Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

H Μέρκελ φοβάται κοινωνική έκρηξη και μιλάει τώρα για ανάπτυξη!

http://www.antinews.gr/2012/01/11/142583/
Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις εναντίον της ΕΕ σε όλη την Ευρώπη, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας κάλεσαν σήμερα την ΕΕ να αναλάβει μέτρα ανάπτυξης των οικονομιών των 27 κρατών – μελών στην επερχόμενη συνάντηση κορυφής, γράφει η Wall Street Journal
“Εκτός από τους σταθερούς προϋπολογισμούς, προτείνουμε επίσης η επόμενη σύνοδος κορυφής να ασχοληθεί με την οικονομική ανάπτυξη και ειδικά με την δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι
Πριν από τη συνάντηση ο κ,. Μόντι επεσήμανε τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης εάν δεν αποδώσουν τα δημοσιονομικά μέτρα και συνεχισθεί η αστάθεια των αγορών.
Ωστόσο αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Μέρκελ μιλάει τώρα για ανάπτυξη, μόνο και μόνο για να στηρίξει τον Σαρκοζί στην προεκλογική του εκστρατεία.
Μετά τη συνάντηση η κ. Μέρκελ υπογράμμισε εξάλλου ότι βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
«Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη», ανέφερε συγκεκριμένα
Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής, Όλι Ρεν, οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, τόνισε ότι η Ελλάδα «είναι και θα παραμείνει» μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις για το αν θα έπρεπε να είναι μέλος της.
Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει εάν το «κούρεμα» θα παραμείνει στα επίπεδα του 50% ή θα τα ξεπεράσει, αλλά είπε ότι η συμφωνία θα βασιστεί στις αποφάσεις του Οκτωβρίου. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά η συμφωνία θα βασιστεί στη συμφωνία της ευρωπαϊκής συνόδου του Οκτωβρίου», όπως είπε.
Στη συνέχεια, όπως διευκρίνισε, «θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα (διάσωσης) από την ΕΕ και το ΔΝΤ από την μία πλευρά και την ελληνική κυβέρνηση από την άλλη και πιστεύω ότι στις επόμενες εβδομάδες μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την ευρωζώνη βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο Παρίσι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Μετά τη λήξη της 45λεπτης συνάντησής της με τον γάλλο πρόεδρο στο μέγαρο των Ηλυσίων, η κ. Λαγκάρντ δεν έκανε καμία δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου