Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σφοδρή σύγκρουση στο παρασκήνιο για τον έλεγχο των τραπεζών

http://www.kourdistoportocali.com/articles/11159.htm




Έτοιμη να εντάξει την υπόθεση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στα “prior actions” της επερχόμενης αξιολόγησης της νέα δανειακής σύμβασης εμφανίζεται η τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι θα συναρτηθεί η επόμενη δόση των 23 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ταχύτητα και τους όρους ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν μεσολαβήσει προεκλογικά για να καθυστερήσει και να μεταφερθεί για μετά τις εκλογές η οριστικοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχουν προκαλέσει νέο σοκ στις σχέσεις της τρόικα με την κυβέρνηση.

Η τρόικα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη παρουσιάσει ένα σχέδιο πρότασης το οποίο “με διάφορα προσκόμματα δεν έγινε δυνατό να προχωρήσει το προηγούμενο δεκαπενθήμερο” με αποτέλεσμα να ανατραπούν οι προβλεπόμενες ημερομηνίες που είχαν δοθεί από το απερχόμενο πρωθυπουργό (20/4).

Αντί αυτού “διαμορφώθηκε άρον-άρον ένα μεταβατικό σχήμα χρηματοδότησης” με τις αποφάσεις για την μεταφορά των 18 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του EFSF που θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην “τεχνική” διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε συνεργασία με την ΤτΕ και το κομμάτι που αφορά τις προβλέψεις λόγω επισφαλών χαρτοφυλακίων (BlackRock), αλλά η όλη διαδικασία σκόνταψε στην επίμονη στάση των πολιτικών κομμάτων για λήψη τελικών αποφάσεων από την νέα κυβέρνηση.

Οι καθυστερήσεις προκάλεσαν μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Σάββατο το Capital.gr, και τις επιφυλάξεις του EFSF για το πώς θα «τρέξει» η μεταφορά των κεφαλαίων χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία προβλέψεων για τις ζημίες που θα πρέπει να καλύψει το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά τελικά με διάφορες παρεμβάσεις η μετακίνηση των 25 δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε για να μην εμφανισθούν προβλήματα προεκλογικά στο τραπεζικό σύστημα.

Οι εμπλοκές αυτές φαίνεται μάλιστα ότι έχουν προκαλέσει καταστάσεις υψηλής έντασης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και, κυρίως, με τα πολιτικά κόμματα των οποίων τις “επιθυμίες” μετέφεραν στην κυβέρνηση οι υπουργοί, ανατρέποντας τις αρχικές δεσμεύσεις Παπαδήμου όσον αφορά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο πρότασης της τρόικας, για το οποίο δεν έχουν ενημερωθεί οι διοικήσεις των τραπεζών, φαίνεται να περιορίζει το αναγκαίο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στη συνολική αύξηση κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες σε ποσό μικρότερο των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η διασφάλιση της σχετικά χαμηλής συμμετοχής των ιδιωτών (παλαιών ή νέων μετόχων) θα πρέπει να τείνει στην διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Παράλληλα όμως ο “ιδιωτικοοικονομικός” χαρακτήρας της διοίκησης των τραπεζών ακόμα και στην περίπτωση που οι ιδιώτες μέτοχοι δεν καταφέρουν να συμμετάσχουν στο απαιτούμενο όριο, “θα εξασφαλισθεί μέσω του ΤΧΣ, η στελέχωση του οποίου σε επίπεδο εκτελεστικής διοίκησης” θα είναι τέτοια που “θα αποκόψει τον ομφάλιο λώρο της κυβερνητικής παρέμβασης” παρά το ότι το ΥΠΟΙΚ θα είναι θεσμικά ο μέτοχος εντολέας του ΤΧΣ.

Για την διασφάλιση των όρων αυτών θα παίξει καθοριστικό ρόλο η εξαιρετικά πιθανή πλέον ένταξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης στην κατηγορία “prior actions” μέσα στις επόμενες εβδομάδες.


Πηγή:www.capital.gr


http://www.capital.gr/News.asp?id=1484419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου