Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές


Οι αμφίρροπες ελληνικές εκλογές αποτελούν πόλο έλξης για τα διεθνή ΜΜΕ. Κοινή συνισταμένη όλων των ανταποκρίσεων είναι η «πτώση» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η πιθανότητα εισόδου πολλών κομμάτων στο κοινοβούλιο και οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ελληνική ψήφο για την ευρωζώνη.
thumbΆξιο επισήμανσης μάλιστα αποτελεί ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με καμία βεβαιότητα, καθώς σχεδόν 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι κατευθύνονται προς τις κάλπες οργισμένοι από την υψηλή ανεργία και τη μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους.

«Όλα τα εργαλεία που έχουμε βασίζονται σε μία κοινωνία που δεν υπάρχει πια», δήλωσε στο Reuters ο Κώστας Παπαδόπουλος της εταιρίας ALCO. «Δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε οποιοδήποτε σενάριο».

Στα τηλεγραφήματά τους, τα πρακτορεία Associated Press και Bloomberg υπογραμμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους, δίχως όμως να έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όλα τα ξένα πρακτορεία, όπως και το BBC, υπενθυμίζουν ότι τυχόν μετεκλογική πολιτική αστάθεια θα αναζωπυρώσει τα ερωτηματικά γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας δεν πηγάζουν μονάχα από το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης. Αβέβαιο παραμένει επίσης το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εξοικονομήσει επιπλέον 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.

Κατά τους ξένους ανταποκριτές, η διάσπαση του εκλογικού σώματος αποτελεί συνέπεια της υποστήριξης που προσέφεραν τα κεντρώα κόμματα στην κυβέρνηση Παπαδήμου και το δεύτερο Μνημόνιο.

Στα τηλεγραφήματα τονίζεται ότι η επιρροή των μικρότερων κομμάτων ενισχύθηκε καθώς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ χάνουν ψηφοφόρους προς τις δεξιές και αριστερές «αντιμνημονιακές» παρατάξεις. Το γαλλικό πρακτορείο AFP πιθανολογεί ότι το 50% των ψήφων μπορούν να καταλήξουν στα μικρά κόμματα.

Το Associated Press μάλιστα τονίζει την πρωτοφανή πολιτική αλλαγή που μπορεί να προέλθει από την εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της Ελλάδας κατά την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές πραγματοποιεί και το γερμανικό περιοδικό Focus, που τηρεί μία πιο αυστηρή γραμμή, παρομοιάζοντας την Ελλάδα με ένα κακομαθημένο παιδί που υπόσχεται τα πάντα και δεν κάνει τίποτα. Σύμφωνα με το Focus, ακόμα και οι γραπτές δεσμεύσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για εφαρμογή του Μνημονίου «δεν σημαίνουν τίποτα», καθώς οι συντηρητικοί στην Ελλάδα έχουν ήδη εξαγγείλει αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου