Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Το σταματημένο ρολόι του Μονάχου (6 Φεβρουαρίου 1958) - (photos+videos)


Η 6η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα που άλλαξε για πάντα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια, το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου «ξεκλήρισε» την αγγλική ομάδα, αλλά της έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία των «μπέμπηδων» του σερ Ματ Μπάσμπι που αποτέλεσαν την αφετηρία για το «χτίσιμο» του μύθου των «κόκκινων διαβόλων».
Λίγες ώρες πριν η πτήση της British Airways φτάσει στο Μόναχο για ανεφοδιασμό, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε αποσπάσει ισοπαλία (3-3) από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι κι είχε πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης. Η ομάδα του Ματ Μπάσμπι είχε δείξει πως είναι στα… πάνω της εκείνη την εποχή, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν μερικές ώρες αργότερα.
Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή, αλλά και Άγγλους δημοσιογράφους, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στη γερμανική πόλη που είχε πληγεί από κακοκαιρία. Στις 2:19, ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου, το αεροπλάνο προσπαθεί να απογειωθεί για Αγγλία. Αδύνατον λόγω των καιρικών συνθηκών. Στις 2:34, γίνεται ακόμα μια προσπάθεια, αλλά κι αυτή αποτυχημένη. Η τρίτη, ήταν και η φαρμακερή…
Στις 3:04, το αεροπλάνο θα σηκωθεί αλλά μετά από λίγο θα προσκρούσει βίαια στο έδαφος. Με μια ξέφρενη πορεία θα παρασύρει 23 ανθρώπους στο θάνατο. Ανάμεσά τους, 8 ποδοσφαιριστές των «κόκκινων διαβόλων», 8 δημοσιογράφοι, ο πιλότος του αεροσκάφους και μέλη το τεχνικού επιτελείου.
Οι παίκτες που έχασαν τη ζωή τους ήταν οι Ρότζερ Μπάιρν (28), Έντι Κόλμαν (21), Μαρκ Τζόουνς (24), Ντέιβιντ Πεγκ (22), Τόμι Τέιλορ (26), Τζοφ Μπεντ (25), Λίαμ Γουΐλαν (22) και Ντάνκαν Έντουαρντς (21). Ο τελευταίος έμεινε 15 μέρες στο νοσοκομείο όμως τελικά υπέκυψε… όπως κι οι δημοσιογράφοι Αλ Κλαρκ, Τομ Τζάκσον, Ντον Ντέιβις, Τζορτζ Φέλοους, Άρτσι Λέντμπρουκ, Ερικ Τόμπσον, Χένρι Ρόουζ και Φρανκ Σουΐφτ. Ο τελευταίος, ήταν πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι!
Αυτός που δεν υπέκυψε, ήταν ο Σερ Ματ Μπάσμπι. Έμεινε 63 μέρες στο νοσοκομείο, όμως, έβαλε σκοπό να διατηρήσει «ζωντανή» τη Γιουνάιτεντ μέσα από αυτή την τραγωδία. Και τα κατάφερε. Πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μόναχο, οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι πήραν το Κύπελλο Αγγλίας, ενώ δέκα χρόνια αργότερα κατάφεραν τελικά να πάρουν το Κύπελλο Πρωταθλητριών!
Οι 20 διασωθέντες της τραγικής βραδιάς ήταν οι : Ματ Μπάσμπι (προπονητής), Τζόνι Μπέρι (παίκτης), Τζάκι Μπλαντσφλάουερ (παίκτης), Μπόμπι Τσάρλτον (παίκτης), Μπιλ Φουλκς (παίκτης), Χάρι Γκρεγκ (παίκτης), Κεν Μόργκανς (παίκτης), Άλμπερτ Σκάνλον (παίκτης), Ντένις Βάιολετ (παίκτης), Φρανκ Τέιλορ (δημοσιογράφος), Πίτερ Χάουαρντ (δημοσιογράφος), Βέρα Λούκιτς και η κόρη της (επιβάτες), Μίκλος (επιβάτης), Ν. Τομάσεβιτς (επιβάτης), Τζέιμς Θέιν (πιλότος), Ρόζμαρι Σέβερτον (αεροσυνοδός), Μάργκαρετ Μπέλις (αεροσυνοδός).
Η συγκεκριμένη ημέρα, άλλαξε για πάντα την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για αυτό κι έξω από το «Ολντ Τράφορντ», υπάρχει πάντα το ρολόι που δείχνει σταματημένο το χρόνο στις 3:04 τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 1958, στο Μόναχο…
  • JW_SIGP_LABELS_08 0.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 01.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 02.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 03.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 04.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 05.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 06.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 07.jpg
  • JW_SIGP_LABELS_08 08.jpg
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου