Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΣτουρνΑρειος Πάγος - Από την Κατερίνα Κατή


http://www.kourdistoportocali.com/articles/16962.htm


Οι πρωτοδίκες «είδαν» το συμφέρον του εξαντλημένου από τα φορολογικά βάρη Ελληνα πολίτη και έκριναν παράνομη και αντισυνταγματική την άμεση είσπραξη ενός ακόμη φόρου, του δυσβάσταχτου χαρατσιού, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Οι Αρεοπαγίτες όμως , στους οποίους προσέτρεξε ο υπουργός Οικονομικών γιανα ακυρώσει την απόφαση του Πρωτοδικείου που του χάλαγε τα σχέδια, «είδαν» μόνο το δημόσιο συμφέρον, όπως το ορίζει η μνημονιακή πολιτική του κ. Στουρνάρα, κι έκαναν δεκτή την απαίτηση του να ανασταλεί.

Ετσι, το περιβόητο τέλος ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται και με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου (Τέταρτο Τμήμα Αναστολών, πρόεδρος, Π. Ρουμπής). Παράλληλα ο Αρειος Πάγος, ακολουθώντας την «πεπατημένη» μια και έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τονίζει στην απόφασή του ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το χαράτσι. Ο σχετικός φόρος άλλωστε δεν χάνεται αφού θα εισπραχθεί, σε μεταγενέστερο όμως χρόνο, από την εφορία στην οποία αποστέλλεται το «μπιλιετάκι».

Η χθεσινή αυτή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας θα έχει ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών κατά της επίμαχης δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι σε περίπτωση που η ΔΕΗ υποχρεωθεί -βάσει της δικαστικής απόφασης- να δέχεται την καταβολή από τους καταναλωτές του αντιτίμου των λογαριασμών που εκδίδει, αφαιρουμένου του αναγραφόμενου ποσού του τέλους ηλεκτροδότησης:

* «πιθανολογείται ότι θα προκύψει κίνδυνος βλάβης για το ελληνικό δημόσιο, αληθινό δικαιούχο, και τη ΔΕΗ ως μη δικαιούχο διάδικο, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι ευχερής, αφού με τη μη άμεση απόδοση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από Ευρωπαϊκή Ενωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013».

Για αδυναμία του ελληνικού κράτους να εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του, σε περίπτωση που σταματούσε η είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ μιλούσε, άλλωστε, στην αίτηση του και το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να τηρηθεί η δικαστική απόφαση και είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ να την παραβλέψει και να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της.

Στην παράνομη αυτή συμπεριφορά του υπουργού αντέδρασε λίγες ημέρες αργότερα η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος που με ανακοίνωση της είχε επισημάνει και τις ποινικές ευθύνες του.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας υποχρέωναν τη ΔΕΗ με την απόφασή τους που ήταν άμεσα εκτελεστή «να δέχεται από τους καταναλωτές μόνο την καταβολή του αντιτίμου ηλεκτροδότησης και να σταματήσει να ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρεύματος το έκτακτο ειδικό τέλος». Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, το χαράτσι της ΔΕΗ «δεν συνιστά ανταποδοτικό τέλος, αλλά φόρο».

http://nonews-news.blogspot.gr/2012/12/blog-post_144.html
Κατερίνα Κατή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου