Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Iζαμπέλ Αλιέντε-Μια ζωή μυθιστόρημα


http://www.kourdistoportocali.com/articles/13983.htm

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1942 στη Λίμα του Περού. Ο πατέρας της Tomas ήταν εκπρόσωπος της Χιλιανής κυβέρνησης ενώ χώρισε με την μητέρα της Francisca όταν η συγγραφέας ήταν μόλις τριών ετών. Μετά το διαζύγιο, η Αλιέντε μαζί με την μητέρα της μετακόμισαν στο σπίτι των παππούδων της στο Santiago όπου και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Η γιαγιά της που αγαπούσε την αστρολογία αλλά ασχολιόταν και με το να διαβάζει τη μοίρα επηρέασε βαθύτατα την παιδική ακόμα φαντασία της, ενώ παράλληλα τα πολλά βιβλία που κατέκλυζαν το σπίτι άνοιξαν τους δρόμους γραφής της καθώς ήταν ελεύθερη να διαβάζει χωρίς έλεγχο ότι και αν έπεφτε στα χέρια της.

Σε ηλικία 16 ετών θα αποφοιτήσει από το ιδιωτικό γυμνάσιο που πήγαινε ενώ τρία χρόνια αργότερα το 1962 παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, μηχανικό Miguel Frias. Την ίδια περίπου περίοδο άρχισε να εργάζεται στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών στο Σαντιάγο, όπου υπήρξε γραμματέας για πολλά χρόνια. Αργότερα ωστόσο, θα έγινε δημοσιογράφος, συντάκτης και σύμβουλος για το περιοδικό Paula, ενώ εργάστηκε και στην τηλεόραση ως ρεπόρτερ και παρουσιάστρια ειδήσεων.
Η Αλιέντε προερχόταν από πολιτική οικογένεια και δεν θα μπορούσε να μην έχει αποκτήσει από μικρή ηλικία έντονη πολιτική συνείδηση. Όταν ο θείος της και πρόεδροςτης Χιλής Salvador Allente δολοφονήθηκε το 1973 από το στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα, η ζωή της άλλαξε άρδην. Αν και η ίδια δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση του πραξικοπήματος θα κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για μεγάλο διάστημα γρήγορα κατάλαβε ότι η παραμονή της ίδιας και την οικογένειάς της στην Χιλή ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. 
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η ίδια, τα δύο της παιδιά και ο σύζυγός της να διαφύγουν στην Βενεζουέλα όπου παρά την μεγάλη επιτυχία που είχε στη Χιλή ως δημοσιογράφος δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βρει αντίστοιχη θέση στο νέο τόπο διαμονής της.
Κατά τη διάρκεια της εξορίας της στη Βενεζουέλα, η Αλίεντε εμπνεύστηκε για να γράψει και το πρώτο της μυθιστόρημα το 1982, The House of the Spirits, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε μπεστ σέλερ στην Ισπανία και την Δυτική Γερμανία, ενώ έχει μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε περισσότερες από 20 γλώσσες. 
Με βάση τις μνήμες της από την οικογένειά της και την πολιτική αλλαγή στην πατρίδα της, το βιβλίο περιέγραφε τις προσωπικές και πολιτικές συγκρούσεις στις ζωές πολλών γενεών μίας οικογένειας που κατοικούσε στην Λατινοαμερικανική ύπαιθρο. 
Το βιβλίο απέσπασε το Quality Paperback Book Club New Voice Award, ενώ προσαρμόστηκε από τον Δανό συγγραφέα και σκηνοθέτη Bille August για να γίνει ένα από τα πιο γνωστά φιλμ του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωταγωνιστές τον Τζέρεμι Άιρονς, την Μέρυλ Στρίπ, την Γκλέν Γκλόουζ, τον Αντόνιο Μπαντέρας και την Γουινόνα Ράιντερ.


Το The House of Spirits ακολούθησε το βιβλίο Of Love and Shadows που είχε να κάνει με την ιστορία δύο κοριτσιών που αλλάχθηκαν την ημέρα που γεννήθηκαν. Το μυθιστόρημα έλαβε υποψηφιότητα για το Los Angeles Times Book Prize κάνοντας την Αλιέντε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πένες της εποχής.

Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στο San Jose της Καλιφόρνιας για την προώθηση του βιβλίου της στις ΗΠΑ, η Αλιέντε θα γνωρίσει τον δικηγόρο William Gordon, ο οποίος γνώριζε και θαύμαζε την δουλειά της και τα βιβλία της και σύντομα θα ερωτευθούν. Έχοντας ήδη χωρίσει ένα χρόνο περίπου από τον σύζυγό της, το ζευγάρι θα παντρευτεί το 1988 και θα μείνει μόνιμα πλέον στο Marin της Καλιφόρνιας.

Η αναγνώριση του συγγραφικού της ταλέντου από κοινό και κριτικούς θα κάνει την Αλιέντε να αφοσιωθεί πλήρως στην γραφή και να παραιτηθεί από την εργασία της ως επόπτης σχολείων. Το επόμενο συγγραφικό της βήμα αποτέλεσε το βιβλίο της Eva Luna το 1988, όπου ασχολείτο με την σχέση της Eva, ενός παιδιού εκτός γάμου και ενός Αυστριακού σκηνοθέτη που τον στοιχειώνει το εγκληματικό παρελθόν του πατέρα του. Το βιβλίο έλαβε καλές κριτικές και το 1991 ακολούθησε το The Stories of Eva Luna και το 1993 το Infinite Plan το οποίο διέφερε από τα άλλα της βιβλία έχοντας για ήρωα έναν άντρα που εγκαθίσταται στη Βόρεια Αμερική.


Το επόμενο έργο της Αλιέντε, Paula κυκλοφόρησε το 1995 και ήταν μια σπαρακτική ιστορία για τις καταστάσεις που εξελίχτηκαν στη διάρκεια της αρρώστιας και του θανάτου της κόρης της το 1991, ενώ το 1999 κυκλοφόρησε το Daughter of Fortunes για την ιστορία ενός κοριτσιού από τη Χιλή που σπάει τις παραδόσεις του 19ου αιώνα στην πατρίδα της και ακολουθεί τον έρωτα της ζωής της στην Καλιφόρνια.

Τον Σεπτέμβριο του 1996 η Ιζαμπέλ Αλιέντε τιμήθηκε από τα Hispanic Heritage Awards για την συνεισφορά της στην Ισπανόφωνη αμερικανική κοινότητα, ενώ το 1998 τιμήθηκε με το Dorothy and Lillian Gish Prize. 

Το 2001 κυκλοφόρησε ακόμα ένα μυθιστόρημά της με τίτλο Portrait in Sepia, ενώ το 2003 βγήκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το βιβλίο My Invented Country: A Nostalgic Journey Through Chile. 

Τελευταία της δουλειά είναι το βιβλίο El Cuaderno De Maya που κυκλοφόρησε το 2011 ενώ μαζί με τα μυθιστορήματά της, μετά την προτροπή των εγγονιών της έγραψε και βιβλία για νεαρούς αναγνώστες ανάμεσα στα οποία το City of the Beasts το 2002, Kingdom of the Golden Dragon το 2003 και Forest of the Pygmies το 2005.

Παρά τις κριτικές για τα βιβλία της που δέχτηκε κατά καιρούς, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι η Αλιέντε έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία ανά τον κόσμο, με τα βιβλία της να μεταφράζονται σε περισσότερες από 30 γλώσσες σήμερα, ενώ έχει λάβει αναρίθμητες τιμητικές διακρίσεις και βραβεία που την κρατάνε στην κορυφή των προτιμήσεων των αναγνωστών όλα αυτά τα χρόνια και κάνοντάς της έναν ζωντανό συγγραφικό μύθο. 


Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/News.asp?id=1608202

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου