Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Cirque du Soleil: «Θα φύγετε έκπληκτοι αλλά με ψυχική ανάταση…»


http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=473176
Tο Βήμα on line στην τελική πρόβα του καναδικού τσίρκου. Μας μιλάει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παράστασης Allegria
Cirque du Soleil: «Θα φύγετε έκπληκτοι αλλά με ψυχική ανάταση…»
Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 2.30 το μεσημέρι. Τα σταθμευμένα φορτηγά έξω από τις εγκαταστάσεις του κλειστού γηπέδου μπάσκετ του ΟΑΚΑ έχουν μεταφέρει εδώ και δύο ημέρες το υλικοτεχνικό μέρος μιας παράστασης που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο θέαμα του κόσμου». Η τεράστια σκηνή έχει διαμορφωθεί, τα σκηνικά έχουν στηθεί και δεκάδες άνθρωποι στα παρασκήνια δουλεύουν αθόρυβα «μοντάροντας» τις λεπτο-μέρειες της τελευταίας στιγμής. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η πρεμιέρα της παράστασης Allegria του Cirque du Soleil _γιατί περί αυτής ο λόγος _ οι πρόβες ολοκληρώνονται με εντατικούς ρυθμούς μέσα στο … απόλυτο σκοτάδι για να μην δοκιμαστεί η αυτοσυγκέντρωση των ανθρώπων που φέρνουν το σώμα κοντά στα απόλυτα όριά του. Δεσμίδες φωτός ανάβουν μόνο στην, έκτασης δύο στρεμμάτων, σκηνή όπου οι 55 πρώην αθλητές και νυν καλλιτέχνες – ακροβάτες έχουν μισή ώρα στη διάθεσή τους για να προβάρει η κάθε ομάδα το δικό της νούμερο. Το Τσίρκο του Ηλιου παρουσιάζει ένα έξυπνο και πολυσυλλεκτικό υπερθέαμα που εντυπωσίασε στην εφετινή τελετή απονομής των Οσκαρ, και απαρτίζεται από ακροβάτες, κλόουν, αθλητές, ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, τραγουδιστές και μίμους,

«Λιτές, ξεκάθαρες κινήσεις. ΄Οσο πιο απλές, τόσο καλύτερα», πετάγεται ξαφνικά μέσα από το σκοτάδι στις θέσεις των θεατών η φωνή του καλλιτεχνικού διευθυντή της Allegria, Μπρούνο Νταρμανιάκπου παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την πρόβα και δίνει το «παρών» όπου εκείνος κρίνει σκόπιμο. Ο Δανός πρώην πρωταθλητής του τραμπολίνο, Λαρς Κρίστενσεν, είναι ο επικεφαλής της ομάδας που παρουσιάζει το «Μονοπάτι της αγάπης». Συντονίζει την 15μελή ομάδα που συναντιέται στον αέρα κάνοντας δυσθεώρητου ύψους άλματα φορώντας κολάν και ειδικά αθλητικά παπούτσια. «Οι 55 καλλιτέχνες της Allegria είναι εκπαιδευμένοι να μακιγιάρονται και να φορούν τα εντυπωσιακά κοστούμια μόνοι τους», μας εξηγούν οι άνθρωποι της ελληνικής παραγωγού εταιρείας. «Σαρανταπέντε λεπτά με μία ώρα πριν την παράσταση ξεκινούν τη διαδικασία μεταμόρ-φωσής τους στα καμαρίνια».

Οι πρόβες γίνονται με μουσική από την κεντρική κονσόλα του ήχου αλλά η μουσική που θα συνοδέψει τις παραστάσεις θα προέρχεται από live ορχήστρα που θα βρίσκεται ακριβώς πίσω από την επικλινή σκηνή. Κι όσο για το σκηνικό, δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της Allegria. «Σκοπός μας δεν είναι να εντυπωσιάσουμε με τα εφέ και το τεχνικό κομμάτι της παράστασης αλλά να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και να αναδείξουμε το πώς μπορεί να “απογειωθεί” το ανθρώπινο σώμα», αναφέρει στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Allegria, Ζενεβιέβ Λορεντό.

«H παράσταση Allegria έχει εννέα νούμερα (acts)», μας λέει ο Μπρούνο Νταρμανιάκ. «Υπάρχουν σόλο νούμερα, νούμερα με δυάδες, νούμερα με ομάδες και είναι όλα πολύ υψηλής ποιότητας. Ναι, πρόκειται για ένα τσίρκο, αλλά πρέπει να το τονίσω ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θεατρικό τσίρκο. Δεν είναι δύσκολο να συντονίσει κανείς τόσους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων και νοοτροπιών διότι έχουν υψηλά στάνταρτς για τον εαυτό τους. Το ξέρετε ότι διαθέτουμε τηλεοράσεις στα πα-ρασκήνια όπου οι καλλιτέχνες παρακολουθούν σε αργή κίνηση το σόου τους (το οποίο φυσικά καταγράφεται σε κάθε παράσταση) για να εντοπίσουν τυχόν ατέλειες και να βελτιωθούν; Αυτό γίνεται κάθε μέρα…»

Τι θα πρέπει να περιμένουμε να νιώσουμε φεύγοντας από το θέατρο; «Θα πρέπει να περιμένετε να νιώσετε έκπληξη και ψυχική ανάταση», απαντά ο ίδιος. «Υπάρχουν ακροβατικά πολύ μεγάλης ενέργειας και σιωπηλές, σχεδόν θλιβερές στιγμές που εναλλάσσονται με τρομακτική ταχύτητα. Είναι ένα “τρενάκι” συναισθημάτων…»

Εξι παραστάσεις προστέθηκαν στο Cirque du Soleil, το οποίο κάνει τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου το ντεμπούτο μπροστά στο κοινό της Ελλάδας, κλείνοντας 18 χρόνια ζωής και με χιούμορ και ευαισθησία απελευθερώνει μεγάλες δόσεις θετικής ενέργειας απεγκλωβίζει τη ζωντάνια και ενώνει την αδρεναλίνη του τσίρκου με τη μαγεία της τέχνης. Η διάρκεια του σόου είναι 2,5 ώρες με ένα 20λεπτο διάλειμμα.

Αναλυτικότερα, οι παραστάσεις του σόου «Alegria» που προστέθηκαν λόγω ζήτησης στο κλειστό γήπεδο καλαθοσφαίρισης του Ολυμπιακού Αθλητικού κέντρου Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.) είναι για την Παρασκευή 14, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός παραστάσεων είναι 18.


Τιμές εισιτηρίων 35, 45, 55, 65 ευρώ και στη VIP ζώνη 75 ευρώ. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έχουν έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Υπάρχουν ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων.

Πληροφορίες για την προπώληση εισιτηρίων στο τηλέφωνο 210-9888888.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου