Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Προβάδισμα της ΝΔ και σε άλλη δημοσκόπηση


http://www.antinews.gr/2012/05/30/163770/

Πόλωση, αλλά με περιορισμένο έως στιγμής… αντίκρισμα, αποτυπώνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Ελληνικής Δημοσκοπικής Εταιρίας που έγινε για λογαριασμό του Euro2day.gr τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Μαΐου.
Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή του 19,3% που δηλώνουν αναποφάσιστοι δίνει ελαφρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 25,6%, έναντι 23,4% για τον ΣΥΡΙΖΑ, ελαφρά αύξηση στο 14,3% για το ΠΑΣΟΚ και Βουλή έως οκτώ κομμάτων αφού η συνεργασία Δράσης – Δημιουργίας Ξανά συγκεντρώνει το οριακό3,2%.
Συρρίκνωση εμφανίζουν τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων (8,5%), του ΚΚΕ (5,8%) τηςΧρυσής Αυγής (4,7%) και του ΛΑΟΣ (2,1%), που φαίνεται να μένει πάλι εκτός Βουλής, ενώ ελαφρώς αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο 6,7%.
Περιορισμένο εμφανίζεται και το ποσοστό των «άλλων» κομμάτων, που προσδιορίζεται με αναγωγή των αναποφάσιστων στο 5,7%.
Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς δηλαδή την αναγωγή) τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα είναι τα εξής: ΝΔ 20,6%, ΣΥΡΙΖΑ 18,8%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,8%, ΔΗΜΑΡ 5,4%, ΚΚΕ 4,6%, Χρυσή Αυγή 3,7%, Μάνος – Τζήμερος (Δημιουργία, Ξανά!) 2,5%, ΛΑΟΣ 1,7%. Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν το 5,1%. Στο 30,1% αντιστοιχούν λευκά, άκυρα και αποχή.
Η παράσταση νίκης
Πολύ διαφορετική εμφανίζεται η «παράσταση νίκης» καθώς η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 68,6% (πάνω από 2 στους 3) έναντι μόλις 26,5% για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, έχει η απάντηση στην ερώτηση «Θα θέλατε η χώρα να παραμείνει ή να φύγει από το ευρώ; Κι αν ναι να παραμείνει πάση θυσία;».
Κι αυτό καθώς ενώ το 78,6% επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, μόνο το 34,9% το θέλει «πάση θυσία». Αντιθέτως το 43,7% των ερωτηθέντων προσθέτει ότι δεν δέχεται το «πάση θυσία» που έθεσαν άκομψα ορισμένοι πολιτικοί, υποδηλώνοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέων σκληρών μέτρων, ενώ το 10,1% απαντά ότι θέλει να φύγει από το ευρώ.
Εξίσου αποκαλυπτική όμως είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν «η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που είχατε στο μυαλό σας πριν από 10 χρόνια», καθώς το 88,3% των ερωτηθέντων (το πλέον ισχυρό ποσοστό στην έρευνα) απαντά ξεκάθαρα «όχι», ενώ μόλις 6,6%δίνει καταφατική απάντηση.
Προφανώς, οι απαντήσεις στα ερωτήματα για το ευρώ και την Ευρώπη είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Η ελληνική κοινή γνώμη δεν περίμενε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνοδευόταν από τα σκληρά σημερινά διλήμματα. Οι προσδοκίες ήταν εντελώς διαφορετικές.
Οι απαντήσεις όμως είναι και μια ένδειξη ότι η συνεχής κινδυνολογία, οι απειλές, ο καταναγκασμός, αλλά και η αίσθηση ότι στο όνομα της Ευρώπης ενδεχομένως γίνονταισοβαρά σφάλματα και αδικίες (μέσω των μνημονίων και του τρόπου εφαρμογής τους) έχουν ήδη διαβρώσει την «ευρωπαϊκή ιδέα», ευτυχώς όμως όχι σε επικίνδυνο βαθμό ακόμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου