Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σοκ> Η "επιστροφή" Μπερλουσκόνι απειλεί ανοιχτά Σαμαρά-Μέρκελ


http://www.kourdistoportocali.com/articles/18815.htm



Η μαζική προσέλευση του κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου τουΚωνσταντίνου Μητσοτάκη και η"επιστροφή" του Μπερλουσκόνι δημιουργούν ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα.

Ο Μπερλουσκόνι που έχει κάνει λόγο για επιστροφή στη λιρέτα απειλεί την φιλογερμανική κυβέρνηση της Αθήνας την ίδια στιγμή που Μάριο Μόντι πατώνει στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά αρνούμενη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων καθώς και σε αποκρατικοποιήσεις εφαρμόζει μονόπατα το Μνημόνιο και κινδυνεύει απο στιγμή σε στιγμή να βρεθεί στον αέρα.

Στο μεταξύ κρατήστε το μυαλό σας το σενάριο της ήττας της  Άνγκελας Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Νύχτα εκλογικού θρίλερ αναμένεται να εκτυλιχθεί στην Ιταλία, καθώς, ενώ με βάση τα αρχικά exit polls ο κεντροαριστερός συνδυασμός του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι επικρατούσε σε κάτω Βουλή και Γερουσία, η κρατική τηλεόραση RAI ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι η καταμέτρηση στις κάλπες της Γερουσίας δείχνει την κεντροδεξιά του παράταξη Σίλβιο Μπερλουσκόνι να προηγείται με 31,6%, ακολουθούμενη «στενά» από την κεντροαριστερά με 29,4%.

Σε έκπληξη των εκλογών αναδεικνύεται το Κίνημα του Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, που καταλαμβάνει το 24,9%,αφήνοντας στην τέταρτη θέση τον κεντρώο πόλο του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 9,2%.

Μέσα στη νύχτα αναμένεται να αρχίσει και η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της κάτων Βουλής, όπου τα exit polls δίνουν προβάδισμα τεσσάρων έως έξι μονάδων στην παράταξη Μπερσάνι.

Δεδομένου του εκλογικού και του πολιτικού συστήματος στην Ιταλία, εάν η κάτω Βουλή και η Γερουσία ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα τότε ενδέχεται να είναι αδύνατη η υπερψήφιση νόμων, καθότι ένα νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα.

«Αυτή η ψήφος ενδέχεται να επιφέρει ένα πολύ βαρύ πλήγμα στην Ευρώπη» δήλωσε στην RAI ο υπαρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, Ενρίκο Λέτα. «Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, τότε το 55 με 60% των ιταλών ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει βίαια κατά του ευρώ».

Η ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει αναταράξεις και στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με την «ψαλίδα» μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου να αυξάνεται στις 280 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχε πέσει στις 255 μονάδες βάσης.

Πώς λειτουργεί το ιταλικό εκλογικό σύστημα

Το ιταλικό κοινοβούλιο είχε δύο αίθουσες, την άνω Βουλή (Γερουσία) και την κάτω Βουλή.

Προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφική κυβέρνηση, μία παράταξη πρέπει ουσιαστικά να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών και στα δύο σώματα.

Όσον αφορά την κάτω Βουλή, το σύστημα είναι αρκετά απλό. Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη στο σύνολο της λαϊκής ψήφου ελέγχει αυτόματα τις 340 εκ των 630 εδρών του σώματος, ήτοι πλειοψηφία της τάξης του 54%.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη όσον αφορά τις 315 έδρες της Γερουσίας, καθότι ο έλεγχός τους ορίζεται από το ποσοστό που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα όχι στο σύνολο της χώρας, αλλά στις 20 περιοχές της Ιταλίας (π.χ. Λομβαρδία).

Η παράταξη που αναδεικνύεται πρώτη σε κάθε περιοχή εξασφαλίζει αυτόματα το 55% των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή. Οι εναπομένουσες θέσεις για την εκάστοτε περιοχή κατανέμονται ανάμεσα στα υπόλοιπα κόμματα, ανάλογα με το μερίδιο της ψήφου που κατέλαβαν στην εν λόγω επαρχία.

Κόμματα που καταλαμβάνουν κάτω από το 8% σε μία περιοχή δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν έδρες στη Γερουσία για την επίμαχη επαρχία.

Δεδομένου ότι ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο Μάριο Μόντι εμφανίζεται σε όλα τα exit poll χαμηλά, από 6 έως 10%, εάν χρειαστεί, πιθανώς δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τη συμμαχία Μπερσάνι στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Η σημασία των εκλογών

Οι εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή ολόκληρης της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη αλλά και ιδιαίτερα υπερχρεωμένη, με το δημόσιο χρέος να ανέρχεται στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου 124% του ΑΕΠ. Μονάχα η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Iδού τι γράφει ο Κώστας Ράπτης στο Capital.gr για τις εκλογές θρίλερ της Ιταλίας


“Μας κάνατε το πιο μεγάλο δώρο. Είναι σαν όνειρο!” αναφωνεί, απευθυνόμενος μέσω Twitter προς τους ψηφοφόρους, ο κεντροδεξιός πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giulio Tremonti. Για να προσθέσει, εξηγώντας τον ενθουσιασμό του: “Ο Monti κάτω από το 10%”. Στις μεσογειακές κουλτούρες, ως γνωστόν, περισσότερο χαροποιός και από την επιτυχία είναι η καταβαράθρωση του γείτονα...

Ωστόσο, η παράταξη του Silvio Berlusconi φαίνεται πως έχει και δικά της επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να επιχαίρει, αφότου ανατράπηκε η αρχική εικόνα των exit polls που ήθελε τον κεντροαριστερό συνασπισμό του Pierluigi Bersani να κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία όχι μόνο στην Κάτω Βουλή, όπως ήταν δεδομένο, αλλά και στη Γερουσία. Σύμφωνα με τη “χαοτική” εικόνα των προβολών του εκλογικού αποτελέσματος, το κοινό ψηφοδέλτιο του Λαού της Ελευθερίας με τη Λέγκα του Βορρά εξασφαλίζει προβάδισμα περίπου δύο ποσοστιαίων μονάδων στις κάλπες για τη Γερουσία, επικρατώντας άνετα στις περιφέρειες της Καμπανίας, της Σικελίας, του Βένετο και εντέλει και της Λομβαρδίας.

Εάν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων την Τρίτη, θα έχουν υλοποιηθεί οι χειρότεροι εφιάλτες του Βερολίνου, με την είσοδο της Ιταλίας σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας και με την ανάδειξη του Berlusconi σε ρυθμιστή.

Ο λόγος για αυτό το “ασυνάρτητο” αποτέλεσμα οφείλεται στο ιταλικό παράδοξο του “πλήρους δικαμεραλισμού”: η Ιταλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου για το σχηματισμό κυβέρνησης απαιτείται η ψήφος εμπιστοσύνης και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου -τα οποία μάλιστα αναδεικνύονται από διαφορετικό εκλογικό σώμα το καθένα, εφόσον δικαίωμα του εκλέγειν για τη Γερουσία έχουν μόνο οι πολίτες άνω των 25 ετών.

Επιπλέον, ενώ ο εκλογικός νόμος χαρίζει το 55% των εδρών στο σχηματισμό που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, για μεν την Κάτω Βουλή υπολογίζονται σχετικά τα πανεθνικά ποσοστά των κομμάτων, για δε τη Γερουσία οι επιδόσεις τους ανά περιφέρεια. Παράλληλα, το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης είναι (σε ό,τι αφορά τα μεμονωμένα κόμματα) 4% (πανεθνικά) για τη Βουλή και 8% (σε επίπεδο περιφέρειας) για τη Γερουσία, ενώ για τους συνασπισμούς τα αντίστοιχα όρια ανεβαίνουν στο 10% και το 20% αντιστοίχως.

Πέραν όμως του να “μοιράζονται” τα δύο νομοθετικά σώματα, οι δύο μεγάλοι πόλοι της ιταλικής πολιτικής ζωής δείχνουν να τελούν συνολικά υπό “πολιορκία”: μεσομακροπρόθεσμα, το ιταλικό πολιτικό σκηνικό μοιάζει να οδηγείται σε πλήρη ανασύνθεση, διότι αν η απόπειρα του Mario Monti να διεμβολίσει από το κέντρο τον δικομματισμό είχε μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα (όπως αποδεικνύει η χαιρεκακία του Tremonti), δεν ισχύει το ίδιο με το αντιπολιτικό “Κίνημα Πέντε Αστέρων” του κωμικού, μπλόγκερ (και πολέμιου του ευρώ) Beppe Grillo το οποίο με ποσοστά της τάξης του 24% πιθανότατα αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα στη Γερουσία ξεπερνώντας το Partito Democratico (κυριότερη συνιστώσα του κεντρο- αριστερού συνασπισμού). Ακόμη και αν η κοινοβουλευτική αριθμητική αποστερήσει προς το παρόν από το μόρφωμα του Beppe Grillo τον ρυθμιστικό ρόλο, η “ρωγμή” που ανοίγει η ισχυρή παρουσία του είναι δυνάμει καταλυτική.

Η μεγάλη άνοδος της αποχής (εν μέρει και λόγω της κακοκαιρίας στην Ιταλία) σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα (Monte dei Paschi di Siena, EN I, Finmeccanica) που σημάδεψαν την προεκλογική εκστρατεία, ενίσχυσαν τα ποσοστά του Grillo, ιδίως στις νέες ηλικίες (“Για νίκη της νέας γενιάς” έκανε λόγο ο νομπελίστας Dario Fo). Ο ίδιος ο Grillo προτιμά να δηλώνει: “καλύπτουμε ένα κενό που σε χώρες σαν την Ελλάδα καλύπτουν οι νεοναζιστές”...

Τέλος, η “Επανάσταση των Πολιτών” του δικαστή Antonio Ingroia που πίεζε εξ αριστερών τον συνασπισμό Bersani δείχνει να μην ξεπερνά το όριο εκπροσώπησης στη Βουλή (4%), ωστόσο φαίνεται ότι η ισχυρή παρουσία της στην Καμπανία, έκρινε το αποτέλεσμα υπέρ του Berlusconi.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου