Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τεχνητή ρήξη με την Τρόικα για να περάσουν τα μέτρα


(Ανανεωμένο) Διαψεύδει σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στουρνάρας ότι έχει επέλθει οριστική ρήξη με την τρόικα, κάτι που διαφάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε έξω από το Μαξίμου ο Φ. Κουβέλης.
Πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις μέσα στο υπουργείο απαντώντας σε ερωτήσεις που είχαν δημιουργηθεί αλλά και στον πανικό που προκάλεσε η δήλωση Κουβέλη ότι δεν πρέπει η τρόικα να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Επίσης, το γεγονός ότι μετά την τρίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου όχι μόνο δεν έκλεισε καμιά συμφωνία αλλά και η επόμενη συνάντηση μετατέθηκε για την άλλη εβδομάδα, έδειχνε ότι η σύγκρουση με τους τροικανούς είναι αναπόφευκτη. Όχι ότι δεν υπάρχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες ημέρες αλλά οριστική ρήξη που θα έθετε σε κίνδυνο τη δόση των 31,5 δισ, την ίδια την κυβέρνηση και φυσικά τη χώρα, δεν προκύπτει από πουθενά.
Σύμφωνα με τα όσα είπε πριν από λίγο ο Γ. Στουρνάρας:
  • Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει περίπου 9,5 δισ. ευρώ μέτρα. Από αυτά περίπου 6,5 δισ. είναι από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, περίπου 1,1 δισ. από την αύξηση των ορίων ηλικίας  συνταξιοδότησης, δηλαδή σύνολο μέχρι στιγμής περίπου 7,6 δισ. ευρώ.
  • Τα υπόλοιπα είναι μέτρα από τον εκσυγχρονισμό του κράτους που έχουν γίνει αποδεκτά. Αυτά που υπολείπονται για να κλείσει το πακέτο θα προέρχονται, επίσης, από μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους, όπου συμπεριλαμβάνονται ΟΤΑ, Υγεία, Άμυνα.
  • Τελειώσαμε από μισθούς και συντάξεις, δεν θα έχουμε άλλα. Αυτό είπε ο κ. Στουρνάρας και για να το λέει σημαίνει ότι μάλλον έχει κάνει πίσω η τρόικα. Είπε επίσης ότι η τρόικα δεν αποδέχεται μέτρα που δεν είναι άμεσης απόδοσης και δεν μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα. Κι εκεί είναι το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει.
  • Είπε επίσης ότι μέχρι την Κυριακή ευελπιστούν ότι θα έχει κλείσει το 95% του πακέτου. Το υπόλοιπο μπορεί να πάει για αργότερα, και σίγουρα πριν από τις 8 Οκτωβρίου. Να φύγει δηλαδή η τρόικα και να υπάρχει ένα κενό 5% στα μέτρα.«Οι επικεφαλής είχαν προγραμματίσει να φύγουν προς το τέλος της εβδομάδας και θα επιστρέφουν πριν από το Εurogroup, με την έκθεση υπό διαμόρφωση, ώστε να την συνδιαμορφώσουμε. Το τεχνικό κλιμάκιο θα παραμείνει εδώ», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών.
Υπ’ αυτό το πρίσμα των δηλώσεων φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τη διαμάχη Στουρνάρα – Τόμσεν. Ισως αυτή η τεχνητή ένταση και «ρήξη» με την τρόικα να είναι συμπεφωνημένη ώστε και τα μέτρα να περάσουν με ολίγη… αγωνία αλλά να υπάρξουν έστω κάποιες τελευταίες κόκκινες γραμμές. Είναι μια τακτική που η κυβέρνηση ακολουθεί έχοντας ως παράδειγμα κι άλλες τεχνητές εντάσεις του παρελθόντος, χωρίς πάντως, να σπάει το σκοινί, όπως είχε κάνει ο βενιζέλος και μετά παρακαλούσε την τρόικα.
Πάντως, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος σε άλλο μήκος κύματος από το δραματικό τόνο που έδωσε ο κ. Κουβέλης, έβγαλε το γνωστό λογύδριό του. Αφού επέμεινε για μια ακόμη φορά στην κουραστική διατύπωση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είπε ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα 8,5 δισ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον Στουρνάρα που μίλησε για 9,5 δισ. Αφησε και πάλι αιχμές βέβαια κατά του υπουργού που με διαρροές είχε τονίσει ότι ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να πάνε κι αυτοί σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Δε μπορούν να μας ζητούν την τελευταία στιγμή κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης τόνισε ότι η πρώτη δέσμευση ήταν για μέτρα 6,5 δισ από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και 5 δισ. από λειτουργικές δαπάνες του κράτους, τώρα πλέον αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί.
Σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία, λέγοντας συγκεκριμένα πως “έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να ζητάω να κινηθούμε γρήγορα”, καθώς όπως τόνισε το πρόγραμμα είναι ήδη μία εβδομάδα πίσω και αυτό βλάπτει την οικονομία και εκθέτει σε κινδύνους, αλλά όπως πρόσθεσε η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει όσο όσο και όπως όπως.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε τα εξής:
  1. Δεν υπάρχει οριστική ρήξη, δεν έσπασε κανένα σκοινί, δεν κινδυνεύει η δόση, αλλά το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να πάει η δόση για το Νοέμβριο, δηλαδή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, κάτι που θα είναι δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελλάδα. Κι αυτό διότι θα αρχίσουν ξανά οι πιέσεις και οι εκβιασμοί αφού δε θα υπάρχει η εντολή Ομπάμα για ηρεμία στις αγορές μέχρι να εκλεγεί.
  2. Ο Φ. Κουβέλης πιέζεται αφόρητα από την Κ.Ο. του ομάδα γι’ αυτό έκανε και τις πιο δραματικές δηλώσεις μετά τη σύσκεψη.
  3. Ο Ευ. Βενιζέλος συνεχίζει στο γνωστό στυλ της αυτοπροβολής και της προσπάθειας να καλύψει τα κενά του κόμματός του με παρασκήνιο, αιχμές και χτυπήματα κάτω από το τραπέζι.
  4. Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με την αγωνία του κόσμου, όχι για το πότε θα κλείσει το πακέτο. Αλλά με το πότε θα ξεκινήσει το… μνημόσυνο. Διότι αν έχει κλείσει το 95% με αυτά τα σκληρά μέτρα που έχουν ήδη διαρρεύσει, τότε πολύ φοβόμαστε ότι πάμε σε ρήξη με την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου