Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Eνδιαφερουσα φωτο απο χτες δειτε τι κραταει αυτος που δεν ειναι αστυνομικος

http://anti-ntp.blogspot.com/2011/06/blog-post_5488.html

Πτώχευση ίσον το τέλος του κόσμου; Όχι, βέβαια!


Τις πραγματικές οικονομικές διαστάσεις ενός πιθιανού πιστωτικού γεγονότος, μακριά από τις τρομοκρατίες των κυβερνητικών κιαι των τροϊκανών, δίνει ένα πολύ ενημερωμένο άρθρο του Γιώργου Καισάριου στο capital.gr στο οποίο αναλύονται ψύχραιμα και με όλες τις παραμέτρος τα δεδομένα του προβλήματος. το κείμενο αποδεικνύει πρακτικά ότι σήμερα αυτό που γίνεται στη Βουλή, αφορά μόνο το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και την γεωστρατηγική υποδούλωσή της.

Iδού το άρθρο:

"Πριν λίγες μέρες το CNBC παρουσίασε ένα slide show, δείχνοντας τι μπορεί να γίνει αν δούμε ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός.

Θα ήθελα σήμερα να σχολιάσω αυτά τα σημεία ένα - ένα.

Έχουμε και λέμε...

Κρατικοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες

Πράγματι, το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι αυτό. Μάλιστα, εγώ λέω να γίνει πριν το γεγονός για λόγους ασφαλείας. Δείτε το άρθρο: Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ελληνικό αδιέξοδο.

Ταράζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Πράγματι θα ταραχτούν λίγο, αλλά πέραν από ένα μικρό ταρακούνημα δεν θα πάθουν τίποτα άλλο, ή τουλάχιστον κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο από τις ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές. Τόσο οι τράπεζες όσο και η αγορά στο σύνολο είναι προετοιμασμένοι για ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός και δεν θα πιαστεί κανένας στον ύπνο.

Κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τα CDS’s

Πράγματι κάποιος θα πληρώσει τη λυπητερή, αλλά αυτό θα έπρεπε να το έχει σκεφτεί αυτός ο κάποιος πριν αναλάβει το ανάλογο ρίσκο. Όποιος βασίζεται στην ικανότητα της Ελλάδος να αποπληρώσει τις τωρινές της υποχρεώσεις, έτσι ώστε αυτοί οι κάποιοι να μην πληρώσουν τη λυπητερή, πλανώνται. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά τα οποία θα πληρωθούν δεν είναι πολλά και δεν θα πτωχεύσει κανένας. Αλλά ακόμα και αν πτώχευε κάποιος, αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας.

Παγκόσμια πιστωτική συρρίκνωση

Τίποτα δεν θα γίνει. Επί Lehman Brothers η ζημιά ήταν μεγάλη διότι η αγορά δεν είχε προετοιμαστεί και όλα έγιναν εν ριπή οφθαλμού. Στην περίπτωση της Ελλάδος, όχι μόνο δεν θα ξαφνιαστεί η αγορά, αλλά έχει λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αυτοί που λένε τα περί του αντιθέτου, δεν ξέρουν πως λειτουργούν οι αγορές.

Οι αγορές κεφαλαίου τύπου money markets θα βρεθούν σε δεινή θέση

Και εδώ πράγματι θα έχουμε ταρακουνήματα, αλλά για τους ίδιους λόγους που περιέγραψα πιο πάνω, δεν θα γίνει κατακλυσμός (να μην πω δεν θα γίνει απολύτως τίποτα). Βέβαια αν κάποιοι έχουν πάρει θέσεις σε Ευρωπαϊκό κρατικό χρέος, με σκοπό να πάρουν μερικές παραπάνω μονάδες βάσης απόδοση, ε, αυτό είναι άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδείξεις που εγώ έχω είναι ότι δεν θα γίνει σχεδόν τίποτα.

Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ίσως κάνουν το ίδιο

Για την Πορτογαλία δεν ξέρω, αλλά η Ιρλανδία δεν έχει κανένα λόγο να μην κάνει το ίδιο. Μάλιστα τολμώ να πω ότι, το default οι Ιρλανδοί ίσως το κάνουν και πριν από εμάς! Σε κάθε περίπτωση ούτε αυτό θα προκαλέσει καταστροφή. Αλλά ακόμα και αν οι επιπτώσεις είναι χειρότερες από ό,τι φαντάζομαι, είναι κάτι που πρέπει να γίνει διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Η ΕΚΤ εισέρχεται σε κρίση

Και βέβαια θα έχει κρίση. Αν κάνει κούρεμα η Ελλάδα και η Ιρλανδία, τότε το πιο πιθανό είναι η ΕΚΤ να βρεθεί με αρνητικά ίδια κεφάλαια. Αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην το κάνουμε. Η ΕΚΤ θα βρει τρόπο να επιβιώσει.

Πολιτική κρίση στην Γερμανία

Νομίζω το αντίθετο θα γίνει. Αν έχουμε κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να δώσουν άλλα λεφτά στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχει θετικές επιδράσεις στη Γερμανία, ειδικά αν η Γερμανική κυβέρνηση είναι θετική απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός.

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών καταναλωτών

Μπορεί πράγματι να γίνει αυτό, αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμο και δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν υπέρ αρκετούς λόγους να είναι επιφυλακτικοί και δεν χρειάζεται ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός για να ενεργοποιηθεί το ένστικτο της οικονομικής τους αυτοπροστασίας. Ας αφήσουμε στην άκρη το ότι οι μισοί δεν ξέρουν καν που πέφτει η Ελλάδα.

Οι πολιτικοί λένε μη πανικοβάλλεστε

Καλά, αυτό το λένε και τώρα. Ακόμα και την ύστατη ώρα, όπου τίποτα από όσα λένε δεν έχει κανένα νόημα, εξακολουθούν και λένε τα ίδια και απαρνιούνται την πραγματικότητα. Δεν περιμένω τίποτα καλύτερο και μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

Θα αναβιώσει ο προστατευτισμός

Δεν νομίζω. Η παγκόσμια οικονομία είναι πιο δεμένη μεταξύ της παρά ποτέ. Δεν νομίζω να δούμε τον προστατευτισμό του παρελθόντος ό,τι και να γίνει. Αν μη τι άλλο, αυτό ήταν το συμπέρασμα των defaults των ασιατικών οικονομιών στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 αλλά και με την κρίση της Νότιας Αμερικής πριν από αυτό. Παντελώς αβάσιμοι αυτοί οι φόβοι.

Η ανάπτυξη της Κίνας μειώνεται κατακόρυφα

Ναι αυτό πιστεύω ότι θα μπορούσε να γίνει. Αλλά εκτιμώ ότι η Ελλάδα δεν θα είναι η πραγματική αίτια. Θα μπορούσαμε να δούμε απότομη μείωση της ανάπτυξης στην Κίνα για πάρα πολλούς λόγους. Υπάρχουν όρια στο πόση cyber ανάπτυξη μπορεί να έχει κανείς λόγω πιστωτικής επέκτασης. Ιδίως δε, αν τα περί των προβληματικών δανείων που διαβάζουμε (50% NPL) έχουν κάποια βάση. Ρωτήστε του Ιάπωνες αν δεν με πιστεύετε!

Το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ τερματίζεται

Ακόμα δεν το έχουν ξεπεράσει αυτό;; Έχω χάσει επεισόδια.

Ο ήλιος επίσης θα ανατείλει

Αν το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να ταρακουνηθεί λίγο η αγορά money market, τότε με το συμπάθιο αλλά μάλλον δεν αξίζει καν τον κόπο να το συζητάμε.

Πέραν αυτού, οι μόνοι που κάνουν λόγο για καταστροφές είναι οι πολιτικοί και όχι οι οικονομολόγοι και όχι οι εμπλεκόμενοι της αγοράς. Η τρομοκρατία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας είναι ολοκληρωτική.

Ένα ελληνικό πιστωτικό γεγονός δεν είναι ούτε το τέλος του κόσμου και ούτε το τέλος της Ελλάδος. Θα βρούμε και πάλι τον βηματισμό μας, αρκεί να βρούμε καινούργια πολιτικά πρόσωπα που θα αλλάξουν το σύστημα προετοιμάζοντας την χώρα μας για την επόμενη γενιά.

Πάντως άσχετα του τι θα γίνει (διότι θα το δούμε όταν το δούμε), αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο ήλιος πράγματι θα ανατείλει από την ανατολή και η μέρα θα συνεχίσει να έχει 24 ώρες".

"Ρόμπα" έκανε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κακλαμάνη (Βίντεο)

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/06/blog-post_1621.html
Η ομιλία που έκανε ο πρόεδρος του Σύριζα, στην βουλή για το χθεσινό όργιο κρατικής καταστολής, ερέθισε τον Α. Κακλαμάνη που επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Ανταπαντώντας, ο πρόεδρος του Σύριζα, απέδωσε στον Α. Κακλαμάνη ότι «έχει το ακαταλόγιστο».

Γενικά στην σημερινή συζήτηση στην βουλή ο Σύριζα ήταν αυτός που συγκέντρωσε τα περισσότερα πυρά της κυβέρνησης από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ προεξέχοντος του Α. Λοβέρδου που επίσης είχε έναν έντονο διαξιφισμό με τον βουλευτή του Σύριζα Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Απίστευτο: Η SIXT ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ!‏..

http://press-gr.blogspot.com/2011/06/sixt.html
Αν ανοίξετε την Γερμανική ιστοσελίδα της εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων SIXT (http://www.sixt.de/) θα βρείτε αυτή την ωραία φωτογραφία με τη λεζάντα:
"Αγαπητοί Ελληνες, η SIXT δέχεται και ΠΑΛΙ δραχμές"
"Αυτό το BMW Cabrio από 26.900 Δραχμές/ημέρα
"!!!!

Καππαδόκης
Blog: Liberal Greek
http://www.liberalgreek.blogspot.com/

Σκόνη έκανε η Κανέλλη τον "ανεκδιήγητο Παπαχρήστο" των Νέων

http://olympia.gr/2011/06/30/%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B9%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%BF/

Μιλάμε ότι ο άνθρωπος ξεπέρασε το χουντοναζιστικό παρελθόν της επιχείρησης. Πέταξε την προβοκάτσια του επειδή η Κανέλλη “τόλμησε” να κάνει κριτική στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και… Έκλεισε το τηλέφωνο! Τέτοια ανδρεία.
Η Λιάνα βέβαια τον στόλισε καταλλήλως ακόμα και ως φωτογραφία. Κάποιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι καταρρέει το σάπιο οικοδόμημα που υπηρετούν…

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Υπό καθεστώς εκβιασμού είπε το “ΝΑΙ” ο Αθανασιάδης;

http://attikanea.blogspot.com/2011/06/blog-post_990.html

Οι πληροφορίες που έρχονται είναι καταιγιστικές αλλά και ενδεικτικές για το πως επιτυγχάνεται η περιβόητη κομματική πειθαρχία της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ερωτούμε λοιπόν ευθέως: Κύριε Αθανασιάδη, γνωρίζουμε ότι δεν έχετε βιοποριστικό πρόβλημα γι’ αυτό και δεν θα είχατε ενδοιασμούς για να ψηφίσετε “ΟΧΙ”. Τι συνέβει λοιπόν στο μεσοδιάστημα με τις προσωπικές επαφές;


Κύριε Αθανασιάδη, συμμετέχετε σε εταιρείες οι οποίες έχουν πάρει έργα στην ΔΕΗ;
Σχετίζεστε με πρόσωπα τα οποία... ομοίως αποτελούν προμηθευτές / υπεργολάβους της ΔΕΗ;
Εάν ισχύουν τα ανωτέρω, τι ύψους ήταν οι συμβάσεις που υπέγραψαν αυτές οι εταιρείες;
Μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία των διαγωνισμών και των απ’ ευθείας αναθέσεων εάν υπάρχουν;
Και το κυριότερο: Υπάρχει περίπτωση κάποιοι “σύντροφοι” να σας παρέθεσαν σειρά έργων / συνεργασιών με την επιχείρηση προκειμένου να σας μεταπείσουν από την αρχική σας θέση;
Γιατί στην ομιλία σας υποπέσατε στο ολίσθημα να επικαλεσθείτε επιβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς, την ίδια στιγμή που η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ειλημμένη και έχει επισήμως ενταχθεί στο μεσοπρόθεσμο!

Σας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό λοιπόν κύριε Αθανασιάδη οι ίδιοι σας οι σύντροφοι;
olympia.gr

Το CNN για τον "πόλεμο" της Αθήνας: "Θέλουμε να εργασθούμε"

http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2011/06/cnn_30.html

Χορεύοντας με τα δακρυγόνα

http://www.drseeng.com/2011/06/blog-post_30.html

Το «σώσε» έγινε και χθες με αφορμή την ψήφιση για το Μεσοπρόθεσμο. Τι κέρδος (και για ποιους) δημιουργείται από αυτή την κατάσταση, όλοι το φανταζόμαστε. Μέσα στο Κοινοβούλιο πέρασε ένα από τα πιο σκληρά πακέτα μέτρων, ίσως και το σκληρότερο μέχρι τώρα, αποδεικνύοντας πως υπάρχει κι άλλος πάτος, κι έξω από αυτό δημιουργήθηκε το γνωστό show των πανίβλακων και των Νεάντερνταλ. Φυσικά δεν βάζω όλους τους διαδηλωτές στο ίδιο καζάνι, ξέρετε σε ποιους αναφέρομαι.

Εκτός από λυπηρό, το να βλέπεις αυτή την κόλαση στο κέντρο της Αθήνας, είναι και βαρετό πλέον. Κουραστικό. Υπάρχει ο φόβος βέβαια να θρηνήσουμε (περισσότερα) θύματα κάποια στιγμή, αλλά αυτή η μονότονη επανάληψη, μας έχει κάνει κυνικούς. Απλοί διαδηλωτές, κουκουλοφόροι και ΜΑΤ, σε ένα σενάριο τόσο προβλέψιμο πλέον…

Οι πρώτοι να δίνουν χρώμα με τις διαμαρτυρίες και τις ειρηνικές πορείες τους, οι δεύτεροι με τις μαλακίες τους και οι τρίτοι με τα δακρυγόνα τους. Στα πολλά δακρυγόνα τους…










VIDEO ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΞΑΝΤΑ"! Επίθεση με χημικά στο Ιατρείο της Πλατείας

http://olympia.gr/2011/06/30/video-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B1/

Επίθεση με χημικά στο Ιατρείο της Πλατείας (ΕΞΑΝΤΑΣ) from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.

Σοκ από το Forbes!> Η λιτότητα εφαρμόζεται γιατί η οικονομική ελίτ της Ελλάδας, δεν πρόλαβε ακόμη να βγάλει όλα τα λεφτά της στο εξωτερικό!

http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=6645
http://www.antinews.gr/2011/06/30/109788/#more-109788

Και το Forbes στην “γραμμή” Σαμαρά: Δεν χρειάζεται λιτότητα, αλλά ανάπτυξη, για να σωθεί η Ελλάδα.

Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλυθεί πριν το ΑΕΠ μειωθεί στο 88.5% των επιπέδων του 2009.

Ο απλός κόσμος δεν πρόκειται να δεχθεί τόση οικονομική ζημιά.

Αν ο Παπανδρέου συνεχίσει αυτή τη πολιτική καμικάζε, εστιάζοντας στη λιτότητα, σύντομα θα απομακρυνθεί.

Η λιτότητα εφαρμόζεται επειδή οι οικονομικές ελίτ της χώρας δεν πρόλαβαν ακόμη να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Τι κάνεις όταν η οικονομία σου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το έδαφος πλησιάζει απειλητικά; Αν είσαι η Ελλάδα, ενισχύεις την λιτότητα, ώστε η πτώση σου να είναι ακόμη πιο θεαματική!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη λιτότητα, επιδιώκονταν να κατευνάσει τους δανειστές της, και να εισπράξει κάποια ακόμη δισεκατομμύρια βοήθειας, ώστε να τα χώσει στον καυστήρα (χρημάτων) του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχει όμως καμιά σημασία. Η οικονομία της συρρικνώνεται τόσο ραγδαία, που οι οικονομικές ενισχύσεις της Ελλάδας δεν παίζουν κανέναν ρόλο.

Στις σύγχρονες οικονομίες, οι όποιες κυβερνητικές πολιτικές φαίνονται πρώτα απ όλα στο ζήτημα της απασχόλησης. Τον Μάρτιο, η συνολική απασχόληση στην Ελλάδα έπεσε κατά 9% σε σχέση με την αιχμή που είχε πετύχει τον Οκτώβριο του 2008, και συνεχίζει να πέφτει. Μιας και κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν έχει απολυθεί λόγω λιτότητας, τα παραπάνω νούμερα μας δείχνουν ότι αυτό που συρρικνώνεται είναι ο ιδιωτικός τομέας. Και επειδή ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που πληρώνει τόσο τον δημόσιο όσο και το εθνικό χρέος, τα πράγματα σκουραίνουν.

Αυτή την ώρα οι Έλληνες διαδηλώνουν στους δρόμους, και ο Παπανδρέου προσπαθεί να επιβάλλει νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας. Μιλάει μάλιστα για περικοπές ύψους €3.8 δις, στις δημόσιες δαπάνες. Μάλλον θα το πετύχει. Τι θα γίνει όμως μετά;

Κανένας δεν φαίνεται να πρόσεξε ότι οι αυξήσεις των φόρων που επιβλήθηκαν με τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας συνέβαλαν στη συστολή της οικονομίας. Τώρα προβλέπονται περαιτέρω αυξήσεις φόρων. Και παρά τα εν λόγω στοιχεία, η ΕΕ εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί μόλις κατά 3% το 2011, και μετά θα σημειώσει αύξηση 1.1% το 2012. Αν όμως η ελληνική οικονομία συνεχίσει να συστέλλεται με ρυθμό 4.8%, το 2012 το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι κατά 7.6% μικρότερο από αυτό που περιμένει η ΕΕ, και 11.5% μικρότερο από το αντίστοιχο του 2009.

Ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας θα διαλυθεί πριν το ΑΕΠ μειωθεί στο 88.5% των επιπέδων του 2009. Ο απλός κόσμος δεν πρόκειται να δεχθεί τόση οικονομική ζημιά. Αν ο Παπανδρέου συνεχίσει αυτή τη πολιτική καμικάζε, εστιάζοντας στη λιτότητα, σύντομα θα απομακρυνθεί.

Με ένα χρέος ίσο με το 150% του ΑΕΠ, και μια όλο και πιο συρρικνούμενη οικονομία, η Ελλάδα έχει να επιλέξει μεταξύ της άμεσης χρεοκοπίας, και περισσότερου δανεισμού, που όμως θα οδηγήσει σε μια χρεοκοπία αργότερα. Τότε γιατί επιλέγεται αυτός ο δρόμος της αγωνίας, μόνο και μόνο για να κερδηθούν κάποιοι μήνες; Και γιατί συνεχίζεται η λιτότητα, όταν αυτό που χρειάζεται είναι ανάπτυξη; Μάλλον επειδή οι οικονομικές ελίτ της χώρας δεν πρόλαβαν ακόμη να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με φρενήρη ρυθμό από την ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση. Αυτά τα δάνεια της ΕΚΤ επιτρέπουν στους Έλληνες να αποσύρουν ευρώ από τις τράπεζες και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Μόλις η Ελλάδα πτωχεύσει, τα ομόλογα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εγγύηση, και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Όσοι Έλληνες λοιπόν διαθέτουν χρήματα, δεν θέλουν η χρεοκοπία να συμβεί τώρα.

Ας φανταστούμε το σενάριο ότι οι Έλληνες αλλάζουν τακτική, και προσπαθούν να σώσουν τη χώρα τους. Ποιο θα πρέπει να είναι το οικονομικό σχέδιο που θα ακολουθηθεί; Πριν πεινάσουν, ας θυμηθούν την Ουγγαρία. Στα μέσα του 2010, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είχαν τα ίδια οικονομικά προβλήματα, και δέχονταν πιέσεις να εφαρμόσουν πολιτικές αυστηρής λιτότητας, με αντάλλαγμα την οικονομική τους «διάσωση». Η Ελλάδα επέλεξε να πιει το κώνειο της τρόικας, ενώ η Ουγγαρία το απέρριψε.

Η Ελλάδα αύξησε τους φόρους στο όνομα της λιτότητας, ενώ η Ουγγαρία ξεκίνησε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συμπεριλάμβανε 16% φόρο εισοδήματος, και 10% φόρο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ποια προσέγγιση απέδωσε περισσότερο;

Το 2010, το ουγγρικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1.2%, ενώ το ελληνικό έπεσε κατά 4.5%. Και ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται (από την ΕΕ) να μειωθεί κατά 3% το 2011, η ουγγρική εκτιμάται (από το ΔΝΤ) πως θα αυξηθεί κατά 2.8%. Από τον Ιανουάριο του 2011, έως τον Μάρτιο του 2011, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε από 15.1% σε 16.2%, ενώ στην Ουγγαρία έπεσε από το 12.1% στο 11.6%.

Ο σκοπός της λιτότητας είναι να βοηθηθεί ένα κράτος ώστε να εξυπηρετήσει τα χρέη του. Στην Ελλάδα, το μόνο που κατάφερε μια χρονιά λιτότητας, είναι να ανέβουν τα σπρεντς των 10ετών ομολόγων από το 10% στο 16.8%. Αντίθετα, στην Ουγγαρία, τα σπρεντς των αντίστοιχων ομολόγων έπεσαν στο 7.4% την ίδια χρονική περίοδο.

Κάποιοι οικονομολόγοι προτείνουν την επιστροφή μιας υποτιμημένης δραχμής για να έχει η Ελλάδα ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο, το ουγγρικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 6% απέναντι στο ευρώ.

Το 2010 βέβαια, η Ουγγαρία μπορούσε να αρνηθεί τη διάσωσή της χωρίς να κινδυνεύει με χρεοκοπία. Σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Όμως θα χρεοκοπήσει σίγουρα. Το ερώτημα είναι αν η χρεοκοπία αυτή θα την βοηθήσει, ή απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Για να ανακάμψει η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώξει ανάπτυξη. Και επίσης να μείνει στο ευρώ. Χωρίς αξιόπιστο νόμισμα, ένα σύγχρονο αστικό κράτος μπορεί εύκολα να περιπέσει σε ανυποληψία, χάος, ακόμη και πείνα.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και η Αμερική. Να ενισχύσει τον νόμο, να επεκτείνει τις οικονομικές ελευθερίες, να διατηρήσει ένα σταθερό νόμισμα, να μειώσει και να απλοποιήσει τη φορολογία, να περικόψει κρατικές δαπάνες, να απελευθερώσει το εμπόριο, και να μεταρρυθμίσει την προβληματική της νομοθεσία.

Πολιτικά, αυτό ο δρόμος δεν είναι εύκολος για τις ΗΠΑ, και ίσως να είναι αδύνατος για την Ελλάδα.

Θα το δούμε.

S.A.-Forbes

http://blogs.forbes.com/louiswoodhill/2011/06/29/our-big-fat-greek-bankrupcty/

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

http://tolimeri.blogspot.com/2011/06/blog-post_2763.html
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε.
ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ «ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ» ΜΑΤΑΤΖΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ (ΤΕΤΑΡΤΗ 29-6 2011) ΟΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΚΑΙ Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΜΠΛΟΚ, ΕΠΕΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΙΟ ΖΗΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΛΥΣΑΛΛΕΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΡΙΣΗ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΥ, ΝΑ ΤΑ ...ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ.
Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: proedros@poeota.gr



Πηγή ΠΟΕ-ΟΤΑ

CNC WORLD: «Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν το Μεσοπρόθεσμο»!!!


Σύμφωνα με το CNC WORLD η Γαλλία έχει ήδη καταθέσει πρόταση «διάσωσης» της χώρας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή περιλαμβάνει την μετακίνηση (roll over) του χρέους μας προς τις γαλλικές τράπεζες για 30 χρόνια μετά, ενώ οι ίδιες δηλώνουν «ανοιχτές» στο να δανείσουν εκ’ νέου το 70% των συνολικών δανείων μας.
Η Γερμανία τηρεί στάση αναμονής σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε αντίθεση με τις γερμανικές τράπεζες που επικροτούν το συγκεκριμένο σενάριο. Πουθενά δεν γίνεται λόγος για διακανονισμό εξόφλησης, τόκους κλπ.

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ"!!!

http://vathiprasino.blogspot.com/2011/06/blog-post_9887.html
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με τον χρόνο η αγάπη του λαού μας, και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του. Ποτέ ένα καλό τραγούδι , αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, τον...δήμιο ή τον προδότη.
Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων. ΄Εχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», στίχοι Μ.Ελευθερίου, , που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, τον Μακρυγιάννη.
Ηλίας Ανδριόπουλος

Προς ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ;

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/06/blog-post_3472.html

Σχέδιο Μάρσαλ: Έρχεται κάτι αντίστοιχο σήμερα;

Εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να διοχετεύεται -μετά βαΐων και κλάδων- στα media το σενάριο ενός νέου "σχεδίου Μάρσαλ" για την Ελλάδα, και αξίζει να το εξετάσουμε, αλλά και να θυμηθούμε παράλληλα και την ιστορία του αυθεντικού σχεδίου Μάρσαλ.

Καταρχήν λοιπόν ας δούμε ένα από τα πολλά άρθρα επί του θέματος που έχουν κυκλοφορήσει στα κυρίαρχα ΜΜΕ:

Aνοιξε ο δρόμος για «ευρω-σχέδιο Μάρσαλ» προς την Ελλάδα

Ενας μαραθώνιος για τη σωτηρία της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο σταθμό το σημερινό Eurogroup και την έγκριση της 5ης δόσης. Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου που θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία για νέα βοήθεια μέχρι το 2014 και το Eurogroup στις 11 Ιουλίου, στο οποίο θα μπουν οι τελευταίες πινελιές στο μνημόνιο 2.
...
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανώτατα στελέχη της ευρωπαϊκής επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και πολιτικές ηγεσίες των εταίρων μας "τρόμαξαν" για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας που θα συμπαρέσυρε στη δίνη της ολόκληρη την ευρωζώνη, μεταδίδοντας τον "ιό" ακόμη και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
...
Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έκδοση ευρωομολόγου ύψους 30 δισ. ευρώ που θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, καθώς και την απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
Το σχέδιο μάλιστα αυτό (που βέβαια δεν είναι ακριβώς σχέδιο Μάρσαλ, αλλά πάντως ακούγεται ωραίο ως όνομα στην άρχουσα τάξη, οπότε το διαφημίζουν ως τέτοιο) έχει τη στήριξη πολλών και διάφορων προσωπικοτήτων και πολιτικών χώρων. Για παράδειγμα, με μία πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, βρήκαμε ότι υπέρ ενός σχεδίου Μαρσάλ τάσσονται μεταξύ άλλων
  • ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann,
  • ο Γκρέγκορ Γκίζι του γερμανικού κεντρώου/κεντροαριστερού κόμματος «Αριστερά»,
  • ο κεντρώος/κεντροαριστερός Γιάννης Βαρουφάκης,
  • ο Καρατζαφέρης του ΛΑΟΣ και χίλιοι-δυο άλλοι.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Θέλουν, ο καθένας με διαφορετική έστω "απόχρωση", να διαιωνιστεί ο καπιταλισμός.

Ας δούμε καταρχήν τα σχετικά άρθρα, με τις δηλώσεις τους, και συνεχίζουμε:

Ackermann: Χρειάζεται σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα
Αναγκάζοντας απλώς την Ελλάδα να προβεί σε μέτρα λιτότητας και μείωση του ελλείμματος, δεν λύνεται η κρίση, καθώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, δήλωσε ο Josef Ackermann κατά τη διάρκεια συζήτησης σε επενδυτικό συνέδριο στη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό πρόγραμμα, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ», τόνισε ο Ackermann, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Γερμανίας μετά τον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Το στέλεχος της DB αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να πειστεί ο γερμανικός λαός για τη δέσμευση επιπρόσθετων πόρων για χάρη της Ελλάδας αλλά, όπως τονίζει, αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος.

«Θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε το ευρώ με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε ο Ackermann, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλιστεί πως η τελική λύση δε θα θεωρηθεί χρεοκοπία από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Ο Γκρέγκορ Γκίζι του κόμματος «Αριστερά» ζήτησε "Σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Αριστερά» στη Γερμανία Γκρέγκορ Γκίζι ζήτησε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα. «Χρειάζεται ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα», είπε ο κ. Γκίζι μιλώντας σήμερα στη γερμανική βουλή στη συζήτηση για το ψήφισμα σχετικά με τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο κ. Γκίζι υποστήριξε ότι η μέχρι τώρα διαχείριση έχει βαθύνει την κρίση στην Ελλάδα. Απευθυνόμενος δε στην καγκελάριο Μέρκελ είπε ότι «εκείνο που σας ενδιαφέρει δεν είναι η διάσωση της Ελλάδας, αλλά η διάσωση των τραπεζών».
Βαρουφάκης: Χρειάζεται ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ
Αδιέξοδη χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι ακόμη και αν η Ελλάδα πιάσει όλους τους στόχους από το 2015 θα αρχίσει μία πορεία του δημόσιου χρέους που μέσα σε τρία χρόνια θα το εκτινάξει στο 200% του ΑΕΠ.

«Προσθέτουμε ένα ακόμη δυσβάσταχτο δάνειο που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά» τόνισε χαρακτηριστικά.


«Το 2013 θα γίνει πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που όσο πιο μεγάλη είναι τόσο καταστροφικότερη θα είναι» προειδοποίησε.
...
Επίσης πρότεινε να επανακεφαλαιοποιηθεί το κατά Μάαστριχτ νόμιμο χρέος και τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ.
Καρατζαφέρης: «Να διεκδικήσουμε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επέμεινε επίσης στη δημιουργία μίας εθνικής κυβέρνησης.

Υπέρ της διεκδίκησης από τη χώρα μας ενός «νέου σχεδίου Μάρσαλ χωρίς αυτά τα βασανιστικά και ατελέσφορα επιτόκια», τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
...
Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη φοβήθηκε μια πιθανή κατάρρευση της χώρας μας και έκανε λόγο για «λάδωμα», λόγω «εκφοβισμού», το οποίο έπρεπε να εκμεταλλευτούμε. «Μας δίνουν αίφνης το ΕΣΠΑ, χωρίς εθνική συμμετοχή, κάτι το οποίο βεβαίως θα βοηθήσει πολύ την οικονομία. Αυτό εγώ το θεωρώ ένα «λάδωμα», που σημαίνει ότι είναι σε πανικό, ότι φοβούνται. Αυτόν το φόβο, τον πανικό, δεν το εκμεταλλεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση, γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι άπειροι», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
Η κατάσταση στην Ελλάδα "ξεφεύγει από τον έλεγχο", και ποιος ξέρει που μπορεί να οδηγήσει. Μόνοι τους για παράδειγμα παραδέχονται ότι οι τραπεζίτες δεν αφήνουν την Ελλάδα να χρεωκοπήσει προς το παρόν, ώστε να αρπάξουν πρώτα ότι βρουν, για να αντέξουν μετά τις απώλειες που θα έχουν από την αναπόφευκτη χρεωκοπία. Τι γίνεται λοιπόν αν ο λαός ανατρέψει τους σημερινούς κυβερνώντες και το καθεστώς "ελεγχόμενης χρεωκοπίας" όπως το ονομάζουν, και προχωρήσουν σε στάση πληρωμών; Τότε οι τράπεζες θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, ειδικά αν το παράδειγμα της Ελλάδας το ακολουθήσουν και άλλοι λαοί (κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο). Ας δούμε μια σχετική παραδοχή από τον επικεφαλή του ΟΟΣΑ:

Α. Γκουρία: Το να πηγαίνουν όλα τα χρήματα των Ελλήνων στους πιστωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί
"Η παρούσα κατάσταση κατά την οποία όλα τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων απορροφούνται από τους πιστωτές δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη λύση" δήλωσε ο κ. Gurria και συμπλήρωσε: "Θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να ακολουθήσει μία πολιτική που θα έχει πραγματικά αποτέλεσμα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό είναι επίσης το καλύτερο για τους πιστωτές της".

"Ίσως οι τράπεζες να μην είναι ακόμη έτοιμες και αυτός είναι ένας καλός λόγος για να κερδίσουμε λίγο χρόνο" καταλήγει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Το ζουμί όλων αυτών των δηλώσεων είναι το εξής:

Οι πολιτικές "λιτότητας" που εφαρμόζει η άρχουσα τάξη είναι "απαραίτητες" προκειμένου να φτωχύνουν οι εργάτες και να αυξηθεί έτσι το ποσοστό κέρδους του κεφαλαιοκράτη, και παράλληλα οι πολιτικές ενίσχυσης των χρεωκοπημένων τραπεζών είναι "απαραίτητες", προκειμένου να μη αναγκαστούν να χρεωκοπήσουν οι τραπεζίτες. ΩΣΤΟΣΟ, είναι τόσο μεγάλο το ρήμαγμα της κοινωνία (των εργατών, πολλών μικροαστών, ακόμα και κάποιων αστών) που "τα νούμερα δε βγαίνουν", ενώ πλέον ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι τους συμφέρει να στηρίξουν μια άλλη πολιτική, μια πολιτική όπου δε θα αφήσουν τις τράπεζες να τους πάρουν και τα σώβρακα.

Όσο περισσότερο βυθίζουν την κοινωνία στην ύφεση, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο θα υπάρχει για την κοινωνία να κινητοποιηθεί εναντίον τους. Το ξέρουν αυτό και το φοβούνται (ο Καρατζαφέρης έχει δίκιο στο συγκεκριμένο σημείο της ανάλυσης του):

Ίσως "το φάντασμα του κομμουνισμού" να μην περνάει και τις καλύτερες μέρες της ιστορίας του, ωστόσο ακόμα και ένα "απλό" haircut στα ομόλογα να κάνει ο λαός, χωρίς πολλές-πολλές περαιτέρω επαναστατικές κινήσεις, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν το αντέχουν (σύντομα βέβαια θα έχουν αρπάξει αρκετά ώστε να το αντέχουν και τότε είναι που θέλουν να το κάνουν).

Γι' αυτό και συζητούν ένα "σχέδιο Μάρσαλ", με πολύ περιορισμένα βέβαια κονδύλια (περισσότερο για εντυπωσιασμό είναι, παρά ουσίας, αλλά τέλος πάντων). Είναι ουσιαστικά μια κίνηση να δώσουν ένα πιάτο φαί σε μερικούς εργάτες και μικροαστούς, ώστε να τους "καλμάρουν". Αλλιώς βλέπεις τα πράγματα όταν είσαι χορτάτος, και αλλιώς όταν είσαι εντελώς πεινασμένος, άνεργος και άφραγκος (στην πρώτη περίπτωση έχεις μικρότερο κίνητρο να κινητοποιηθείς εναντίον του καθεστώτος από τη δεύτερη).

Αξίζει να θυμηθούμε σε αυτό το σημείο το αυθεντικό "σχέδιο Μάρσαλ":


Στο τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η Ευρώπη ήταν βομβαρδισμένη από άκρη σε άκρη.

Το ερώτημα λοιπόν μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση ήταν ποιος θα πλήρωνε για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών, την περίθαλψη των προσφύγων και για την αποκατάσταση της οικονομίας των ευρωπαϊκών χωρών. Αρχικά οι συμμαχικές δυνάμεις, που είχαν κερδίσει τον πόλεμο, μετά από τη Διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του 1945, ζήτησαν από τη Γερμανία να καταβάλει εκατομμύρια δολαρίων και συμφωνήθηκε ότι η Σοβιετική Ένωση θα λάμβανε την υψηλότερη αποζημίωση. Η λύση αυτή δεν υλοποιήθηκε, καθώς η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι έτσι η Σοβιετική Ένωση θα αποκτούσε υπερβολικά μεγάλη δύναμη.

Έτσι αποφάσισαν ότι η γερμανική οικονομία θα έπρεπε να ενισχυθεί, παρ' ότι η Γερμανία ήταν αντίπαλός τους και είχε ηττηθεί στον πόλεμο, ώστε να αποτελέσει μια ενδιάμεση δύναμη μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης και της Ανατολικής, στην οποία είχαν κυριαρχήσει οι Σοβιετικοί. Υπήρχε επίσης ο φόβος ότι η Σοβιετική Ένωση θα αποκτούσε τον έλεγχο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονταν σε εξαθλιωμένη οικονομική κατάσταση. Ποιος όμως θα παρείχε τους πόρους για όλα αυτά;

Η μοναδική χώρα που διέθετε τα κονδύλια ήταν οι ΗΠΑ, αφού δεν είχαν διεξαχθεί μάχες επί του αμερικανικού εδάφους, ενώ οι ΗΠΑ είχαν πουλήσει στους συμμάχους όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου, με αποτέλεσμα να έχουν εξελιχθεί σε υπερδύναμη, διαθέτοντας πια την ισχυρότερη οικονομία και στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Ο φόβος της εξάπλωσης και ενδυνάμωσης των κομμουνιστικών καθεστώτων και η επιδίωξη να βρουν νέες αγορές για τη διακίνηση των προϊόντων τους, ήταν ικανά κίνητρα ώστε οι ΗΠΑ να αναλάβουν τον ρόλο αυτό, με τον οποίο -εκτός των άλλων- προσπάθησαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κομμουνισμού.

Το Σχέδιο Μάρσαλ (που πήρε το όνομά του από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 1947. Ο Μάρσαλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν κάθε τι δυνατό για να βοηθήσουν την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Δισεκατομμύρια δολαρίων θα δίνονταν σε χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που ήταν διατεθειμένες να συνεργαστούν μεταξύ τους για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως αντάλλαγμα οι χώρες θα αυτές θα αγόραζαν αμερικανικά προϊόντα και θα προωθούσαν τις αμερικανικές επενδύσεις. Η Σοβιετική ΄Ενωση δεν δέχτηκε να ενταχθεί στο Σχέδιο Μάρσαλ θεωρώντας απαράδεκτους τους όρους που έθετε. Οι Σοβιετικοί θεωρούσαν ότι με το σχέδιο Μάρσαλ οι ευρωπαϊκές χώρες θα έμπαιναν κάτω από τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο των ΗΠΑ, ενώ η Ευρώπη θα χωριζόταν σε δύο στρατόπεδα. Η Σοβιετική Ένωση δεν επέτρεψε επίσης και στις υπόλοιπες ανατολικές χώρες της Ευρώπης να ενταχθούν.


Σπίτια που κατασκευάστηκαν στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα

Τα κονδύλια του σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα φαγώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό σε "λαμογιές", μιας και η ντόπια άρχουσα τάξη είχε πάντοτε αυτή την τάση. Ωστόσο, εμείς δε θα επικεντρωθούμε στο σημαντικό-αλλά-δευτερεύων ζήτημα των λαμογιών, αλλά στο πρωτεύων ζήτημα που είναι ότι με τα κεφάλαια αυτά, οι ΗΠΑ έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την Ευρώπη (τουλάχιστον το "δυτικό" κομμάτι της).

Σήμερα, δεν υπάρχει "ανατολικό μπλοκ", ωστόσο υπάρχει ορατό το φάσμα της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, που θα μπορούσε να αμφισβητήσει μελλοντικά την κυριαρχία του καπιταλισμού. Ειδικά στην Ευρώπη, οι λαοί δεν είναι τόσο "χαζεμένοι" όσο στις ΗΠΑ, ούτε είναι τόσο φτωχοί όσο στην Κίνα, ώστε να μη μπορούν να κατανοήσουν τo πόσο πολύ τους έχουν ξεζουμίσει. Ως εκ τούτου, η άρχουσα τάξη φοβάται, και όσο περισσότερο απειλητικές είναι οι λαϊκές κινητοποιήσεις, τόσο θα κερδίζουν έδαφος σενάρια τύπου "σχέδιο Μάρσαλ", μπας και καλμάρουν τα πλήθη δωροδοκώντας τα (ώστε να τους τα πάρουν μερικές δεκαετίες αργότερα, όταν οι αντιστάσεις του λαού έχουν καμφθεί και η ιστορική του μνήμη έχει εξασθενήσει...).

Βασικό ζήτημα βέβαια είναι το ποιος θα πληρώσει.

Την προηγούμενη φορά, πλήρωσαν οι ΗΠΑ. Τώρα όμως η Αμερική είναι σε [τεράστια] πτώση.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία δεν είναι και τόοοσο πλούσια, αλλά ούτε και επιθυμεί ιδιαίτερα αυτά τα σχέδια Μάρσαλ (διαβάστε ξανά και στις δηλώσεις του Άκερμαν που παραθέσαμε πιο πάνω - θα δείτε ότι το λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος ότι θα δυσκολευτούν να πείσουν το λαό να πληρώσει για σχέδια Μάρσαλ και άλλα τέτοια φιλόδοξα project, μιας και στη Γερμανία έχει κάνει την εμφάνιση του το "ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα", με τον κόσμο να επιστρέφει στην καπιταλιστική ζούγκλα του "ο καθένας μόνος του". Αυτή είναι μια βαθύτερη τάση του καπιταλισμού, που επιστρέφει στο "έθνος-κράτος" όταν τα βρίσκει σκούρα χωρίς παράλληλα να ανατρέπεται από τον κομμουνισμό).

Ρεαλιστικά λοιπόν, αν ο Άκερμαν και ο κάθε Άκερμαν αυτού του κόσμου θέλει να σώσει το ευρώ (και το τομάρι του), τότε μάλλον θα καταφύγει στην Κίνα που όντως έχει λεφτά για επενδύσεις, και ήδη επενδύει στο ευρώ, (ως εναλλακτική λύση από το δολάριο). Είναι ακόμα νωρίς για σίγουρα συμπεράσματα, ωστόσο αν η Γερμανία επιλέξει τελικά στο μέλλον τη λύση ενός "σχεδίου Μαρσαλ", θα χρειαστεί πιθανότατα να συσφίξει ακόμα περισσότερο τη σχέση της με την Κίνα, που έτσι από την πλευρά της θα καταφέρει να επεκτείνει κατά πολύ τη σφαίρα επιρροής της στην Ευρώπη, μια αλλαγή που σαφώς και θα ανατρέψει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όσο για το λαό, για να δούμε αν θα την "ξαναπατήσει" με ένα ακόμα "σχέδιο Μάρσαλ", κάνοντας τα ίδια και τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, σαν την μέρα της μαρμότας, ή αν αυτή τη φορά θα μπορέσει να πει όχι στο φαύλο αυτό κύκλο ανάπτυξης με παράλληλη αύξηση των ανισοτήτων, κρίση, πόλεμο, επιστροφή στην ανισομερή ανάπτυξη, κρίση, κτλ, κτλ, κτλ...

Ποιός πρέπει να πληρώσει για το χρέος της Ελλάδας;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/blog-post_2504.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FvhzE+%28%CE%91%CF%82+%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82!%29

  • Τι είναι όλη αυτή η φασαρία για το χρέος της Ελλάδας; Το χρέος της Ελλάδας! Το χρέος της Ελλάδας! Μα ποιανού χρέος είναι τέλος πάντων; Είναι χρέος του ελληνικού λαού; Είναι χρέος της χώρας; Είναι χρέος της Ευρώπης
By Dr. Alexander G. Alemis Chicago, Illinois

Το σίγουρο είναι πως δεν είναι χρέος του ελληνικού λαού, και ιδού γιατί:

α. O ελληνικός λαός ποτέ δεν ενημερώθηκε για τα όποια δάνεια.

β. Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι δανειστές αποκάλυψαν τους όποιους όρους στο λαό.

γ. Ποτέ δε διεξήχθη κάποιο δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό από τους πολιτικούς ή τους δανειστές για να τον ρωτήσουν εάν:

i. Ήθελε να πάρει δάνειο από κάποιον.

ii. Αν ήθελε να βάλει κάτι ή τμήματα της χώρας του ως εγγύηση.

δ. Ποτέ δεν υπέγραψε κάποιο δάνειο ούτε εισέπραξε, σε συλλογική ή ατομική βάση, κάποιο δάνειο απευθείας από οποιονδήποτε.

Οπότε πώς μπορεί να είναι χρέος του ελληνικού λαού αυτό; Δεν είναι.

Είναι χρέος της χώρας;

Η Ελλάδα ανήκει στον ελληνικό λαό κι όχι σε λίγους ανέντιμους πολιτικούς ή στο σινάφι των απατεώνων της Γαλλίας, της Γερμανίας ή του ΔΝΤ.

Εάν η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και οι Έλληνες ποτέ δεν έβαλαν τη χώρα τους σε χρέη ή σε εγγυήσεις, τότε δεν είναι δυνατόν να γίνονται κατασχέσεις εναντίον του λαού ή των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Ποιανού χρέος λοιπόν είναι αυτό; Ποιος εμπλέκεται σε αυτό;

α. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί που επανειλημμένως υπέγραψαν τα δάνεια χωρίς να ενημερώσουν το λαό.

β. Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί που χωρίς να ενημερώσουν το λαό πήραν τα χρήματα και έκαναν ό,τι ήθελαν με αυτά χωρίς την έγκριση του λαού ή χωρίς δημοψήφισμα. Χρησιμοποίησαν τα δάνεια για να συγκαλύψουν τη δική τους ανικανότητα να δημιουργήσουν μια καλύτερη οικονομία.

γ. Κάποιοι δανειστές, οι μισοί από άλλα μέρη του κόσμου και οι μισοί από την Ελλάδα, που θέλησαν να δανείσουν τη χώρα:

i. Για να βγάλουν χρήματα χωρίς οι ίδιοι να εργαστούν ή να παράξουν οτιδήποτε.

ii. Με κακές προθέσεις, με σκοπό να υπονομεύσουν τη χώρα για να την πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί.

iii. Χωρίς να πράξουν σωστά με την οφειλόμενη φροντίδα, δάνεισαν χρήματα σε ανέντιμους πολιτικούς.

iv. Έκαναν τους πολιτικούς ακόμα πιο ανέντιμους δανείζοντάς τους χρήματα τα οποία, όπως ισχυρίζονταν αυτοί, ήταν ικανοί να παράγουν.

Τι θα γινόταν αν οποιοσδήποτε από μας πήγαινε σε μια τράπεζα και έλεγε ότι θέλει ένα δάνειο και ότι αντιπροσωπεύει κάποιον άλλο κι ότι αυτός ο άλλος δε γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό αλλά αυτός ο άλλος θα πληρώσει για το δάνειο; Ποιες πιθανότητες θα υπήρχαν να το εγκρίνει η τράπεζα; Μου φαίνεται ότι η τράπεζα θα καλούσε την αστυνομία, και η αστυνομία θα καλούσε κάτι ζόρικους τύπους για να μας πάνε στο τρελάδικο. Θέλω να πω, θα μας περνούσε για τρελούς, έτσι δεν είναι;

Καλά τα λες εσύ, θα μου πεις, αλλά ο ελληνικός λαός καρπώθηκε το όφελος απ’ όλα αυτά τα δάνεια. Λοιπόν, θα το ανασκευάσω αυτό ως εξής:

α. Οι πολιτικοί ποτέ δεν είπαν στο λαό από πού προέρχονται τα δάνεια.

β. Ο ελληνικός λαός συνέχιζε να βγάζει με την ψήφο του τους πολιτικούς αυτούς στην εξουσία επειδή του έλεγαν ψέματα ισχυριζόμενοι ότι τα λεφτά είναι προϊόν της σκληρής δουλειάς τους και της ικανότητάς τους να φτιάξουν την οικονομία.

γ. Εφόσον έρεε χρήμα στην οικονομία και τα πράγματα φαίνονταν καλά, οι Έλληνες συμφώνησαν να εκχωρήσουν τμήματα της οικονομίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που δε θα έπρατταν αν ήξεραν την αλήθεια.

Ποιανού λοιπόν είναι το χρέος;

Είναι των πολιτικών και των δανειστών και κανενός άλλου. Το να αποσπούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας που ανήκουν στο λαό της Ελλάδας ή το να περνούν νόμους υπέρ δανειστών τους οποίους οι Έλληνες ποτέ δε γνώριζαν ή δε συμφώνησαν γι’ αυτούς, είναι παράνομο.

Οι πολιτικοί υπηρετούν το λαό. Είναι όπως οι υπηρέτες. Πώς γίνεται ένας υπηρέτης, αντί να κάνει τη δουλειά του, να παίρνει δάνεια που βαρύνουν το σπίτι σου χωρίς να το γνωρίζεις εσύ και να βάζει άλλους να κάνουν τη δουλειά του; Θα ήταν ποτέ νόμιμα τέτοια δάνεια; Ποτέ – εκτός κι αν το κράτος είναι καταπιεστικό και προσπαθεί να σου πάρει το σπίτι επιτρέποντας να είναι νόμιμη η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα σε μια τράπεζα και σε έναν υπηρέτη.

Κατά τη γνώμη μου, κανένα δάνειο ανάμεσα σε μια χώρα και σε δανειστές δεν μπορεί ποτέ να διαθέτει εγγυήσεις παρά μόνο σε ανάγκη λόγω κινδύνου, όπως στην περίπτωση πολέμου, και εφόσον τα 2/3 του λαού της χώρας έχουν συμφωνήσει και υπογράψει όλους τους όρους του δανείου.

Ποιανού λοιπόν είναι το χρέος;

Είναι ένα δάνειο που έγινε μεταξύ άπληστων και αφελών δανειστών και κάποιων Ελλήνων πολιτικών χωρίς νόμιμη εγγύηση. Εξετάζοντάς το από οικονομική σκοπιά, είναι χαρτιά χωρίς αντίκρισμα.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Υπάρχουν δύο επιλογές:

α. Οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι τα έκαναν θάλασσα και αναλαμβάνουν τις απώλειές τους.

β. Ρωτούν τον ελληνικό λαό ευγενικά μέσω ενός δημοψηφίσματος εάν υπάρχει πιθανότητα να θελήσει να αναλάβει ένα μέρος της ευθύνης για το δάνειο.

Και τι γίνεται με τους πολιτικούς; Ε, αυτοί δημιούργησαν το δάνειο, αυτοί το υπέγραψαν και πήραν τα λεφτά. Οι δανειστές μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν μαζί τους: να τους κατάσχουν την περιουσία, να τους πουλήσουν για σκλάβους ή να πουλήσουν όργανα του σώματός τους, ας κάνουν ό,τι θέλουν μαζί τους, δε με νοιάζει.

Όχι, αυτό το χρέος δεν είναι χρέος της Ελλάδας· είναι χρέος των πολιτικών και των δανειστών. Και τι γίνεται με τη διαφθορά στην Ελλάδα και τα άλλα δεινά του κόσμου; Λοιπόν, οι Έλληνες κάνουν ό,τι θέλουν στη χώρα τους, κι αν πιστεύεις ότι είναι ανέντιμοι, τότε μην τους δανείζεις λεφτά ούτε τώρα ούτε ποτέ. Οι ίδιοι άνθρωποι που δάνεισαν τους πολιτικούς και τους έκαναν ανέντιμους, τώρα βγαίνουν στις ειδήσεις και λένε ότι η Ελλάδα έχει ανέντιμους πολιτικούς. Αλήθεια; Πόσο ηλίθιοι νομίζετε ότι είμαστε; Ένας πολιτικός που έχει εκτελεστικό πόστο πρέπει να δημιουργεί καλύτερη οικονομία με εξυπνάδα και σκληρή δουλειά. Το δανεικό χρήμα δημιουργεί ανέντιμους πολιτικούς από τη στιγμή που δεν είναι αναγκασμένοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Οι κακοπροαίρετοι ισχυροί του κόσμου έχουν αποχαζέψει τους ανθρώπους και τους τροφοδοτούν με ψέματα για να μπορούν να υλοποιούν συστηματικά σχέδια όπως αυτό.

Αδερφέ μου, δεν είναι δυνατόν να είσαι υπεύθυνος για ένα δάνειο που δε σύναψες ποτέ. Μη σε ξεγελούν σ’ αυτό. Δεν τα έκανες εσύ μούσκεμα. Μπορεί να σε κορόιδεψαν ανέντιμοι και προδότες πολιτικοί, αλλά εσύ ποτέ δεν υπέγραψες το δάνειο. Το καταλαβαίνεις; Δεν είναι δυνατόν να είσαι υπεύθυνος. Φτιάξε καινούρια κυβέρνηση. Ξεκίνα ένα καινούριο κεφάλαιο, μια νέα αυτοκέφαλη κυβέρνηση εκλεγμένη από την πλειοψηφία του λαού αποκαλούμενη «Νέα Ελλάδα».

Και τι γίνεται με το δάνειο; Ε, λοιπόν δεν είναι δικός σου δανεισμός, ήταν ένα κόλπο, το οποίο δεν ήταν δική σου έμπνευση. Αναδιοργάνωσε την κυβέρνησή σου. Ξεκίνα μια νέα κυβερνητική ομάδα και νοικοκύρεψε το κράτος από την αρχή. Πίστεψε στην παραγωγή, ξόδευε λιγότερα απ’ όσα κερδίζεις και μην ξαναπάρεις ποτέ δάνειο από κανέναν στο μέλλον.

Πώς είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να παίρνει δάνειο βάζοντας ενέχυρο τα περιουσιακά στοιχεία ανθρώπων που δεν έχουν καν γεννηθεί; Δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι λογικό.

Η Ελλάδα και ο λαός της έχουν πληρώσει αρκετά στο πέρασμα των χιλιετιών. Δημιούργησαν και υπερασπίστηκαν τον ελληνικό πολιτισμό –συγγνώμη, το δυτικό πολιτισμό– για 2.500 χρόνια. Κι όμως, τα ξαδέρφια τους από τα βορειοδυτικά λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη επανειλημμένως και ποτέ δεν ήρθαν να τους βοηθήσουν όταν το είχαν ανάγκη. Με ποιον τρόπο θα είχε φτάσει η Αναγέννηση του κλασικού πολιτισμού στην Ιταλία εάν οι Έλληνες δεν κρατούσαν τους βαρβάρους στριμωγμένους επί χιλιάδες χρόνια; Και όμως, το μόνο που θέλει να κάνει η Δύση είναι να γελοιοποιήσει τους Έλληνες. Έφτασαν μάλιστα να εφεύρουν ένα νέο γεννήτορα πολιτισμό και γλώσσα, τον αποκαλούμενο «ινδοευρωπαϊκό». Σοβαρά; Όλες αυτές οι ρίζες είναι αρχαιοελληνικές.

Το μήνυμά μου προς τους Έλληνες:

Ξεχάστε αυτό το χρέος. Δεν είναι δικό σας.
Και τι γίνεται με τον αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο;
Όλες οι χώρες μπορούν να ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι.
Ξεφορτωθείτε τους δουλεμπόρους και κάντε την ελευθερία να βασιλέψει ανά τον κόσμο.
Έτσι κι αλλιώς αυτό αρμόζει, δηλαδή να ξεκινήσει κάτι τέτοιο από την Ελλάδα.
Επικεντρωθείτε στη δημιουργία και δημιουργήστε πλούτο, και κάτω οι ανίκανοι και ανέντιμοι πολιτικοί.
Αμήν!

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

http://www.agioritikovima.gr/%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9F-%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%9D/2529-%CE%95%CE%9F%CE%A1%CE%A4%CE%97-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%91%CE%9E%CE%95%CE%A9%CE%A3-%CE%A4%CE%A9%CE%9D-%CE%91%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%9D-%CE%94%CE%A9%CE%94%CE%95%CE%9A%CE%91-%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%A9%CE%9D





ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝΓιορτάζουμε σήμερα 30 Ιουνίου, ημέρα της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, ας πούμε λίγα λόγια:

Σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει τους Δώδεκα Αποστόλους που αρχικά εξέλεξε ο Κύριός μας, πλην του Ιούδα του Ισκαριώτη. Αυτοί είναι: Σίμωνας (Πέτρος), Ανδρέας, Ιάκωβος, Ιωάννης, Φίλιππος, Θωμάς, Βαρθολομαίος (Ναθαναήλ), Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Σίμωνας ο Ζηλωτής, Ιούδας ο αδελφός του Ιακώβου του μικρού και ο Ματθίας, που εξελέγη μέσα στο υπερώο τις παραμονές της Πεντηκοστής, σε αντικατάσταση του Ιούδα του Ισκαριώτη.
Τη ζωή του καθενός από τους Αποστόλους, διαβάζουμε αναλυτικά στις ιδιαίτερες γιορτές τους. Σήμερα γίνεται υπενθύμιση της ενότητας που είχαν μεταξύ τους, αλλά και της ηθικής τους, που τόσο συνέβαλε στην πνευματική εν Χριστώ αναγέννηση του κόσμου. Έχουμε, λοιπόν, χρέος και εμείς οι αγωνιζόμενοι χριστιανοί, να κινούμαστε στα ίχνη τους και με θερμό ζήλο για τη διάδοση του σωτηριώδους μηνύματος του Ευαγγελίου, που διέπνεε κι αυτούς, να γίνουμε μιμητές του έργου τους.
Μη ξεχνάμε ότι οι Άγιοι Απόστολοι του Χρίστου θα ξεχωρίζουν μέσα στην Ιστορία της Εκκλησίας, σαν οι υπέρλαμπροι αστέρες πρώτου μεγέθους της πνευματικής ζωής.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:

Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Ὡς δωδεκάπυρσος, λυχνία ἔλαμψαν, οἱ Δωδεκάριθμοι, Χριστοῦ Ἀπόστολοι, Πέτρος καὶ Παῦλος σὺν Λουκᾶ, Ἀνδρέας καὶ Ἰωάννης, Βαρθολομαῖος Φίλιππος, σὺν Ματθαίω καὶ Σίμωνι, Μᾶρκος καὶ Ἰάκωβος, καὶ Θωμὰς ὁ μακάριος, καὶ ηὔγασαν τοὺς πίστει βοώντας χαίρετε Λόγου οἱ αὐτόπται.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

Σε όλα τα περίπτερα το νέο φύλλο της "ΑΙΧΜΗΣ"

Πλήθος θεμάτων και πρωτότυπη ύλη από τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες της ΑΙΧΜΗΣ
θα βρείτε στο νέο φύλλο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη σε όλα τα περίπτερα της Αιτωλοακαρνανίας.

Μην ξεχνάτε και την ηλεκτρονική έκδοση
www.aixmi-news.gr

Eθνική τραγωδία: 40% αύξηση στις αυτοκτονίες - 60% πάνω η μετανάστευση!

http://helleniclegion.blogspot.com/2011/06/e-40-60.html

Διαστάσεις εθνικής τραγωδίας αποκτά η είσοδος της χώρας μας στον μηχανισμό στήριξης μέσω του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου: Οι προσωπικές οικονομικές τραγωδίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των αυτοκτονιών σε 40% και το 60% των νέων ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών αναζητούν το επαγγελματικό μέλλον τους στο εξωτερικό. Ήδη Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, και ΗΠΑ και Βρετανία κατά δεύτερον έχουν δεχθεί τα καραβάνια των Ελλήνων μεταναστών.

Στο εσωτερικό το Μνημόνο πληρώνεται μα αίμα: «Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40%» αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης για την αύξηση των αυτοκτονιών λόγω της οικονομικής κρίσης και των κυκλωμάτων τοκογλυφίας,

Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι «η πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες και συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, αλλά και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, οδηγεί σε αδιέξοδο αρκετούς Έλληνες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο».

Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες. Το 2008 ο αριθμός των δηλωθέντων αυτοκτονιών ανήλθε σε 366, ενώ το 2009 έφτασαν τις 391.

Ο απολογισμός για το 2010 δείχνει ότι ο αριθμός των αυτοχείρων έφτασε τους 500, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε ολόκληρη τη χώρα και πλέον έχουμε δύο αυτοκτονίες την ημέρα!

Μόνο στην Κρήτη, όπως έχει επίσης επισημάνει ο κ. Αυγενάκης, έχουν σημειωθεί την τελευταία περίοδο 20 αυτοκτονίες, με πρόσφατη πιο πρόσφατη αυτήν ενός επιχειρηματία στην Κεντρική Λαχαναγορά της πόλης του Ηρακλείου, η οποία φαίνεται πως σχετίζεται με τις πιέσεις που ασκούν σε επιχειρηματίες κυκλώματα τοκογλύφων και εκβιαστών.

Η φυσική και πληθυσμιακή αιμορραγία της χώρας οδηγεί σε μία παρακμιαμή κατάσταση ανάλογη με αυτή που ακολούθησε τον Β'Π.Π. Ο Εμφύλιος του 1946-1949 με 100.000 νεκρούς και η φυγή περίπου 100.000 μελών του ΚΚΕ στην Ανατολική Ευρώπη, σε λίγο θα ωχριούν ως ιστορικά γεγονότα από τον ρυθμό φυγής των Ελλήνων μετά το 2009: Περισότεροι από 40.000 νέοι Έλληνες έχουν μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό την τελευταία διετία...



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Γερμανικό «ναι» στην επαναγορά ομολόγων

http://kapistri.blogspot.com/2011/06/blog-post_4421.html
Γερμανικό «ναι» στην επαναγορά ομολόγωνΤην εθελοντική συμμετοχή τους στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα συμφώνησαν οι γερμανικές τράπεζες που θα συνεισφέρουν 3,2 δισ. ευρώ
Οι τράπεζες της Γερμανίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία θα ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από διαπραγματεύσεις που είχε με κορυφαίους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων...

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περίπου 10 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ποσοστό άνω του 55% αυτών των ομολόγων λήγουν μετά το 2020.
Ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο πρόεδρος της "Deutsche Bank" Γιόζεφ Άκερμαν διαβεβαίωσαν ότι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα έχουν διευθετηθεί και αποσαφηνιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Βάση για τη συμφωνία αποτελεί το γαλλικό μοντέλο με τις απαραίτητες προσαρμογές που απαιτούνται.
"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί. Η Ελλάδα έκανε χτες σημαντικά πρώτα βήματα στον τομέα των μέτρων περικοπών", είπε ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν.
Σημειώνεται δε ότι το 55% των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι γερμανικές τράπεζες λήγουν μετά το 2020, ενώ μαζί με τους Γάλλους πιστωτές είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Η δε συμμετοχή τους στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους θεωρείται "κλειδί" στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πείσει τις τράπεζες να μετακυλίσουν ομόλογα αξίας τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.
ΕΘΝΟΣ

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ (VIDEO)

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2011/06/video_30.html



ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:


Επίθεση στον Σαρκοζί! – Τον βούτηξαν από το πέτο – Δείτε το βίντεο

http://pisoapothnkoyrtina.blogspot.com/2011/06/blog-post_8388.html



Του ‘ρθε από εκεί που δεν το περίμενε! Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος χαιρετούσε το πλήθος στην πόλη Μπραξ, κάποιον τον άρπαξε από το πέτο. Για κακή του τύχη, το περιστατικό «συνελήφθη» από τις κάμερες...

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από τα γαλλικά κανάλια, διακρίνεται ο Νικολά Σαρκοζί να χαιρετά το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο πίσω από ένα σιδερένιο κιγκλίδωμα. Ξαφνικά ένας άνδρας τον αρπάζει από το πέτο και τον τραβάει προς το μέρος του, με αποτέλεσμα ο Γάλλος πρόεδρος να χάσει –προς στιγμήν- την ισορροπία του. Δεν έπαθε, πάντως, το παραμικρό.



Οι σωματοφύλακες του Σαρκοζί ακινητοποίησαν αμέσως το δράστη και τον συνέλαβαν. Ο άνδρας κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Αζέν. "Η συνήθης δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία.

Η επίθεση σε βάρος του Σαρκοζί έγινε ενώ ο Γάλλος πρόεδρος έβγαινε από το δημαρχείο του Μπραξ. Μόνο ένας φωτογράφος και ένας καμέραμαν ήταν παρόντες στη σκηνή αφού οι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνοδεύουν το Σαρκοζί στην περιοδεία του τον περίμεναν σε άλλο σημείο.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταφέρει να σπάσει τον κλοιό των σωματοφυλάκων του Σαρκοζί και να επιτεθεί στο Γάλλο πρόεδρο. Το 2008 όμως, σε ένα άλλο γνωστό επεισόδιο, ένας άγνωστος αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι στο Αγροτικό Σαλόνι του Παρισιού, λέγοντάς του "Μην μ' αγγίζεις, με λερώνεις" για να λάβει μια ουδόλως... αβρή απάντηση από τον Σαρκοζί.



πηγή

Στόλο από ελικόπτερα χρειάζεται τώρα το ΠΑΣΟΚ!

http://www.antinews.gr/2011/06/29/109485/

Όσοι ψηφίσουν Μεσοπρόθεσμο και Εφαρμοστικό περνάνε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας


Μια ολόκληρη αερολέσχη ρεζερβέ πρέπει να κρατάει το ΠΑΣΟΚ μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του Εφαρμοστικού νόμου από την κοινοβουλευτική του ομάδα. Γιατί όταν θα αρχίσει το ξεπούλημα της χώρας –περί αυτού ακριβώς πρόκειται- όλοι θα ψάχνουν να θυμηθούν τα ονόματα όσων το υπέγραψαν.

Γνωρίζουν άραγε οι άβουλοι και μοιραίοι εκπρόσωποι τι ψηφίζουν; Διάβασαν τα κείμενα; Γιατί ακούσαμε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίστηκαν χθες στη βουλή ότι ακόμα κι αν δε μας επέβαλαν τα όσα ζητάει το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός, θα έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί μόνοι μας! Ακούσαμε αφελείς εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος να μιλούν περί μέτρων που θα φέρουν ανάπτυξη! Ποια μέτρα θα φέρουν ανάπτυξη; Αυτά που λένε ότι οι ΔΕΚΟ θα περάσουν σε ξένους και ιδιώτες, οι οποίοι θα παίρνουν τα κέρδη, και τα έξοδα θα συνεχίσει να τα πληρώνει το ελληνικό κράτος; Αυτά που ζητούν να οριστούν επιτροπές με ανθρώπους της τρόικας που θα υποδεικνύουν τι να πουληθεί, χωρίς ο ελληνικός λαός να μπορεί να φέρει καμία αντίρρηση; Αυτά που λένε ότι όλα τα έσοδα από το ξεπούλημα της χώρας θα πάνε αποκλειστικά και μόνο στους δανειστές;

Κατώτεροι των περιστάσεων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ακόμα υποδεέστεροι όσοι για να γλιτώσουν το «ξύλο» υποκρίθηκαν για λίγο ότι διαφωνούν για να συμφωνήσουν την κατάλληλη στιγμή. Τουλάχιστον ας γνωρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον, όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι είναι όλα αυτά που ψήφισαν, θα χρειαστεί –πολύ πιθανόν- να λογοδοτήσουν, εάν όχι και να δικαστούν κάποιοι από αυτούς.

Παραδίδουν τη χώρα στους δανειστές και περνούν (με μαύρα γράμματα) στην ιστορία. Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει. Η εντολή από τον λαό ήταν σαφής. Τον αγνόησαν και προτιμούν αντί του ελληνικού λαού, να υπηρετήσουν την τρόικα.

Θα απολογηθούν γι’ αυτό, καθώς ξεκάθαρα παραβιάζεται η λαϊκή εντολή αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.

Οι άδικοι φόροι που πίνουν το αίμα των μισθωτών και των συνταξιούχων μπορεί κάποτε να ξεχαστούν. Το ξεπούλημα της χώρας όμως όχι. Θα είναι μία κατάμαυρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας και οι ερινύες θα κυνηγούν αυτούς που το επέτρεψαν για πολλά χρόνια.

Αριστερόχειρ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΜΑΝΙΑΚΙ, ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ, ΚΟΡΥΤΣΑ, ΒΟΥΝΟ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ!!!

http://olympia.gr/2011/06/30/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85/

HEIL HITLER-HEIL ΕΘΕΛ! Αρθρογράφοι (!) του "Απολλώνειου Φως" οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ με τα στυλιάρια που τους περιέθαλψε η αγκαλιά των ΜΑΤατζήδων!

http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=6639




Είδαν το φως το αληθινό στο πρόσωπο του Χίτλερ οι συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ με τα στυλιάρια τους οποίους περιέθαλψαν οι άνδρες των ΜΑΤ στο γωστό Video που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Σήμερα εμφανίστηκε στο Mega ένας εξ αυτών και δήλωσε στον Οικονομέα ότι τους απεγκλώβισε η Αστυνομία από μια πολυκατοικία που τους κρατούσαν όμηρους οι αναρχικοί.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αρθρογραφεί στο "Απολλώνειο Φως" προσπαθώντας να μεταδώσει το πνεύμα του Εθνικοσοσιαλισμού στις αστικές συγκοινωνίες.

Νομίζω ότι αυτή ομάδα πρέπει να μεταταγεί άμεσα στην Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Δεν χρειάζεται να περάσουν καν από το ΑΣΕΠ με τέτοιες επιδόσεις.

Heil Hitler,

Heil ΕΘΕΛ!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO EΔΩ>

www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=6627

.. Μαξ Κάιζερ "Όπλα μαζικής οικονομικής κατάρρευσης" - Αλεξ Τζόουνς "ο λαός πολιορκεί τη Βουλή"

http://vickytoxotis.blogspot.com/2011/06/blog-post_29.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Toxotis+%28TOXOTIS%29

Μια ανάλυση των γεγονότων στην Ελλάδα με τους Μαξ Κάιζερ και κ. Νούλα να μιλούν στην εκπομπή του Άλεκ Τζόουνς...

Θαρρώ πως ο Μαξ Κάιζερ και ο Άλεξ Τζόουνς εντοπίζουν πολύ καλά την προσπάθεια "προσθήκης βιαιότητας" από το σύστημα στην καθόλα ήρεμη αντίδραση των Ελλήνων, με στόχο το στιγματισμό της κινητοποίησης ως "αναρχικής", όπως και το βασικό αίτημα απαίτησης παραίτησης της κυβέρνησης λόγω εσχάτης προδοσίας και απόδοσης Δικαιοσύνης...

Ακόμη πολύ εύστοχη βρίσκω την έννοια του παγκόσμιου ενδιαφέροντος σχετικά με τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τα τραπεζικά καρτέλ, διότι όπως λέει ο Άλεξ Τζόουνς, αν πέσουν σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Προτογαλία, η Ισλανδία κτλ, θα πέσουν και στις ΗΠΑ, διότι πρόκειται για πλοκάμια της ίδιας λερναίας ύδρας που λεηλατεί τον πλούτο των ανθρώπων... Καθώς πρόκειται όπως λέει για τον "παγκόσμιο πόλεμο ενάντια στο τραπεζικό καρτέλ".

Μάλισtα μας πληροφορούν και για ένα νέο κύκλο μηνύσεων αυτή τη φορά από το Δρ Τόμπρα και Νούλα του stopspeculators.gr, οι οποίοι ρισκάρουν την καριέρα τους για να πολεμήσουν τις τράπεζες... (Όπως πρόσεξα στο σύνδεσμο της σελίδας τους η μήνυση έγινε ήδη πέρυσι τον Απρίλιο! Άρα έχουμε αρκετές μηνύσεις ήδη που "τρέχουν" ενάντια στις προδοτικές ενέργειες τόσο της κυβέρνησης όσο και των τραπεζών)

Στη συνέντευξη αυτή μιλά και ο κ. Νούλας...
Δείτε το...


Ο Μάκης δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα

http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2011/06/blog-post_362.html
"Ρεσάλτο"
Τα πιο άθλια αντίγραφα της καθεστωτικής αχρειότητας και των τρομοκρατικών παιχνιδιών έχουν αποθρασυνθεί τελείως…
Από τους πλέον πωρωμένους και «διεστραμμένους» αυτής της εξουσιαστικής δουλείας είναι ο εισαγγελικός τηλεστάρ Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.
Είναι τόσο... αδίστακτος και «μεθυσμένος» από την αλαζονεία του καθεστωτικού «μπράβου» που δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα, ούτε τα ελάχιστα «γραμμάρια» ευφυΐας που πρέπει να διαθέτει ένας καθεστωτικός «προβοκάτορας».

ΓΙΑΤΙ
το να βγάζεις τον «τρομοκράτη» Ξηρό στο «αέρα» να καταναλώνει «υπερεπαναστατικά» πυρά-κλισέ, για τον Τσολάκογλου ΓΑΠ, σημαίνει ότι πλέον είσαι τόσο πωρωμένος «υπάλληλος» των καθεστωτικών μηχανισμών που δεν καταλαβαίνεις καν ότι το διαλαλείς…

Μόνο ένας «υψηλόβαθμος» και λίαν αυθάδης «μπράβος» των ισχυρών κέντρων εξουσίας θα μπορούσε, σε ένα κατοχικό καθεστώς νέου Τσολάκογλου, να βγάλει στον «αέρα» τον καταδικασμένο «τρομοκράτη» (το γρανάζι του τρομοκρατικού παιχνιδιού των μυστικών υπηρεσιών) να μιλήσει ΕΝΑΝΤΙΑ στο δικτάτορα Τσολάκογλου!!!!

Ο Μάκης, όμως, δεν «κωλώνει» με τίποτα, είναι «ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ»!!!!

Αυτή λοιπόν η καθεστωτική «υπερδύναμη» έβγαλε στον αέρα τον Ξηρό να μας δώσει το «πολιτικό» του «μανιφέστο», να μας μιλήσει για το «κίνημα των αγανακτισμένων», για την «επανάσταση» της Πλατείας, η οποία («επανάσταση») επικυρώνει την εισβολή και κατοχή της χώρας μας από τους λαθρομετανάστες και η «Βουλή» της (η Κάτω Πλατεία») ψηφίζει τα αντιρατσιστικά ιδεολογήματα: Αυτά των επιδοτούμενων εστιών και κατασκευασμένων «αριστερών τρομοκρατών», τα ιδεολογήματα της νεοταξικής «αριστεράς»…

Τα περαιτέρω σχόλια είναι περιττά. Και ο πλέον ηλίθιος μπορεί να καταλάβει το τι παίζεται…


Διαβάστε και ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=5791

Κωδικός «Να τελειώνουμε με την πλατεία!»

http://seisaxthia.blogspot.com/2011/06/blog-post_6981.html
Υπερβολική χρήση χημικών, πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά, ανεξέλεγκτη και ωμή βία σε βάρος απλών πολιτών και προκλητική ανοχή σε κουκουλοφόρους και ταραξίες… Είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., που φέρει τον κωδικό «Τελειώστε την πλατεία» και έχει μετατρέψει το σύνταγμα σε Βαγδάτη, διασύροντας τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

35 ημέρες μετά τις κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων και τα ηχηρά μηνύματα που έστελνε το «κίνημα της πλατείας Συντάγματος», έκαναν την πολιτική ηγεσία του τόπου να πάρει την απόφαση να δώσει τη χαριστική βολή στους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αυτό άλλωστε δείχνει η αλλαγή, κατά 180 μοίρες, στη στάση της Αστυνομίας, που από διακριτικός «επόπτης» των πραγμάτων, μεταβλήθηκε σε επιθετικό καταστολέα, με τη χρήση μάλιστα νέων όπλων.



«Οι εντολές ήταν σαφείς… Η ιστορία με τη ρήψη χημικών και δακρυγόνων είναι μεγάλη» λέει στο protothema.gr μάχιμος αστυνομικός που γνωρίζει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ των τελευταίων δύο ημερών και προσθέτει: «Το Σύνταγμα έπρεπε να αδειάσει από τους διαδηλωτές και αυτό έπρεπε να γίνει με κάθε τρόπο».

Βέβαια, πολλά ερωτήματα προκαλεί και η στάση κάποιων αστυνομικών των ΜΑΤ που, ξεπερνώντας κάθε όριο, πετούν πέτρες κατά διαδηλωτών, ψεκάζουν με χημικά πολίτες στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, χτυπώντας ακόμη και γυναίκες χωρίς λόγο και αφορμή.

Η αρχή των επεισοδίων και η εντολή για να αδειάσει η πλατεία

Οι εντολές που πήραν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ για τη σημερινή συγκέντρωση ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ημερών. Μηδενική ανοχή, άμεση χρήση δακρυγόνων και ξύλο, έτσι ώστε να διασπάζονται οι πυρήνες που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια. Έτσι, όταν στη 1.30 το μεσημέρι κάποιοι περίεργοι νεαροί με κουκούλες στο κεφάλι εμφανίστηκαν στη λεωφόρο Αμαλίας, το... πάρτι ξεκίνησε!

Για τρεις ολόκληρες ώρες και ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο, βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, οι πολίτες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στην περιοχή του Συντάγματος, καθώς διεξάγονταν οδομαχίες και πετροπόλεμος μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων.

Μια εικόνα που θύμιζε θέατρο παραλόγου, αφού οι αστυνομικοί έδειχναν να «παίζουν» με τους κουκουλοφόρους μέχρι τις 4.30 το απόγευμα, όπου πήραν εντολή να αδειάσουν το Σύνταγμα. Διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν την πλατεία, διώχνοντας τους πολίτες προς τα γύρω στενά, χρησιμοποιώντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, ενώ δεν επέτρεπαν σε κανέναν να πλησιάζει τόσο στη λεωφόρο Αμαλίας όσο και την πλατεία Συντάγματος.

Από τις 6.30 και μετά, τα πράγματα άρχισαν να ηρεμούν και οι τόνοι να πέφτουν… Αξίζει δε να τονιστεί πως σήμερα περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών μετείχαν στην επιχείρηση «Καθαρίστε την πλατεία».
http://www.protothema.gr/

Θα μας διώξουν το 2014 με όχημα το Μνημόνιο 2; - του κ. Σταύρου Λυγερού


Σταύρος Λυγερός

Για μία ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του (με το Θόδωρο Πάγκαλο να υπερβαίνει κάθε όριο) επιστράτευσαν τους πιο δραματικούς τόνους για να τρομοκρατήσουν...
την κοινή γνώμη και τους “πράσινους” βουλευτές, ώστε να περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο.

Για να ανασχέσει, μάλιστα, η κυβέρνηση τις κοινωνικές αντιδράσεις, έχει κλιμακώσει τη χρόνια εκβιαστική τακτική της, αυξάνοντας τη δόση σοκ και φόβου που διοχετεύει συστηματικά στην κοινωνία. Είναι αξιοσημείωτο ότι το “κόμμα του Μνημονίου” χρησιμοποιεί ρητορικά σχήματα πολεμικού και ιατρικού χαρακτήρα, επειδή παραπέμπουν στην επιβίωση και αποτρέπουν τις κοινωνικές αντιδράσεις.


Είναι αξιοσημείωτο ότι απ’ όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις έχει λάμψει δια της απουσίας της η οποιαδήποτε αυτοκριτική. Οι κυβερνώντες δεν έκαναν τον κόπο ούτε να δώσουν εξηγήσεις για το ναυάγιο της οικονομικής πολιτικής τους. Είναι κοινός τόπος ότι απέτυχαν να θέσουν τα δημόσια οικονομικά σε τροχιά εξυγίανσης, παρά το γεγονός ότι με την πολιτική τους υποβάθμισαν δραστικά το βιοτικό επίπεδο και έριξαν την πραγματική οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Τώρα, με τον πέλεκυ της χρεοκοπίας επιβάλλουν ένα νέο κύμα φοροεπιδρομής, το οποίο στρέφεται κυρίως εναντίον όσων όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν, ενώ σε μεγάλο βαθμό αφήνει στο απυρόβλητο τους συστηματικούς φοροφυγάδες.

Πριν ενάμισυ χρόνο, η απότομη και ανώμαλη προσγείωση στο χείλος της χρεοκοπίας είχε προκαλέσει σοκ στην κοινωνία. Λόγω της βαθιάς ψυχολογικής επίδρασης που της είχε ασκήσει τότε, την είχε μετατρέψει σε “πλαστελίνη”. Από πολιτικής απόψεως είχε καταστήσει εφικτό αυτό που μέχρι τότε ήταν ανέφικτο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου με σκοπό την αντικατάσταση του καταρρέοντος κλεπτοκρατικού, σπάταλου κι ανορθολογικού μοντέλου από ένα υγειές και παραγωγικό.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, ούτε καν το προσπάθησε σοβαρά. Ακολούθησε τον εύκολο δρόμο των οριζόντιων περικοπών, αλλά διακρίθηκε στον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κοινωνίας και στον προπαγανδιστικό διασυρμό της κάθε φορά επαγγελματικής ομάδας-στόχου. Απειλούμενοι ότι δεν θα υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις κι ότι θα απαξιωθούν οι οικονομίες-καταθέσεις τους, οι Έλληνες ανέχθηκαν τις αλλεπάλληλες δέσμες επώδυνων μέτρων, με την παρηγοριά ότι ίσχυε η διαβεβαίωση πως μόνο η εφαρμογή του Μνημονίου εγγυάται την έξοδο από την κρίση.

Τα γεγονότα, όμως, διέψευσαν το καλοσερβιρισμένο ιδεολόγημα του μονόδρομου προς τη σωτηρία. Αναμφίβολα, η Τρόϊκα επέβαλε ορισμένα μέτρα, που έπρεπε να είχαν προ πολλού ληφθεί. Συνολικά, όμως, η συνταγή της έχει βυθίσει την οικονομία στην ύφεση, προκαλώντας ολοένα και περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Αποδείχθηκε από τα γεγονότα ότι το προβληθέν δίλημμα “Μνημόνιο ή χρεοκοπία” πρέπει να αντικατασταθεί από τη νεόκοπη εκδοχή του “Μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία” για να μην καταλήξει στην εξίσωση “Μνημόνιο ίσον χρεοκοπία”.

Το πρόβλημα με το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι τόσο η ψήφισή του, όσο η απόδοσή του. Η προσπάθεια άντλησης 6,5 δισ από μία στεγνωμένη αγορά θα ρίξει ακόμα πιο βαθειά την πραγματική οικονομία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, πολλαπλασιάζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια. Ακόμα κι αν δεν εκδηλωθεί κάποιου είδους κοινωνική ανάφλεξη, η βύθιση στην ύφεση θα μειώσει τα έσοδα. Το εγχείρημα θυμίζει το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του.

Η αποτροπή της στάσης πληρωμών μέχρι το 2014 είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν μπορεί να γίνει πάση θυσία. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική κρίση δεν είναι η εξαίρεση ενός σωστού κανόνα, αλλά η ακραία εκδήλωση της συστημικής κρίσης του ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο σ’ ένα άσπρο κοπάδι, αλλά ο πιο αδύνατος κρίκος – μίας όχι και τόσο – στέρεης αλυσίδας. Εάν επέστρεφε στη δραχμή, η κρίση θα μεταφερόταν αυτομάτως σ’ άλλους αδύνατους κρίκους. Γι’ αυτό και είναι κοινό ζωτικό συμφέρον η ελληνική κρίση να λυθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο γρήγορα και με οικονομικοκοινωνικά αποτελεσματικό τρόπο.

Το Μεσοπρόθεσμο δεν προσφέρει τέτοια λύση. Αντιθέτως, καταδικάζει την οικονομία να σέρνεται μέχρι το 2014. Δεν αποκλείεται τότε η Ευρωζώνη, πιο οχυρωμένη από το συστημικό κίνδυνο, να μεθοδεύσει την εκδίωξη της Ελλάδας.

Γι’ αυτό, έχουμε ζωτική ανάγκη ένα βιώσιμο πρόγραμμα ανάταξης, που να συνδυάζει τρία στοιχεία:

- Πρώτον, το από μηδενική βάση δημοσιονομικό νοικοκύρεμα (έσοδα και δαπάνες).

- Δεύτερον, την αξιοποίηση των πολλών λιμναζουσών αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Η Ευρωζώνη πρέπει να χρηματοδοτήσει τέτοια επενδυτικά προγράμματα.

- Τρίτον, την αναδιάρθρωση του χρέους.

Είναι εξώφθαλμο πως το χρέος δεν μπορεί να καταστεί εξυπηρετήσιμο, χωρίς “κούρεμα” και εάν δεν καταστεί εξυπηρετήσιμο οι πόρτες των Αγορών δεν πρόκειται να ξανανοίξουν για την Ελλάδα. Εάν για τους δικούς της λόγους η Ευρωζώνη θέλει να αποφύγει το “κούρεμα” ας βρει εναλλακτική λύση. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν, πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή τους δεν υπάρχει.

aixmi.gr

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου