Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ




15
http://www.agioritikovima.gr/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%91/%CE%98%CE%95%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%9F%CE%A3/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%91/13109-i-pro%CE%BFpikotita
Της Γιώτας Παμπάλου

Η τιμή  καθώς και ο σεβασμός στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου από μέρος όλου του Χριστιανικού κόσμου σε Ανατολή και Δύση είναι γεγονός στην πορεία των αιώνων.Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε περίοπτη θέση μεταξύ των αγίων Ιεραρχών και όλων των Αγίων. Η αγάπη ,ο σεβασμός  προς το πρόσωπο του ξεκίνησε από την πατρίδα του τα Μύρα της Λυκίας και διαδόθηκε στον βυζαντινό χώρο και από εκεί σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Στον άγιο Νικόλαο είχε κατασκηνώσει το Άγιο Πνεύμα και είχε θέσει <<μονή>> στην καρδιά του.Αυτό του χάρισε  αρετές  και δια μέσου της πρακτικής φιλοσοφίας  και μελέτης των βίων των Αγίων  άνθισμα των αρετών αυτού.

Αμέτρητες οι αρετές του αγίου  Νικολάου και οι χάρες του!Αμέτρητοι και οι κόποι του στους οποίους παρέδωσε τον εαυτό του :Ας θυμηθούμε μελετώντας τον βίο του επίγεια:

Σταυρώθηκε ως προς τον κόσμο και τα πάθη .

Απέφυγε κοσμικούς θορύβους,σε όρμο ησυχίας και εκεί νέκρωσε τις προσβολές των παθών.

Μιμήθηκε στην εγκράτεια τον Ιωαννή το Βαπτιστή, στην αγνεία τον Προφήτη Ηλία.

Ως επιστήμονας  υπήρξε άξιος θεόπνευστων δογμάτων.

Λάμπρυνε τις ψυχές όσων τον πλησίαζαν με διδαχές  πνευματικές και όχι μόνο, ως ικανότατος παιδευτής-δάσκαλος.

Άξια αναδείχθηκε ως ομότροπος των Αποστόλων ,καθώς προμήθευε τις καρδιές όλων με επίγεια –ουράνια αγαθά με την πρόνοια που του εδόθει από την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Ένας κρατήρας σοφίας, γνώσεως , χάριτος ένας ποταμός που εκπορευόταν από την νοητή Εδέμ!

Διακρίθηκε ως προστάτης των ασθενούντων περί-κάλυψης και ένδυσης, χηρών και ορφανών , ναυτικών, χειραγωγός των τυφλών , των νέων,όπως και ποιμένας των πλανωμένων και η διόρθωσης των αμαρτανόντων!

Σε εποχές δύσκολες υπήρξε το στήριγμα της Εκκλησίας γνωρίζοντας σε βάθος την αληθινή σοφία.

Ως μοναχός και ασκητής ο ίδιος αγάπησε την ανώτατη και μοναδική φιλοσοφία  γι αυτό ζούσε <<υπέρ τα ορώμενα>>.Άριστος παιδευτής των μοναζόντων και οδηγός παρθενίας.

Ένας επίγειος άγγελος ήταν σε όλη του την ζωή ένας ουράνιος άνθρωπος Θεού,που αν και δεν προχειρίσθηκε από τον Κύριο διδάσκαλος ,δέχθηκε όλη τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος  ως μελλοντικός Απόστολος Αυτού..

Έτσι λοιπόν,ηαγιοτάτη Ορθόδοξη Εκκλησία  μας περιποίησε τον άγιο Νικόλαο  από αρχαιοτάτων χρόνων, να τιμά την μορφή του μαζί με τους Αγίους Αποστόλους , κάθε Πέμπτη μέρα της Εβδομάδας ,εις την ιερά Οκτώηχο την ημέρα αυτήν.

Η τιμή και η αναγνώριση αυτή είναι μία ομολογία και αναγνώριση του μεγαλείου του Αγίου. Αν προσθέσουμε δε και την ημέρα της εορτής του και την πανηγυρική ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του ,μας κάνουν συνολικά πενήντα τέσσερις ημέρες αφιερωμένες στον άγιο Νικόλαο.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του!

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός


Με πληροφορίες από "Άγιος Νικόλαος της γης και του πελάγους", Αρχιμ. Θ.Μαρινάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου