Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Πόνταρε Ελλάδα και κέρδισε 500.000.000 δολάρια


http://www.antinews.gr/2012/12/19/196357/
Ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο έβγαλε 500 εκατ. δολάρια κέρδος, στοιχηματίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από την ευρωζώνη, πετυχαίνοντας τη θετική εξαίρεση στη δύσκολη χρονιά που χαρακτήρισε όλη την υπόλοιπη βιομηχανία.
Η Third Point, επικεφαλής της οποίας είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Dan Loeb, δημοπράτησε την πλειοψηφία της θέσης 1 δισ. δολ. σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, την οποία είχε «χτίσει» λίγους μήνες μόλις πριν, στο πλαίσιο της καθοριστικής συμφωνίας επαναγοράς που έκανε η Αθήνα, σύμφωνα με πρόσωπα που πρόσκεινται στην επιχείρηση.
Με το ουρανοκατέβατο αυτό κέρδος, η νεοϋρκέζικη επιχείρηση αναδεικνύεται σε έναν από τους λίγους διαχειριστές hedge funds που έβγαλαν κέρδος από την κρίση στην ευρωζώνη. Ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s αναβάθμισε χθες αρκετές βαθμίδες την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, εξηγώντας ότι έκανε την κίνηση «λόγω της δυναμικής αποφασιστικότητας» της ευρωζώνης να κρατήσει τη χώρα εντός του ενιαίου νομισματικού χώρου.
Ο κ. Loeb είναι ένας από τους πολύ λίγους τιτάνες των hedge funds που έβγαλαν μεγάλες αποδόσεις φέτος. Η βιομηχανία των hedge funds αξίας 2 τρισ. δολαρίων -που έχει γίνει διάσημη χάρη σε επενδυτές όπως ο George Soros, ο οποίος στοιχημάτισε εναντίον της βρετανικής στερλίνας και έσπασε την Bank of England τη Μαύρη Τετάρτη του 1992- αγωνίζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της μετά από δύο χρόνια υποτονικές αποδόσεις.

Ο John Paulson, ο μάνατζερ που ορθώς πρόβλεψε την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ, περιλαμβάνεται σε όσους λάθεψαν φέτος. Και τα δύο στοιχήματά του για την αμερικανική οικονομική ανάκαμψη και την επιδείνωση της γερμανικής αγοράς ομολόγων βγήκαν λάθος. Από το 2010, το fund-ναυαρχίδα του έχει χάσει πάνω από το 60% της αξίας του.
Τα «αντιδραστικά» στοιχήματα σε ελληνικά ομόλογα, που έχουν προσφέρει σε λίγους διαχειριστές τεράστια ποσά φέτος, είναι μια σπάνια εξαίρεση στην εικόνα του κλάδου. Η Third Point έχει το τρίτο μεγαλύτερο άνοιγμα μεταξύ των hedge funds, σύμφωνα με traders.
Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε χρέος με χρεόγραφα που εξέδωσε ένας από τους μηχανισμούς διασώσεων της ευρωζώνης, στην αξία των 34 σεντς στο ευρώ. Η Third Point είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα νωρίτερα φέτος με μέση τιμή μόλις 17 σεντς στο ευρώ.
Η εταιρία, μάλιστα, έχει κρατήσει σημαντικό άνοιγμα σε ελληνικά χρεόγραφα, γιατί ο κ. Loeb πιστεύει ότι τα ομόλογα έχουν πολύ δρόμο ακόμη για νέο ράλι στο επόμενο έτος. Οι αναλυτές της εταιρίας πιστεύουν ότι τα ομόλογα θα κάνουν ράλι 40% επιπλέον.
Εκπρόσωπος της Third Point, που διαχειρίζεται ενεργητικά 10 δισ. δολ., αρνήθηκε να σχολιάσει τη συναλλαγή.
Η Third Point έχει βγάλει για τους επενδυτές της απόδοση 20% μέχρι στιγμής στο έτος, σε σύγκριση με το 4,9% του μέσου hedge fund.
Ο κ. Loeb, 51 ετών, είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους hedge fund managers των Ηνωμένων Πολιτειών. Το fund είναι ιδιαίτερα δραστήριο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η Third Point άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, έχοντας αποκτήσεικέρδη από το ράλι των πορτογαλικών ομολόγων στις αρχές του έτους. Αναλυτές του fund παρακολουθούν στενά τους Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και διεξάγουν διαρκείς συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.
By Sam Jones, Hedge Fund Correspondent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου