Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί «σέρνεται» το γρήγορο internet




Στον ΟΤΕ μεταθέτει το φταίξιμο για την καθυστέρηση παροχής υπηρεσιών VDSL στους έλληνες καταναλωτές ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Λεωνίδας Κανέλλος, ο οποίος, μιλώντας προς «Το Βήμα» υποστηρίζει ότι η ρυθμιστική αρχή τήρησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και αποποιείται τις ευθύνες που του αποδίδει η αγορά.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, ο οποίος κατηγορείται από τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις για κωλυσιεργία και εμπόδια στην προώθηση και εκμετάλλευση των επενδύσεων, απαντά ότι ο ρυθμιστής δεν θα γίνει «άλλοθι» για τα λάθη των εταιριών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην καρτοκινητή και τις κυοφορούμενες συγχωνεύσεις στην αγορά, αλλά και στη VDSL, σε έξι μήνες.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει «εκτός πραγματικότητας» την κατηγορία ότι βάζει «τρικλοποδιές» σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ της κινητής τηλεφωνίας, αμφισβητώντας την σχετική αναφορά.

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις προτάσεις της Κομισιόν για απορρύθμιση αγορών στις τηλεπικοινωνίες, ενώ προαναγγέλει απελευθέρωση του roaming και άρση των διασυνοριακών επαγγελματικών φραγμών, εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) από την ΕΕΤΤ.

Πως έφτασε η VDSL στη Μέρκελ

Για το ζήτημα της VDSL του ΟΤΕ, το οποίο αποτελεί εδώ και δύο χρόνια σταθερό «αγκάθι» στις ελληνογερμανικές σχέσεις και, μάλιστα, έφτασε να τεθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο από την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Ελλάδα, ο κ. Κανέλλος απαντά ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον ΟΤΕ, στον οποίο καταλογίζει βιασύνη και παράβαση των προβλεπόμενων διαδικασιών, αρνούμενος ότι η ΕΕΤΤ έχει φέρει ευθύνη για τον χαμένο χρόνο.

Ειδικότερα, όπως λέει, εξ αρχής ο ΟΤΕ παρείχε στην ΕΕΤΤ προβλέψεις τριετίας και όχι πενταετίας, όπως του είχαν ζητηθεί, στη συνέχεια μετέτρεψε αυθαίρετα το πρόγραμμα της VDSL από πιλοτικό σε εμπορικό, ενώ μετά την παρέμβαση του ρυθμιστή και την ολοκλήρωση της ανάλυσης αγοράς, αποκαλύπτει ότι η ΕΕΤΤ πρότεινε στην Κομισιόν να αρθεί το «μπλόκο» στον όμιλο, προκειμένου να επιταχυνθεί η υπόθεση για να συναντήσει, όμως, τη διαφωνία των κοινοτικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια, όπως διηγείται ο κ. Κανέλλος, ο ΟΤΕ απάντησε εκ νέου με ελλειπή στοιχεία στην ΕΕΤΤ, μετά καθυστέρησε στην συμπλήρωσή τους, και τελικώς οι τιμές χονδρικής εγκρίθηκαν από τον ρυθμιστή τον Δεκέμβριο του 2011. Έπειτα, όμως, προσθέτει, αντέδρασαν οι εναλλακτικοί πάροχοι και ζητήθηκε από τον ΟΤΕ να αποδείξει την δυνατότητά τους να πωλούν στη λιανική VDSL, στοιχεία που εγκρίθηκαν τελικώς από την ΕΕΤΤ τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, οι όροι και οι προϋποθέσεις του ρυθμιστή εκπληρώθηκαν από τον ΟΤΕ τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν και του επετράπη να δώσει πλήρως λειτουργικά πακέτα VDSL, τα οποία εγκρίθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, μαζί με την δυνατότητα των εναλλακτικών να πωλούν ισότιμα αντίστοιχα προϊόντα.

Ο κ. Κανέλλος επιμένει ότι, εάν εξ αρχής είχαν τηρηθεί όλες οι ορθές διαδικασίες από τον ΟΤΕ, η VDSL θα είχε γλυτώσει έναν «χαμένο χρόνο», ενώ όπως αποκαλύπτει, η υπόθεση θα έχει και συνέχεια σε έξι μήνες. «Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο. Η VDSL δεν πρέπει να "κοπεί", αλλά να βελτιωθεί προς όφελος όλων» επισημαίνει.

Ανταγωνισμός και κινητή τηλεφωνία

Αναφερόμενος στις κυοφορούμενες συγχωνεύσεις στην αγορά, με την Forthnet να συζητά τόσο με την WIND όσο και με την hellasonline, οι οποίες, εάν καρποφορήσουν, ενδεχομένως να οδηγήσουν στην απορρύθμιση του ΟΤΕ, ο κ. Κανέλλος δηλώνει ότι «στόχος μας είναι να μειώσουμε την ρύθμιση και να πάμε από την ex ante στην ex post ρύθμιση», αφήνοντας, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης, εάν αυτό χρειαστεί.

Παράλληλα, σχετικά με την καταγγελία της Vodafone ότι η COSMOTE έχει δεσπόζουσα θέση στην καρτοκινητή και πρέπει να ρυθμιστεί, ο κ. Κανέλλος χαρακτηρίζει το θέμα «ευαίσθητο», αφού βρίσκεται υπό την έρευνα της ΕΕΤΤ, και σημειώνει ότι η αξιολόγηση της υπόθεσης θα δείξει, εάν θα επιβληθούν διορθωτικά μέτρα.

Ωστόσο, στις πληροφορίες ότι το 2012 εκδόθηκε μόλις μία άδεια εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, απαντά ότι αυτό «είναι απολύτως ανακριβές», αφού «το 2012 η ΕΕΤΤ εξέδωσε 600 άδειες».

«Εμείς κάναμε τη δουλειά μας και είναι μάλλον άστοχο να στρέφονται κατά της ΕΕΤΤ. Τα περί χαμένων επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ είναι για ευρεία κατανάλωση και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σχολιάζει. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι επενδύσεις προχωρούν κανονικά, γεγονός που αποδεικνύεται από την ταχεία έλευση του 4G, κάτι που αποτελεί, όπως λέει, επιτυχία της EETT.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τετελεσμένα στο όνομα των επενδύσεων. Η ΕΕΤΤ δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για τις όποιες ατυχείς επιλογές ή αστοχίες οποιουδήποτε παρόχου» σημειώνει, χαρακτηρίζοντας την «ανάμειξη τρίτων» ως «προβληματική».

Απελευθέρωση του roaming

Σε σχέση με τις προτάσεις της Κομισιόν, που, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή ένωση των εναλλακτικών παρόχων, ενισχύουν τα πρώην κρατικά μονοπώλια, ο κ. Κανέλλος σημειώνει ότι το BEREC έχει κριτική στάση σε αυτά και προαναγγέλει ότι «δεν θα δοθεί "πράσινο φως" σε οποιοδήποτε μέτρο, που στο όνομα της προώθησης των επενδύσεων θίγει τον ανταγωνισμό».

Εν όψει της ανάληψης της προεδρίας στον διεθνή φορέα σημειώνει ότι πολιτικά θα είναι δύσκολο για την Κομισιόν να αγνοήσει τις προτάσεις του και υπογραμμίζει ότι ρόλος των ρυθμιστικών αρχών πρέπει να είναι το να αποτρέπουν φαινόμενα, που στο όνομα των επενδύσεων θα οδηγήσουν ξανά σε μονοπώλιο.

Άλλοι στόχοι, όπως λέει, θα είναι η ενίσχυση της κοινοτικής αγοράς με την άρση των διασυνοριακών φραγμών και το άνοιγμα του roaming στον ανταγωνισμό, ούτως ώστε κάθε συνδρομητής να επιλέγει πάροχο περιαγωγής στο εξωτερικό, ενώ σε σχέση με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, σημειώνει ότι «θα υλοποιήσουμε την πολιτική της Κομισιόν με τρόπο που θα προστατεύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή».


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου