Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Χτυπάνε τα CDS της Κύπρου!


http://olympia.gr/2012/03/30/%CF%87%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-cds-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85/

Τα βήματα της Ελλάδας φαίνεται να ακολουθεί η Κύπρος “κλέβοντας” τον τίτλο της χώρας με το επισφαλέστερο χρέος στον κόσμο, βάσει των τιμών των CDS.
20120330-190551.jpg
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires που επικαλείται στοιχεία του παρόχου Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Κύπρου (πενταετή CDS) δείχνει πως η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλίας, της Αργεντινής ακόμα και της Βενεζουέλας.
Οι μετέχοντες στην αγορά υπογραμμίζουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι συνέπειες μιας κυπριακής χρεοκοπίας θα είναι περιορισμένες για τις αγορές τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι το συνολικό χρέος της Κύπρου διαμορφώνεται γύρω στα 9 δισ. ευρώ, μέγεθος σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τα 109 δισ. χρέους της Πορτογαλίας, που αναγκάστηκε να αιτηθεί βοήθειας από την τρόικα προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.
Η Κύπρος, όπως και οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει πακέτα στήριξης, βρίσκεται «αποκλεισμένη» από τις αγορές, παρότι αυτό δεν συνιστά άμεσο κίνδυνο για το 2012, καθώς η χώρα έχει διασφάλισε δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο, που της επιτρέπει να αποπληρώσει το χρέος των 2,2 δισ. ευρώ που λήγει φέτος.
Όπως σημειώνει το DJ, παρά την στήριξη που της παρέχει το δάνειο από την Ρωσία, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, ανάλογα αυτών που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωπεριφέρειας.
Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου σε junk αμέσως μετά την ολοκλήρωση την ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, υπογραμμίζοντας πως ο τραπεζικός τομέας της χώρας αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχιών για νέες υποβαθμίσεις.
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επηρέασε άμεσα τις 2 κυπριακές τράπεζες αφήνοντας σημαντικά «κενά» στους ισολογισμούς τους. Την ίδια στιγμή, η οικονομία της χώρας εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει λόγω της αδύναμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι επίσης αντιμέτωπη και με τις συνέπειες της περυσινής έκρηξης σε εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας.
Επιπλέον, νέες ανησυχίες «γέννησε» η παραίτηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία πριν από 2 εβδομάδες, χωρίς να ολοκληρώσει την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
Τα πενταετή CDS της Κύπρου διαμορφώνονταν στις 1.165 μ.β. την Παρασκευή, την ώρα που τα CDS της Πορτογαλίας βρίσκονταν στις 1.096 μ.β.
Πηγή· www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου