Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μέρκελ θέλει να κρατήσει οπωσδήποτε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Spiegel


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέλει να εμποδίσει με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Η καγκελάριος φέρεται να έχει καταλήξει στην πεποίθηση, ότι η χώρα δεν πρέπει να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση εντός του φθινοπώρου. «Πρέπει να βρούμε μια λύση για να το αποτρέψουμε», φέρεται να είπε την προηγούμενη εβδομάδα σε στενό κύκλο συνεργατών της.
Η καγκελάριος και οι σύμβουλοί της, σύμφωνα με το Spiegel, φοβούνται ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα προκαλούσε ένα ντόμινο-αποχωρήσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Η άμεση ζημιά για τη Γερμανία θα ήταν 62 δισεκατομμύρια ευρώ, μακροπρόθεσμα εκατοντάδες δισ. ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερες θα ήταν οι πολιτικές συνέπειες της εξόδου: Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν τότε αναγκασμένη να σταθεροποιήσει την Ιταλία και την Ισπανία μέσω μιας «κοινητικοποίησης» των χρεών, κάτι που η κ. Μέρκελ θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει.
Η απόφαση υπέρ της Ελλάδας, συνεχίζει το περιοδικό, ελήφθη στην καγκελαρία πολύ πριν παρουσιάσει η τρόικα το νέο πόρισμα της για τη χώρα. Το πόρισμα αυτό υπολογιζόταν να είναι έτοιμο προς τα τέλη Οκτωβρίου, η έκδοσή του όμως καθυστερεί συνεχώς. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, να παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Η κ. Μέρκελ θέλει πάντως να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, επειδή δεν θα έβρισκε γι αυτό την αναγκαία πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή. Εκείνο που θα μπορούσε όμως να γίνει είναι η ανακατανομή των δόσεων του σημερινού δεύτερου πακέτου: Μεγαλύτερες δόσεις στην αρχή και μικρότερες αργότερα, έτσι που τελικά να προκύψει μηδενική αλλαγή.
Κύκλοι της καγκελαρίας, που ρωτήθηκαν σχετικά το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με «Το Βήμα», δεν διέψευσαν το δημοσίευμα. Ισχύει αυτό που ειπώθηκε κατά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την κ. Μέρκελ στις 23 Αυγούστου στο Βερολίνο, πρόσθεσαν.
Στο ρεπορτάζ του Spiegel δεν γίνεται λόγος για επιμήκυνση, ή για άλλου είδους διευκολύνσεις. Είναι όμως φανερό, ότι αν η καγκελάριος είναι όντως αποφασισμένη να αποτρέψει τη χρεοκοπία της Ελλάδας, θα προβεί στη συνέχεια και σε όλες εκείνες τις παραχωρήσεις που θα κριθούν απαραίτητες.
Η αποφυγή της εξόδου δεν είναι βέβαια οριστική. Το πρόβλημα θα προκύψει εκ νέου και τους επόμενους μήνες, αν δεν σημειωθεί ενδιάμεσα μια ορατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αν δεν ξεσπάσουν σοβαρές ταραχές στην Ελλάδα και αν δεν επιτύχουν η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων.
Όμως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα του Spiegel, η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει, για λίγο τουλάχιστον, μερικές βαθιές ανάσες. Και να αποτρέψει τελικά εκείνο που προεξοφλούν ορισμένοι Γερμανοί αναλυτές, δηλαδή την έξωση της από την Ευρωζώνη αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου