Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Παύλος Σιδηρόπουλος, ο «ασυμβίβαστος» της ελληνικής ροκ ...22 χρόνια μακριά μας!


http://www.rockap.gr/%CF%80%CE%B1%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%AF%CE%B2%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82/
Συμπληρώνονται 22 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου, ενδεχομένως του σημαντικότερου εκπροσώπου της Ελληνικής ροκ. Ο «ασυμβίβαστος» της ελληνικής μουσικής, έζησε θυελλώδη ζωή και τελικά νικήθηκε από την εξάρτηση του στην ηρωίνη, αφήνοντας βαριά κληρονομιά, τα τραγούδια του, τα οποία, κατά γενική ομολογία, παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και παραμένουν ακούσματα ανθρώπων, ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που επιλέγουν να ακούν.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν δισέγγονος του Ζορμπά και ανιψιός της Ελλης Αλεξίου. Σε αυτές τις δύο διαφορετικές του ρίζες έβλεπε την αιτία της συνύπαρξης του «ρόκερ» και του σκεπτικιστή, ως αυτοτελή κομμάτια της προσωπικότητάς του.
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 20 ή στις 28 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Υπάρχει διχογνωμία στην ημερομηνία γέννησής του, σύμφωνα με τον φίλο του, Τηλέμαχο Μπίτσικα, ο οποίος διατηρεί σχετική σελίδα για τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο server του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ως τα επτά του χρόνια έζησε στην Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του είχε έρθει από τον Πόντο και κατέληξε στην Αθήνα όπου άνοιξε εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού για φωτογραφίες.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1970 από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε πάει ξανά, για σπουδές στο Μαθηματικό αυτή τη φορά. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δελληγιαννίδη, κιθαρίστα των Olympians και φτιάχνουν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Κυκλοφορούν το δίσκο «Το ξέσπασμα/Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν με δύο κομμάτια στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο».
Με αυτό το σχήμα, ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την ελληνική μουσική.Κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς οι Αρχές της δικτατορίας τον χαρακτηρίζουν «επικίνδυνο» και απόβλητο», το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ως τραγουδιστής, στα έργα του «Οροπέδιο» και «Θεσσαλικός κύκλος».
Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους έφτιαξε το συγκρότημα. «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον σημαντικότερο ίσως δίσκο στην περίεργη ιστορία του Ελληνικού ροκ, το «Φλου».
Το 1979 μαζί με Παπαντίνα, Νέστορα, Τζιμόπουλο (παλιά μέλη Μακεδονομάχων, IDOLS κ.α.) φτιάχνει το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών» με αγγλικό στίχο. Το σχήμα αυτό δεν κυκλοφορεί δίσκο.
Το 1985 κυκλοφορούν το «Zorba the freak» ένα δίσκο μπολιασμένο με το χιούμορ του Δημήτρη Πουλικάκου που έχει κάνει την παραγωγή.
Το 1989 κυκλοφορεί το «Χωρίς μακιγιάζ». Το καλοκαίρι του 1990 ξαφνικά άρχισε να παραλύει το δεξί του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Αυτή η ιστορία τον έκανε ψυχολογικό ράκος. Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο.
Εχοντας αρκετά νέα τραγούδια (τα οποία σταδιακά παρουσίαζαν στο κοινό των συναυλιών) και μερικά παλιά ακυκλοφόρητα σε νέες ενορχηστρώσεις (το συγκρότημα πειραματιζόταν με funk στοιχεία στον ήχο του) άρχισαν να ηχογραφούν το υλικό αυτό, ενώ συγχρόνως είχαν προγραμματίσει σειρά ζωντανών εμφανίσεων για το Δεκέμβριο.
Ομως το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από χρήση ηρωίνης στο πατρικό του σπίτι. Κηδεύεται στον Κόκκινο Μύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου