Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Διαβάστε ποια είναι τα 97 τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ που συγχωνεύονται ή καταργούνται

http://logia-starata.blogspot.gr/2013/01/97.html


Κατά 97 λιγότερα ( 20 ΑΕΙ και 77 ΤΕΙ) θα είναι τα τμήματα που θα υπάρχουν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο που θα δουν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων, με βάση το σχέδιο «Αθηνά» που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανανιτόπουλος.

Οι πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές από 63 θα γίνουν 51, ωστόσο, δεν θίγεται κανένας από το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Οι φοιτητές θα λάβουν το πτυχίο από την πόλη όπου θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μετακομίζοντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση των εισακτέων ανέρχεται στο 4% ενώ η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ΤΕΙ και στα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός για εφέτος δεν θα ισχύσει η βάση του «10».

Στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές και Συμβούλια δεν καταργούνται, αλλά θα λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα εντάσσονται τα εξής Ιδρύματα: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονική Σχολή, Πάντειο και Χαροκόπειο.

Την ίδια ώρα δημιουργείται Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται με προσέλκυση ξένων σπουδαστών και στη λειτουργία θα μοιάζει με το αντίστοιχο Ίδρυμα της Φλωρεντίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δωρεάνδημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση πανεπιστημίων και τη σύνδεση με αναπτυξιακό χάρτη.

«Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα. Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκοί κοινότητα» είπε ο υπουργός Παιδείας τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας «χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες».

Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.

Σε ότι αφορά πάντως στον αριθμό των εισακτέων διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 ανήλθε σε 81.639.

Εξ’ αυτών 64.478 αφορούσαν εισακτέους 90%, 9.927 αφορούσαν εισακτέους 10% ενώ 7.234 αφορούσαν εισακτέους ΕΠΑΛ.

Από τους 64.478 εισακτέων 90%, 63.845 αντιστοιχούν σε θέσεις εισακτέων για ημερήσια λύκεια εκ των οποίων:

- 1857 θέσεις εισακτέων αφορούν στρατιωτικές σχολές
- 376 θέσεις εισακτέων αφορούν εκκλησιαστικές σχολές
- 96 θέσεις εισακτέων αφορούν τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων
- 10.031 θέσεις εισακτέων αφορούν ειδικές περιπτώσεις και κατηγορίες

Σημειώνεται ότι:

1. οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων δεν επηρεάζονται από το σχέδιο «Αθηνά

2. Οι θέσεις εισακτέων 10%, οι θέσεις ΕΠΑΛ και οι θέσεις ειδικών περιπτώσεων και κατηγοριών εξαρτώνται από τις θέσεις εισακτέων 90% - γενική σειρά

Κατά συνέπεια οι θέσεις των 51.485 εισακτέων για το 2012 – 2013 αφορούν μόνο θέσεις γενικής σειράς ημερησίων λυκείων 90% εξαιρουμένων των στρατιωτικών, εκκλησιαστικών και σχολών τουριστικών και αντιστοιχούν στις θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς.

Κατ’ αντιστοιχία και η εκτίμηση των 49.600 θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014 αντιστοιχεί σε θέσεις εισακτέων ημερησίων λυκείων μόνο Γενικής Σειράς και οι οποίες φυσικά θα προσαυξηθούν κατά τις προβλεπόμενες θέσεις των υπολοίπων κατηγοριών. Αυτός σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δεν θα υπερβεί το 4% , στα ΤΕΙ περίπου 30% μείωση και στα Πανεπιστήμια 15% αύξηση.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου