Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

70 χρόνια από τη μάχη του Στάλινγκραντ

http://www.inews.gr/252/70-chronia-apo-ti-machi-tou-stalingkrant.htm


Με λαμπρότητα και υπερηφάνεια η Ρωσία γιόρτασε σήμερα τα 70 χρόνια από τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων στη μάχη του Στάλινγκραντ, την πρώτη ήττα της Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τιμάται ακόμη και σήμερα από τους Ρώσους ως το γεγονός που έσωσε την Ευρώπη από το ναζισμό.
Με την ευκαιρία της γιορτής το Βόλγκογκραντ μετονομάστηκε και πάλι, μόνο για σήμερα, σε Στάλινγκραντ.
Η πόλη, στις όχθες του ποταμού Βόλγα, σημαιοστολίστηκε ενώ παντού αναρτήθηκαν αφίσες που θυμίζουν τους ήρωες και τους πεσόντες της ιστορικής μάχης.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση.

«Θυμάμαι τους φίλους μου που σκοτώθηκαν εδώ» είπε ένας 89χρονος βετεράνος του, ο Πιορτ Χαμπάροφ, ο οποίος έφτασε στην πόλη ειδικά για τους εορτασμούς αυτούς από το Βέλικι Νόβγκοροντ όπου κατοικεί.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Ντμίτρι Ρογκόζιν, βετεράνοι και μέλη του ΚΚ κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν από ένα κόκκινο γαρίφαλο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη Λεωφόρο των Ηρώων.

Απέναντί τους, το συγκεντρωμένο πλήθος κρατούσε ένα πανό με τη φράση «Ευχαριστούμε για τη νίκη».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την πόλη αργότερα.

«Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι το λαμπρότερο σύμβολο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (όπως αποκαλείται στη Ρωσία ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος), του πολέμου που είναι ακόμη χαραγμένος στη μνήμη των ανθρώπων που τον έζησαν και των οικείων τους» τόνισε ο ιστορικός Βιτάλι Ντιμάρσκι.

Στις 2 Φεβρουαρίου 1943 τα στρατεύματα του γερμανού στρατάρχη Φρίντριχ φον Πάουλους συνθηκολόγησαν, περικυκλωμένα από τον Κόκκινο Στρατό μετά από μια λυσσαλέα σύγκρουση που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 1942 στο Στάλινγκραντ, τη δίοδο προς τον Καύκασο και τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής.

Η παράδοση της 6ης Στρατιάς του φον Πάουλους ήταν η πρώτη των ναζί από την έναρξη του πολέμου και άλλαξε το ρου των συγκρούσεων, τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο αφού αναπτέρωσε το ηθικό των Σοβιετικών οι οποίοι μέχρι τότε είχαν υποστεί πολλές ήττες.

Ήταν ταυτόχρονα και μία από τις φονικότερες στην παγκόσμια ιστορία: μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς από τη γερμανική αεροπορία οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε θέατρο μάχης με τους γερμανούς στρατιώτες από τη μια και τους σοβιετικούς στρατιώτες και πολίτες από την άλλη, στους οποίους ο Στάλιν είχε δώσει την ιστορική εντολή: «Ούτε βήμα πίσω!».

Στο ίδιο διάστημα οι αντιμαχόμενοι είχαν να αντιμετωπίσουν δύο κοινούς εχθρούς: την πείνα και το ρωσικό χειμώνα που πλησίαζε.

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, στη μάχη του Στάλινγκραντ έχασαν τη ζωή τους 2 εκατομμύρια άνθρωποι και από τις δύο πλευρές.

Το Τσαρίτσιν, όπως ήταν το όνομά του κατά την τσαρική εποχή, μετονομάστηκε σε Στάλινγκραντ το 1925 προς τιμή του Ιωσήφ Στάλιν.

Πήρε το όνομα Βόλγκογκραντ το 1961, όταν ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ ξεκίνησε την αποσταλινοποίηση.

Πρόσφατα, με απόφαση των τοπικών αρχών, αποφασίστηκε η πόλη να αποκαλείται ξανά Στάλινγκραντ για πέντε ημέρες κάθε χρόνο, όταν γιορτάζονται σημαντικές ιστορικές επέτειοι.


Αναδημοσίευση από: thesprotia-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου