Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κυβέρνηση Αρίστων - Από τον κ. Χάρη Οικονομόπουλο

http://www.kourdistoportocali.com/articles/11332.htm



Kάθε άνθρωπος της δουλειάς - εκτός από όσους τυχόν αποφοίτησαν από, τόσο επιτυχημένο κατά το σλόγκαν των καταληψιών του '91, «ΙΕK ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ»- αντιλαμβάνεται ότι το πρώτο πρόβλημα που σήμερα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα είναι η ακυβερνησία, πρόβλημα που παρατηρείται για δεκαετίες, είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει κυβέρνηση. 

Ο πρώτος γύρος των πρόσφατων γαλλικών εκλογών έδωσε στα γαλλικά κόμματα ποσοστά αντίστοιχα με τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις ελληνικές εκλογές της 6ης Μαΐου. Όμως η Γαλλία, δύο εβδομάδες μετά, απέκτησε κυβέρνηση. Φανταστείτε την αστάθεια, τον πανικό και την κατάσταση εάν η Γαλλία, σήμερα, παρουσίαζε το Ελληνικό κυβερνητικό κενό. Η Γαλλική κάλπη διαθέτει αντίστοιχο κατακερματισμό κομματικών δυνάμεων με την Ελλάδα. Διαθέτει όμως - όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κύπρος και άλλα λιγότερο ή περισσότερο δημοκρατικά κράτη - ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης, ένα σύστημα από το οποίο προκύπτει κυβέρνηση με σταθερή διάρκεια.

Εκλέγει κυβέρνηση χωρίς η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να χρειάζεται ή να μπορεί να σκαρφίζεται κάθε φορά κάποια «ενισχυμένη» αναλογική, bonus εδρών και μαθηματικές αλχημείες και να τις νομιμοποιεί η ίδια, μέσω της Βουλής, με «νέο εκλογικό νόμο». Απαραίτητη πρώτη προϋπόθεση, συνεπώς, για οιαδήποτε συζήτηση και σκέψη για ζωή και ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι η άμεση διόρθωση του αναποτελεσματικού συστήματος ανάδειξης κυβέρνησης, μόνος λόγος διατήρησης του οποίου είναι η λογική διανομής της εξουσίας μεταξύ κομμάτων, δηλαδή η αιτία που έχουμε φτάσει ως εδώ.

Για να μην πάμε όλοι φούντο, απαιτείται η άμεση διόρθωση και ο εκσυγχρονισμός του αναποτελεσματικού συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης.  Η Ελλάδα σε 168 χρόνια συνταγματικής τάξης μετράει σχεδόν 200 κυβερνήσεις, 4 εθνικές καταστροφές και 5 πτωχεύσεις.  Οι κυβερνήσεις που συμπλήρωσαν θητεία μεταξύ 3 και 4 ετών ήταν μόλις 8, ενώ παρά τους, μεταξύ άλλων, πάνω από 34 νόμους για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τους, Κύριος οίδε, πόσους για την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεν διαθέτουμε ούτε γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη, ούτε επαρκείς φυλακές (βλ. http://www.livemedia.gr/video/7762).

Η συστημική αυτή διόρθωση προϋποθέτει μία άμεση, ταχεία και αποτελεσματική συνταγματική αναθεωρητική διαδικασία, με αξιοποίηση της μοναδικής αυθεντικής έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας μέσα σε μία δημοκρατία , το δημοψήφισμα (Βλ. http://www.iobe.gr/media/elloik/4.11.pdf <http://www.iobe.gr/media/elloik/4.11.pdf> ).

Μπορεί να πραγματοποιηθεί μαζί με τις ερχόμενες εκλογές, ακόμη και τις επαναληπτικές, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή οριζόντια κοινωνική συναίνεση, χωρίς το Κράτος να χρειαστεί να κατεβάσει ρολά ούτε στιγμή, παράλληλα με τη διακυβέρνηση της χώρας και την προσπάθεια επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Προϋπόθεση ανάπτυξης, ζήτημα «ζωής και θανάτου», είναι να προκύψει σύντομα μια κυβέρνηση αρίστων αντί αχρήστων, με πολιτική ανιδιοτέλεια, με εθνική και ευρωπαϊκή προοπτική.  Μια κυβέρνηση που θα κάνει κάθε χρήσιμο μέτρο και τις απαραίτητες θεσμικές διορθώσεις, γρήγορα, πράξη. Για να είναι, βέβαια, αξιόπιστη, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι, με την ολοκλήρωση του έργου της σε συγκεκριμένο σύντομο χρονοδιάγραμμα, τα μέλη της θα γυρίσουν στις δουλειές τους. Και να το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου