτω βουλής, όπου μία πλειοψηφική πριμοδότηση είναι εγγυημένη για το νικητή. Αλλά η κεντροαριστερά θα υπολείπονταν μιας ολοκληρωτικής πλειοψηφίας στην γερουσία, όπου το νικητήριο μπόνους κατανέμεται σε περιφερειακή βάση.
Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, όμως, που ανατέθηκαν από τα κόμματα, διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης. Δημοσιευμένες στο διαδίκτυο και μεταμφιεσμένες ως «παράνομες» ιπποδρομίες και ψεύτικα κονκλάβια των κληρικών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροαριστερά είναι ακόμα αρκετές μονάδες μπροστά από τον Μπερλουσκόνι. Το κίνημα διαμαρτυρίας του Γκρίλο κερδίζει από ένα κύμα εταιρικών-πολιτικών σκανδάλων, ενώ οι κεντρώοι του Μόντι έχουν σημειώσει ελάχιστη ή μηδενική πρόοδο.
Η διχόνοια είναι επίσης εμφανής στην κεντρώα συμμαχία, καθώς ο Μόντι, ο οποίος όλο και περισσότερο μιμείται τον Γκρίλο ως «αντι-πολιτικός», δεν σκοπεύει να κάνει μια κοινή δημόσια εμφάνιση με τους δύο συμμάχους του, Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και Τζιανφράνκο Φίνι, και οι δύο βετεράνοι πολιτικοί με μικρή δημοτικότητα. «Ελπίζουμε ότι η πολιτική κατάσταση μετά τις εκλογές δεν θα είναι η ακυβερνησία» σχολίασε ο Μόντι.
Ο Μόντι ανέφερε τη δυνατότητα «κάποιου είδους μεγάλου συνασπισμού» βάσει της διακομματικής υποστήριξης που έλαβε από τον Μπερσάνι και τον Μπερλουσκόνι όταν διορίστηκε τεχνοκράτης πρωθυπουργός στα τέλη του 2011. Λίγοι αναλυτές το θεωρούν αυτό ως πιθανό αποτέλεσμα, εκτός αν η κεντροαριστερά τα πάει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν και δεν μπορεί καν να σχηματίσει πλειοψηφία στη Γερουσία με την υποστήριξη του Μόντι.
Παρά την πολιτική αβεβαιότητα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ήρεμες, με λίγη πίεση στο 10-ετές ομόλογο αναφοράς της Ιταλίας. Προς το παρόν τουλάχιστον, οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μια μελλοντική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι ένα δυναμικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποτρέψει την αύξηση του δημόσιου χρέους που φτάνει τα 2 τρις ευρώ.
Υπάρχουν όμως και οι κίνδυνοι. Προειδοποιώντας ότι οι αγορές υποτιμούν τους επερχόμενους κινδύνους, η Mediobanca δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι αρκετά ανοιχτή στο να αναγκάσει δυνητικά την Ιταλία να εφαρμόσει το πρόγραμμα OMT (αγοράς ομολόγων)» – ένα σενάριο που απορρίφθηκε πέρυσι από τον Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου