Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ


http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=14091:p%CE%BFs-tha-diateth&catid=284:politika&Itemid=780
-Ολο το σχέδιο που επεξεργάζονται υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Εκκλησία

-Αφορά 500.000 στρέμματα γης

-Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι


Του Μάνου Χατζηγιάννη

Το σχέδιο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής γης προς όφελος όσων έχουν ανάγκη απασχολεί πλέον κυβέρνηση και Εκκλησία. Όπως πρώτο το «Αγιορείτικο βήμα» είχε αποκαλύψει ο Αρχιεπίσκοπος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να άρει τα εμπόδιαπροκειμένου να διαθέσει η Εκκλησία τη γη που έχει σε όποιον ενδιαφέρεται να τη δουλέψει. Πλέον έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για να γίνει πράξη το πλάνο αυτό και ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Αlpha 9.89 επιβεβαίωσε πως η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης προς αγροτική αξιοποίηση σε όσους έχουν ανάγκη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο του.

Μιλώντας στον Α989 ο αρμόδιος υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης ανέφερε ότι η διάθεση εκτάσεων της Εκκλησίας «θα αφορά σε 500 χιλιάδες στρέμματα  εκτάσεις και άλλες τόσες γόνιμες γαίες και κάποια βοσκοτόπια».Όπως διευκρίνισε, θα πρόκειται για μια μακροχρόνια μίσθωση με υποτυπώδες ή μηδενικό ενοίκιο και τόνισε ακόμη ότι δε θα επιβαρυνθούν φορολογικά οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

«Δεν αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά πρόκειται για ένα μακροχρόνιο leasing  ίσως με υποτυπώδες ή μηδενικό ενοίκιο, για 15 με 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Δεν θα πάρουν την ιδιοκτησία για να φορολογηθούν για αυτή. Θα είναι μακροχρόνια η επινοικίαση, ώστε να αξίζει να επενδύσουν».
Παράλληλα, ο κος Τσαυτάρης υποστήριξε πως «αν μας δώσουν κωδικούς εκτάσεων τότε μπορεί να γίνει διασταύρωση στοιχείων ανά περιοχή με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Έχουμε τη βάση δεδομένων να δούμε σε περιοχές που υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται τι προσφέρεται»Τέλος ευχαρίστησε την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο που όπως είπε  «στους δύσκολους καιρούς... δείχνουν ευαισθησία».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Αlpha 9.89 και ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας Αρχιεπισκοπής, κ Χάρης Κονιδάρης. Ο κ. Κονιδάρης σχολίασε πως από την πλευρά της η Εκκλησία λέει «εγώ αυτά που έχω τα προσφέρω για την κοινωνία και τον τόπο αλλά πρέπει να μου δώσετε ένα χέρι» πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στην κυβέρνηση, ενώ συμπλήρωσε- επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Αγιορείτικου βήματος» περί «κίνησης ματ του Αρχιεπισκόπου»-  πως οι πρόσοδοι από την αξιοποίηση θα πηγαίνουν σε ένα ταμείο εκκλησιαστικής πρόνοιας που θα συνδιαχειρίζονται Πολιτεία και Εκκλησία.

«Κάνουμε λόγο για χορτολιβαδικές εκτάσεις της Εκκλησίας, αγροτεμάχια, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε στο μήνυμά του να αρθούν τα εμπόδια για την αξιοποίηση περιουσίας Εκκλησίας και να δοθεί η δυνατότητα στην Εκκλησία να αξιοποιήσει εκτάσεις που σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης, προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως των πιο αδυνάμων» δήλωσε ο κ. Κονιδάρης και επεσήμανε ακόμη ότι «από το 2009 ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει από την τότε κυβέρνηση με επιστολή και προς τους βουλευτές στην οποία παρακαλούσε για την αποδέσμευση της περιουσίας της Εκκλησίας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «φιλέτα», όπου σήμερα βόσκουν πρόβατα ώστε να αξιοποιηθούν από κοινού με την Πολιτεία».
Ο κος Κονιδάρης διευκρίνισε ότι «μιλάμε για εκτάσεις με ξεκάθαρο καθεστώς, οι οποίες με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ανήκουν στην Εκκλησία, είναι μεγάλης αξίας και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν», ενώέστειλε εκ νέου μήνυμα λέγοντας «Αυτό που έχει σημασία για τον Αρχιεπίσκοπο είναι η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας να είναι παραγωγική, να αποδίδει καρπούς, να δίνει εργασία. Ας βοηθήσει και η Πολιτεία να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις». 
Και κατέληξε λέγοντας: «Από εμάς θα γίνει απόλυτα οργανωμένα. Η συνεργασία με τον κο Τσαυτάρη είναι μέχρι σήμερα -και ελπίζω ότι θα είναι και στο μέλλον- αποδοτική» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου