Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Οι διαφορές ευρωομολόγου και του ομολόγου ανάπτυξης


http://www.antinews.gr/2012/05/24/162767/

Ενα βήμα πιο κοντά στην έκδοση ομολόγων ανάπτυξης (ή αλλιώς ομολόγων έργων – project bonds) φαίνεται να βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, ενώ μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντστην προεδρία της Γαλλίας επανήλθε δυναμικά στον πυρήνα των σκληρών διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου.
Η ιδέα των project bonds είναι ένας από τους αναπτυξιακούς μοχλούς στη δημιουργία των οποίων το Βερολίνο δείχνει διατεθειμένο να συναινέσει υπό όρους, σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα του ευρωομολόγου, την οποία εξακολουθεί να απορρίπτει διαρρήδην, με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε αφορμή για χαλάρωση της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικής φύσης προτάσεις με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής:
1.  Ομόλογα ανάπτυξης: Είναι ειδικού τύπου ομόλογα και έχουν το πλεονέκτημα ότι συνδυάζουν την ιδιωτική χρηματοδότηση με την παροχή εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς να σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των κρατών-μελών. Η έκδοσή τους σχεδιάζεται να γίνεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ενώ η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις ή ακόμα και δάνεια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα είναι τα έσοδα από την ολοκλήρωση του έργου το οποίο θα αφορά το συγκεκριμένο ομόλογο να καλύπτουν το ύψος των δανείων. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των project bonds, η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, καθώς με ομόλογα ανάπτυξης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, το πρόγραμμα «Ηλιος» κ.λπ. Επίσης, project bonds και εγγυητικό ταμείο για τη χρηματοδότηση υποδομών θα πρόσφεραν πολύτιμους πόρους, ώστε να «ξεκολλήσουν» τα 181 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας – Ε.Ε.
2.  Ευρωομόλογο: Αν εκδοθεί, θα αποτελέσει τον πρώτο τίτλο που εκδίδεται από κοινού από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους των ελλειμμάτων τους από τις αγορές. Ο τίτλος αυτός θα αποτελεί το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων των 17 και έτσι θα επιτρέπει π.χ. στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, να αντλούν δανειακή στήριξη με χαμηλό επιτόκιο. Ενας οργανισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εκδότης του ευρωομολόγου κάθε φορά που μια χώρα επιθυμεί να δανειστεί. Πολλοί επισημαίνουν, πάντως, ότι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγου θα ήταν η κοινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με περισσότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες.
Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου