Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Σαμαρά-Τρόικας:Τα λέει όλα η σιωπή


Δεν είχαν να πουν και πάρα πολλά, άλλωστε είναι σε διαφορετικούς κόσμους. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συνάντηση Σαμαρά – Τρόικας παρόντος του υπουργού Οικονομικών που διήρκησε λιγότερο από μία ώρα. Οι τροικανοί, παρ’ ότι έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία με το μέγεθος της ύφεσης και παρ’ ότι έχουν καταλάβει ότι η πολιτική τους απέτυχε παταγωδώς και οδηγεί την Ελλάδα στην κοινωνική χρεοκοπία επιμένουν στη σκληρή γραμμή και ιδίως στις απολύσεις.
Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα είναι δύσκολες, όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά την σύσκεψη. Οι χαρτογιακάδες της τρόικας δεν ενδιαφέρονται για το αν πρέπει να κοπούν τα αναπηρικά επιδόματα ή για το αν πρέπει να φύγουν 35.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και τι θα κάνουν. Επιμένουν μόνο στα νούμερα έστω κι αν δεν βγαίνουν. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές.
Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για μεγάλο αδιέξοδο, όμως, σίγουρα τα πάντα βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί. Η κυβέρνηση, και τα τρία κόμματα, αντιλαμβάνονται ότι δε μπορούν να πάρουν επώδυνα μέτρα τα οποία θα είναι και μη εφαρμόσιμα. Το γεγονός ότι 1 στους 4 φορολογούμενους δεν πλήρωσε την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος, δείχνει ότι η κατάσταση είναι δραματική στα νοικοκυριά. Επίσης, δημιουργήθηκε ήδη μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ύψους 270 εκατ. ευρώ η οποία ασφαλώς τους επόμενους μήνες θα ξεπεράσει το 1 δις. Από πού θα εισπράξουν τόσα χρήματα αν επιβληθούν κι άλλες οριζόντιες περικοπές; Η τρόικα δεν απαντά στο εύλογο ερώτημα. Θέλει αίμα και το θέλει τώρα.
Μήπως, όμως, είναι καιρός να μπουν οι οριστικές κόκκινες γραμμές που δε θα αλλάξουν με τίποτε; Διότι φαίνεται ότι πάμε σε μια δραματική σύγκρουση που σίγουρα θύματα θα είναι οι πολίτες.
Όπως γράψαμε χθες η τρόικα απορρίπτει δαπάνες περίπου 2 δισ. ευρώ από το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ. Επιμένουν επίσης στις απολύσεις και την οριζόντια μείωση συντάξεων και μισθών. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι επίσης η εφεδρεία, τα φορολογικά έσοδα και οι αμυντικές δαπάνες. Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά με την τρόικα, προκειμένου να αποτραπούν να μην πληγούν περαιτέρω οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες. Θα γίνει επίσης προσπάθεια να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα, οι αγροτικές συντάξεις.
Εν όψει των θετικών για την Ελλάδα αλλαγών που σημειώνονται στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα επιδιώξει επίσης το νέο πακέτο μέτρων να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο αλλά και να συνοδεύεται από αναπτυξιακό πλαίσιο. Βασικό όπλο του στις διαπραγματεύσεις θα είναι η κοινωνική έκρηξη που απειλούν να προκαλέσουν τα νέα μέτρα.
Αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και την Τετάρτη αναμένεται νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων.
Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση με τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.
 Στουρνάρας: δύσκολη συζήτηση για δύσκολα μέτρα
Ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Δημοσιογράφος: Τι αποτέλεσμα είχαμε;
I. Στουρνάρας: Κοιτάξτε, εμείς όπως ξέρετε καταθέσαμε τα 11,5 δις στην τρόικα. Υπάρχει μια συζήτηση, υπάρχει μια αξιολόγηση των μέτρων. Είναι μια συζήτηση δύσκολη, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα.
Δημοσιογράφος: Τους πείσατε;
I. Στουρνάρας: Προσπαθούμε, προσπαθούμε.
Δημοσιογράφος: Επιμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για απολύσεις, κ. υπουργέ;
I. Στουρνάρας: Προσπαθούμε να τους πείσουμε στην ορθότητα των δικών μας επιχειρημάτων.
Δημοσιογράφος: Μπορεί να καθυστερήσει η κατάθεση των μέτρων, κ. υπουργέ;
I. Στουρνάρας: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, της καθυστέρησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου