Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα μιας τεράστιας οικονομικής σύγκρουσης που γενικεύεται

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/01/blog-post_1351.html

Καθημερινά, η σοβαρή κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του αντιδραστικού καθεστώτος των μουλάδων του Ιράν και των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γενικεύεται, αποκτώντας χαρακτηριστικά ακραίας οικονομικής-πολιτικής-στρατιωτικής αντιπαράθεσης με παγκόσμιες συνέπειες.
Οι απειλές των μουλάδων πλέον απευθύνονται και στην Ε.Ε. που πρωταγωνιστεί στη λήψη σκληρών μέτρων με τη μορφή εμπάργκο, στο ελληνικό κράτος που βρίσκεται ευνοημένο από τις οικονομικές του σχέσεις με το Ιράν, αλλά διανθίζονται και από τεράστιας σημασίας γεγονότα όπως η αμφισβήτηση του ευρώ και πρωτίστως του δολαρίου, ως νομίσματα των παγκόσμιων συναλλαγών.

H EE πρόκειται να «αυτοκτονήσει οικονομικά» εάν προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο προειδοποίησε ο Ιρανός αντιπρόσωπος στον OPEC. «Με την οικονομική κρίση να μαίνεται στην ευρωζώνη κάθε απόπειρα επιβολής κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο θα βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια μεγαλύτερη κρίση», δήλωσε στο πρακτορείο Mehr ο Mohammad-Ali Khatibi. Σύστησε σε Ευρώπη και ΗΠΑ να αποφύγουν τις παρακινδυνευμένες κινήσεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Το Ιράν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον OPEC με 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρέχει στην ΕΕ ένα 20% της ημερήσιας παραγωγής του κυρίως σε τρεις χώρες: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα και προς αυτές ουσιαστικά απευθύνθηκε προειδοποιώντας ο Ali Khatibι.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει παράλληλα και τα άλλα κράτη του Κόλπου σε περίπτωση που επιχειρήσουν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τους: «Εάν οι Άραβες γείτονές μας επιχειρήσουν να αναπληρώσουν το κενό εξαιτίας του εμπάργκο, δε θα θεωρήσουμε τις κινήσεις αυτές φιλικές προς εμάς. Θα είναι υπόλογοι για οτιδήποτε γίνει στη συνέχεια και κανένας δεν είναι σε θέση να προδικάσει τις εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, σε μια κίνηση που θυμίζει την επιλογή του καθεστώτος Σαντάμ να επιλέξει ως νόμισμα το ευρώ λίγο πριν της αμερικανοβρετανικής βάρβαρης εισβολής, με την συνεργασία της μισής Ευρώπης και τελικά τις ευλογίες Ρωσίας-Ε.Ε. στη βάρβαρη κατοχή που ακολούθησε,  το Ιράν υιοθετεί το ρούβλι για τις συναλλαγές του με την Ρωσία. Η ανακοίνωση του Ιρανού πρέσβη στην Μόσχα ότι το ρωσικό νόμισμα το ρούβλι θα γίνει νόμισμα των συναλλαγών στις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν αιφνιδίασε και ανησύχησε. Όπως αποκάλυψε ο Ιρανός πρέσβης η ιδέα ανήκει στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος το 2011 στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης  πρότεινε στον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να υιοθετηθεί το ρούβλι στις διμερείς συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με Ρώσο οικονομικό αναλυτή η πρόταση αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτικά συμφέροντα αλλά  οικονομικά και γεωπολιτικά και αυτό διότι εν μέσω της οικονομικής θύελλας που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία αλλά και των επικείμενων κυρώσεων που η Δύση επιδιώκει να επιβάλει στο Ιράν η κίνηση αυτή πρώτον στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για την  στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.  Ένας ακόμα παράγοντας επιλογής του ρωσικού νομίσματος από το Ιράν είναι η σταθερότητα του και η ιδέα του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη δημιουργία Διεθνούς Χρηματιστικού Κέντρου στη Μόσχα.

Εμείς απαιτούμε την άμεση απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Να σταματήσουν οι πολεμικές προετοιμασίες, που μεταξύ άλλων μπλέκουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και τις βάσεις στην Κρήτη. Άμεση έξοδο της χώρας από ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και κατάργηση της στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού κράτους και του κράτους Τρομοκράτη Ισραήλ. Το εργατικό κίνημα πρέπει να αυξήσει την προσπάθεια του ενάντια στην εργατική λαίλαπα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και του Μνημονίου Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφαλαίου, ανατρέποντας κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό του αστικού κατεστημένου.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437   diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου