Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μπερλουσκόνι: ο νέος εφιάλτης της Μέρκελ


http://www.antinews.gr/2013/02/20/205236/
Οι φόβοι αυξάνονται στο Βερολίνο ότι η πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να επιστρέψει στο προσκήνιο μετά τις εκλογές του προσεχούς Σαββατοκύριακου, διακυβεύοντας τις μεταρρυθμίσεις της Ρώμης και την προσπάθεια της ευρωζώνης να ξεφύγει από την κρίση χρέους της. Δεν είναι σαφές αν ο 76χρονος Μπερλουσκόνι, ο σκανδαλώδης μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης  και τέσσερις φορές πρωθυπουργός, θα κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να ασκήσει επιρροή, αλλά ακόμη και η δυνατότητα μιας επιστροφής είναι ένας εφιάλτης για τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Διαφορετικά στυλ
Δεν είναι μόνο οι επενδυτές που κατηγορούν τον Μπερλουσκόνι και το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας ότι οδήγησαν την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, στην κρίση χρέους, αλλά είναι επίσης κοινό μυστικό ότι ο Μπερλουσκόνι και η Μέρκελ δεν τα πάνε καλά. Πουθενά.
Η αντίθεση στο στυλ είναι προφανής ανάμεσα στον κραυγαλέο Ιταλό που έχει μια τάση για λίφτινγκ και μεταμοσχεύσεις μαλλιών και την πειθαρχημένη Μέρκελ, που μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και ακόμα ψωνίζει από ένα τοπικό σούπερ μάρκετ. Η Μέρκελ δεν μιλά πριν από τις εκλογές, αλλά σε μια ασυνήθιστη επιδρομή εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε άφησε υπονοούμενα για το κλίμα στην κυβέρνησή της. «Φυσικά και δεν εμπλεκόμαστε στις ιταλικές εκλογές … Αλλά όποιος σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει τη φιλοευρωπαϊκή πορεία και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Βεστερβέλε στην Sueddeutsche Zeitung.
Ο Βεστερβέλε είναι μέλος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), μικρού εταίρου του κεντροδεξιού συνασπισμού της Μέρκελ. Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Steffen Seibert, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη του Βεστερβέλε. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από τις εκλογές δείχνουν ότι η κεντροαριστερά προηγείται του συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Όμως, σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι ή σκέφτονται να μην ψηφίσουν, λένε οι δημοσκοπήσεις.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει τον Μπερλουσκόνι θα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος έχει λάβει κολακευτικά σχόλια από το Βερολίνο για την εστίασή του στη λιτότητα κατά τον περασμένο χρόνο.
Έχθρα
Άλλα μέλη του κόμματος της Μέρκελ ήταν πιο ευθείς σχετικά με τους κινδύνους από την επιστροφή Μπερλουσκόνι. «Αν ο Μπερλουσκόνι κερδίζει τις εκλογές, το θέμα των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», δήλωσε ο Norbert Barthle, ειδικός επί του προϋπολογισμού. «Οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα της Ιταλίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ευρωζώνη» είπε στο Reuters.
Σε μια ένδειξη του βάθους της προσωπικής έχθρας τους, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπερλουσκόνι έκανε κάποια καθόλου κολακευτικά σχόλια για την εμφάνιση της Μέρκελ, σε ένα τηλεφώνημα που καταγράφηκε από τους ερευνητές που αναζητούν τα υποτιθέμενα παραπτώματά του με πόρνες. Ο ίδιος τους αρνείται. Ο Μπερλουσκόνι έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για φοροδιαφυγή και είναι σε δίκη για σεξ με ανήλικες πόρνες. Είναι το ακριβώς αντίθετο της Μέρκελ, κόρης ενός πάστορα που έγινε φυσικός και που χαρακτηρίστηκε από τους επικριτές της ντεμοντέ. Η σύγκρουση των στυλ έγινε επίσης προφανής το 2009, όταν η συνήθως ατάραχη καγκελάριος άρχισε να γίνεται εμφανώς ανυπόμονη και συνοφρυώθηκε καθώς ο  Μπερλουσκόνι την έκανε να περιμένει στο κόκκινο χαλί, σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, επειδή μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο.
Ο Μπερλουσκόνι κατηγορεί τη Μέρκελ, η οποία δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην Ιταλία εξαιτίας της απροθυμίας της να διασώσει τους εταίρους της στην ΕΕ και παρουσιάζεται από ορισμένα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως Ναζί, για την πτώση του από την εξουσία το 2011. Σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2011, η Μέρκελ και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαμογέλασαν ο ένας στον άλλο όταν ρωτήθηκαν αν ο Μπερλουσκόνι τους έδωσε την έγκρισή του. Αυτό το χαμόγελο εξελήφθη ευρέως ως υπονόμευση της εξουσίας του Μπερλουσκόνι και μέσα σε λίγες εβδομάδες τον αντικατέστησε ο Μόντι.
Ο Ruprecht Polenz, μέλος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, επιβεβαίωσε την προσωπική αποστροφή που πολλά μέλη του γερμανικού συνασπισμού έχουν για τον Μπερλουσκόνι. «
Το θέμα αφορά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία. Οι νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν κατά του Μπερλουσκόνι έχουν αρνητική επίδραση στην πολιτική αξιοπιστία του» είπε ο Polenz στην Sueddeutsche Zeitung.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου