Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

«Πόλεμος» δημοσκοπήσεων: μπροστά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ καραδοκεί


http://www.antinews.gr/2012/05/26/163273/

(Ανανεωμένο) Η πρωτοπορία του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις, έτεινε να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ της Κουμουνδούρου. Υπό τον αντίκτυπο των ταξιδιών των πολιτικών αρχηγών στην Ευρώπη, αλλά και των εσωτερικών εξελίξεων, μεταγραφών, δηλώσεων και αντεγκλήσεων, το κλίμα σαφώς αντιστρέφεται. Η διαφορά υπέρ της ΝΔ κυμαίνεται από το ισχνό 1,1% έως το σημαντικό 5,7%.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου των τεσσάρων τελευταίων δημοσκοπήσεων:
ALCO
Στις 2,5 μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO στην οποία η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με 25,6% ενώ το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί με 22,9%.
Στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 14%, οι  Ανεξάρτητοι Έλληνες έπονται με 6,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,6%, ενώ ΔημΑρ και ΧΑ κινούνται μαζί περί το 4,6%.
Προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα έχει ο Αντώνης Σαμαράς στο ερώτημα για το ποιος από τους δύο διασφαλίζει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς, σύμφωνα με την ALCO, τον πρόεδρο της ΝΔ επιλέγει το 42%, έναντι 24%, που επιλέγει τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάπα Research
Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 25,8%, έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.
Μεγάλη διαφορά και άνετη επικράτηση της ΝΔ καταγράφει αυτή η έρευνα, με το κόμμα του Α. Σαμαρά κοντά στο 26%, τον ΣΥΡΙΖΑ περί το 20%, ενώ τους ΑΝΕΛ στο μισό του εκλογικού του ποσοστού, περί το 5,4%. Κατά τα λοιπά τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με αυτά της ALCO.
MARC
Προβάδισμα τριών μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC, που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2%, έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4%,  ενώ εμφανίζει και τη Δημιουργία Ξανά/Δράση σε ποσοστό εισόδου στη Βουλή, 3,8%.

Σύμφωνα με τη MARC, το 64,8% των πολιτών εκτιμά πως θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, την ώρα που το 21,1% ζητά την ακύρωση της συμφωνίας και την καταγγελία του Μνημονίου.
MRB
Μάχη στήθος με στήθος, δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη REAL NEWS, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,2%, αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.

Στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η ΝΔ έχει περάσει μπροστά, συγκεντρώνοντας το 42,9%, από το 33,1% που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 41,7% έχει πέσει στο 35,8%. Η μεγάλη πλειοψηφία (87,8%), εξάλλου, ζητά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την MRB.
Από τη στιγμή που τέθηκε ως διακύβευμα των εκλογών η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ ήταν ζήτημα χρόνου να αντιστραφεί η πρόθεση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις και όσο θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, θα εμφανίζεται διαλλακτικότερος σε όλα τα θέματα. Στην Κουμουνδούρου έχουν σηκώσει ψηλά το θέμα της διαπλοκής, θέλοντας να απεγκλωβιστούν από την «καταγγελία του Μνημονίου», που αναμφισβήτητα τους κόστισε, και παράλληλα «κλείνουν το μάτι» στους μισθωτούς, εξαιρώντας τους σε δηλώσεις τους από την όποια μελλοντική φορολόγηση. Καταρτίζουν νέο οικονομικό πρόγραμμα «λογικότερο» του προηγούμενου, ενώ και σε όλα τα ζητήματα θα κάνουν ένα θεωρητικό άλμα προς τη σοσιαλδημοκρατία, έτσι ώστε να μην απωθούν πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης ποντάρουν στον εφησυχασμό της ΝΔ, ότι τελικά θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν άριστα και στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ως φαβορί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να διανύσει όλο το διάστημα ως την 17/6 και να κερδίσει τις εκλογές, αλλά ως θεωρητικά και δημοσκοπικά δεύτερο κόμμα, μπορεί τελικά να τερματίσει πρώτος.
Μ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου