Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ - Δυνάμεις, σενάρια για Α.Μεσόγειο




Αντιμετώπιση "θερμής" κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά μεταξύ Ρόδου και 
Καστελόριζου, προέβλεπε ένα από τα σενάρια της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης της Πoλεμικής Αεροπορίας που ενεργοποιήθηκε χθες με έκτακτη διαταγή από το ΓΕΕΘΑ. 
Τα ελληνικά μαχητικά επέδραμαν στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι έδωσε άδειες για έρευνες στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO μεταξύ Ρόλου και Καστελόριζου και επιχειρήθηκε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι "Θα χυθεί αίμα" αν η Τουρκία τολμήσει να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες, μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την δυνητική ελληνική ΑΟΖ.
Αυτό το σενάριο είναι το κεντρικό θέμα της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ που κυκλοφορεί. Η ανακοίνωση για τις τουρκικές γεωτρήσεις έγινσε στις 27 Απριλίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  βάσει των οποίων εξουσιοδοτείτο η κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου) να διεξαγάγει έρευνες πετρελαίου εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων, στους τομείς XIV (Adana), XVI (Antalya), XIII (Hatay) και XVIII (Mu la).
Έχουμε επομένως ένα σκηνικό το οποίο κρίνεται ως απόλυτα «πυριφλεγές» που λίγο απέχει από το να πυροδοτηθεί και μάλιστα την ώρα που η χώρα θα βρίσκεται ακόμη εν μέσω της οδού αναζήτησης κυβέρνησης.
Στην πολυσέλιδο αφιέρωμα μπορείτα να βρείτε όλους τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν στο τουρκικό ΦΕΚ, τα πεδία ερευνών, προοπτική ανάλυση των νυν και των μελλοντικών δυνάμεων των δύο κρατών και πολα τα πιθανά σενάρια της κρίσης που έχει ήδη ξεκινήσει.
Σε ένα δεύτερο άρθρο του Νίκου Χειλαδάκη, μπορείτε να διαβάσετε ένα εξαιρετικό άρθρο με τίτλο "ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΚΡΙΣΗ; Σκηνικό έντασης επάνω στα κοιτάσματα στήνει η Τουρκία" όπου αναλύεται η τουρκική στρατηγική και οι τουρκικές αντιδράσεις στην κρίση που μόλις ξεκίνησε με αντικείμενο τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείο, με επίκεντρο κυρωίς την δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. 

Ακόμη στο ίδιο τεύχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ μπορείτε να διαβάσετε
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ: Τo κρίσιμο 48ωρο μετά από ένα αιφνιδιαστικό πλήγμα
Πόσο μακριά είναι ένα σενάριο τύπου Pearl Harbor για την ΠΑ και για τις ΕΔ γενικότερα; Με την έλευση των αεροσκαφών F-35 στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας και την ταυτόχρονη απουσία κάποιας απάντησης εκ μέρους της Ελλάδας, με την ανυπαρξία μέτρων αντιμετώπισης των αεροσκαφών αυτών, το πρόβλημα επιβίωσης του Στόλου των μαχητικών αεροσκαφών καθίσταται κρίσιμο.  Πιο κρίσιμο όμως είναι το θέμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να αποφευχθεί αφενός η πιθανότητα καταστροφής των μαχητικών της ΠΑ στο έδαφος και αφετέρου να είναι η ΠΑ έτοιμη να ανταποδώσει το κτύπημα που θα δεχθεί. Τα ποια είναι τα μέτρα αυτά μπορείτε να διαβάσετε στο τεύχος που κυκλοφορεί. 

ΕW AVTOBAZA: Η Ρωσία προτείνει στην Ελλάδα το κορυφαίο σύστημα EW
Η πρόσφατη «αναχαίτιση» και περισυλλογή του αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροχήματος RQ-170 Sentinel από τους Ιρανούς μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο πριν από έξι περίπου μήνες από το ρωσικό σύστημα ELINT 1L222 Avtobaza της εταιρείας Kvant αποτέλεσε την πιο χειροπιαστή απόδειξη των δυνατοτήτων των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Δυνατότητες οι οποίες δεν έχουν μείνει απαρατήρητες από κανένα και είναι δοκιμασμένες στην πράξη. Η απουσία από τον ΕΣ ανάλογων συστημάτων έχει δημιουργήσει  ένα σοβαρό επιχειρησιακό κενό στον συγκεκριμένο τομέα. Στο άρθρο της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» εξετάζονται όλες οι παράμετροι του Avtobaza, αλλά και τενχικές λεπτομέρειες γύρω από τη ρωσική προσφορά.

UH-60 Blackhawk: Το νέο μέλος στην «οικογένεια» της ΑΣ
Η θετική ανταπόκριση του αμερικανικού Πενταγώνου στο αίτημα του Ελληνικού Στρατού για την παραχώρηση δωρεάν μεταφορικών ελικοπτέρων UH 60 αποτέλεσε μια εξέλιξη η οποία, εάν τελικά οδηγηθεί σε υλοποίηση, θα αφορά τη σημαντικότερη ενίσχυση της ΑΣ –τουλάχιστον αριθμητικά– από τη δημιουργία της. Το πώς θα αλλάξει η εσωτερική δομή της ΑΣ αλλά και ποιες θα είναι οι κύριες διαφοροποιήσεις στις αποστολές της, με την έλευση των νέων ελικοπτέρων σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση είναι μερικά από τα ερωτήματα που διερευνώνται στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» που κυκλοφορεί. 

Οι εξελίξεις & τα προβλήματα στο πρόγραμμα του ελληνικού βλήματος cruise ΜΑΚΕΔΩΝ
Ακόμη στο ίδιο άρθρο θα μπορέσετε να διαβάσετε τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα του ελληνικού βλήματος cruise «ΜΑΚΕΔΩΝ», ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά την Ελληνική αμυντική βιομηχανία έχοντας κατά πολύ ανώτερες δυνατότητες από αντίστοιχα διεθνής προγράμματα, το ελληνικό βλήμα cruise, πρακτικά σαμποτάρεται από το υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση των δοκιμών του.

Fuerza Aεrea Argentina: Η αναγέννηση
Μνήμες από το παρελθόν ξυπνά η εφαρμοζόμενη πολιτική της Αργεντινής υπό την κυβέρνηση της Cristina Elisabet Fernandez de Kirchner αναφορικά με το ζήτημα της κυριαρχίας των νήσων Falklands. Τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής για τον έλεγχο των νήσων αυτών που κατοικούνται από Βρετανούς εδώ και δύο αιώνες, η εξωτερική πολιτική της Αργεντινής ανεξαρτήτως πολιτικών παραμένει η ίδια, αλλά με μία διαφοροποίηση: Αργά, αλλά σταθερά ξανακτίζει μια πολύ ισχυρή αεροπορική δύναμη και αναπτύσσει όπλα εγχώριας παραγωγής μεκράς ακτίνας δράσης, προετοιμαζόμενη για μια νέα σύγκρουση στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

ΙSTAR: Θαλάσσια επιτήρηση σε Αιγαίο & Αν. Μεσόγειο
Η επιτήρηση σε ότι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμη για την παρουσία της Ελλάδας στις «θαλάσσιες οδούς» στις οποίες διατηρεί εθνικά ζωτικά συμφέροντα. Πρακτικά δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε ανακήρυξης, ούτε προάσπισης ΑΟΖ, ειδικά μετά την τελευταία κίνηση που έγινε από την πλευρά της Τουρκίας, χωρίς ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης. Μια πρόταση για το σύστημα αυτό περιγράφεται σε ένα ιδιαίτερα λεπτομερές άρθρο που περιγράφει την απειλή, την επιχειρησιακή αναγκαιότητα και τον τρόπο που με χαμηλή, σχετικά, δαπάνη, μπορεί να "κτιστεί" ένα πραγματικό σύστημα επιτήρησης.   
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα αποκτά στρατηγική στο Διάστημα!
Η πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να εμπλακεί στα διαστημικά προγράμματα της Ευρώπης ήταν το 1988, όταν η χώρα έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) αξιοποιώντας επιχειρησιακά τους μετεωρολογικούς δορυφόρους παρακολούθησης καιρού και κλίματος.   Η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα κύρια στοιχεία που πρέπει να συνθέτουν την ελληνική διαστημική πολιτική. Το γεγονός παράλληλα του ποσού της συμμετοχής της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό οργανισμό μετεωρολογικών δορυφόρων μέχρι το 2018 το οποίο  κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 εκατ. ευρώ δίνει στο θέμα ιδιαίτερη σημασία.  
ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΊ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ:

Σήμα Κινδύνου – Παγκόσμια αναρχία η πρόκληση της εσωτερικής ασφάλειας
Τα σενάρια τα οποία πλέον επεξεργάζονται κορυφαίοι αναλυτές των ανά τον κόσμο στρατηγικών κέντρων, μόλις πριν από μια επταετία ενδέχεται να υπήρχαν μόνον στην ατζέντα συγγραφέων που φιλοδοξούσαν να κάνουν καριέρα στον κόσμο της εσχατολογικής λογοτεχνίας και της επιστημονικής φαντασίας...

Ζουράφα (Λαδόξερα)
Το Καστελόριζο του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Το πρόβλημα του Καστελόριζου ήταν το πρώτο που προέκυψε και μάλιστα με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, αν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά στο βορειοανατολικό Αιγαίο, υπάρχει ένα άλλο "Καστελόριζο", η Ζουράφα, από το οποίο κρίνεται η δυνατότητα της Ελλάδας να "σφραγίσει" τα Στενά του Ελλησπόντου, αλλά και να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγές πηγές της περιοχής. Διαβάστε στο άρθρο, όλες τις παραμέτρους της ύπαρξης αυτής της "σταγόνας" ελληνικής γης λίφα μίλια από τις τουρκικές ακτές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – Το απόλυτο «μηδέν»
Ένα στοιχείο της – κατ΄ επίφασιν – μεταναστευτικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας είναι η πλήρης ασυνέπεια και ανακολουθία μεταξύ των σχετικών προτάσεων που  κατά καιρούς διατυπώθηκαν από επίσημους φορείς για το θέμα και των πολιτικών που τελικώς θεσπίστηκαν και ακολουθήθηκαν. Διαβάστε τι έχει γίνει, τις δεν έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει για να ανατραπεί η πολιτική που έχει οδηγήσει την χώρα σε εσωτερική κατοχή... 
Επίσης μην χάσετε την μεγάλη προσφορά της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ: Ένα συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ, εντελώς δωρεάν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου