Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Επί ξυρού ακμής ακροβατεί το «Βοήθεια στο Σπίτι». Απίστευτοι πειραματισμοί των αρμοδίων υπουργών, δεν μπορούν να βρουν...1 έστω ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ώστε το πρόγραμμα να χαρακτηριστεί συγχρηματοδοτούμενο και να συνεχιστεί απρόσκοπτα από 1/1/2012...

http://www.localit.gr/?p=2222 
Ορατός ο κίνδυνος περίπου 80.000 επωφελούμενοι και 4.500 εργαζόμενοι να βρεθούν «αβοήθητοι …στα σπίτια τους»  
Ένα από τα πλέον πετυχημένα κοινωνικά προγράμματα, το «Βοήθεια στο Σπίτι», που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι δήμοι της χώρας, κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία ως μια από τις  πιο ανάλγητες περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς αναζητούν εναγωνίως φόρμουλα για να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Βασικός στόχος να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι ευρωπαϊκοί πόροι, να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα  συγχρηματοδοτούμενο και να συνεχίσει τη λειτουργία του  ως έχει μέχρι σήμερα.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2011 λήγει η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος περίπου 80.000 επωφελούμενοι και 4.500 εργαζόμενοι να βρεθούν «αβοήθητοι …στα σπίτια τους».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι επωφελούμενοι του προγράμματος διατρέχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν την κοινωνική μέριμνα που τους παρέχεται, δεδομένου ότι αναμένεται να διατεθούν εθνικοί πόροι, που όμως δεν καλύπτουν όλο το κόστος του προγράμματος.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστούν και ευρωπαϊκοί πόροι για τη συνέχιση του προγράμματος, θα βρεθούν μετέωροι. Μόνο αν  χαρακτηριστεί ως συγχρηματοδοτούμενο το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται σ’ αυτό χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Αν όχι, αν δηλαδή το πρόγραμμα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του μόνο από εθνικούς πόρους, τότε θα γίνει προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων και έγκρισή τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και αν δηλαδή οι 4.500 σημερινοί εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» λάβουν ενισχυμένη μοριοδότηση και επιλεγούν, δε διασφαλίζεται πρώτον, ότι η τρόικα θα εγκρίνει το 100% των προσλήψεων, και δεύτερον ότι, οι απαιτούμενες διαδικασίες θα υλοποιηθούν με τέτοια ταχύτητα ώστε από την 1η Γενάρη 2012 να καταστεί δυνατή η συνέχιση λειτουργίας  του προγράμματος.     
Αναζητείται φόρμουλα για χρηματοδότηση 70 εκ. ευρώ

Προκειμένου, λοιπόν, να μπορέσει να συνεχιστεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να εξασφαλιστούν  70 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχει διασφαλιστεί το 50% του κόστους, ενώ αναζητούνται φόρμουλες να καλυφθεί και το υπόλοιπο 50%. Τα πρώτα 35 εκατομμύρια ευρώ έχουν βρεθεί  μέσω του Λογαριασμού της Εισφοράς Αλληλεγγύης που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών. Η καταβολή του επίμαχου ποσού θεωρείται, ως δεδομένη καθώς έχει υπάρξει σχετική πρόβλεψη  στο Ν.4024/2011. Συγκεκριμένα στο άρθρο 2, παράγραφος 9 προβλέπεται ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει από το Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης. Ο αρχικός σχεδιασμός, που προέβλεπε τα υπόλοιπα 35 εκατομμύρια ευρώ να εξασφαλιστούν από ευρωπαϊκούς πόρους δεν φαίνεται, με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις να επιτυγχάνεται. Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται η δυνατότητα εξασφάλισης μέχρι 10 εκατομμυρίων από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ  θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδοθούν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ από την Αγροτική και Εργατική Εστία. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα «αντληθούν, είτε από τη  ΣΑΤΑ, είτε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. 
Η πρόταση της ΚΕΔΕ

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει καταθέσει πρόταση σύμφωνα με την οποία με  νομοθετική ρύθμιση να καθιερωθεί τριμερής χρηματοδότηση του «Βοήθεια στο Σπίτι» από πόρους της κεντρικής διοίκησης, των ασφαλιστικών οργανισμών και της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πρόταση έχει κατατεθεί στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής, όπου και αντιμετωπίστηκε θετικά.

Επίσης η  ΚΕΔΕ έχει επισημάνει την ανάγκη  νομοθετικής ρύθμισης ώστε να διασφαλιστεί η εργασιακή σχέση των 4.500 εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν μέχρι τώρα συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να εξασφαλιστεί η εφαρμογή ενός συστήματος ενισχυμένης μοριοδότησης.

Πάντως για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα από την αρχή του 2012 έχουν αυξηθεί οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η λήψη πολιτικής απόφασης από το Κοινοβούλιο, μέσω της οποίας κατ’ εξαίρεση θα παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων για άλλο ένα έτος.

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητούν την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας και την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου, καθώς παρέχουν έργο  μόνιμο και αναγκαίο για την κοινωνία.  Τη δημιουργία μόνιμων δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» και Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Ο.Τ.Α. με την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί πάνω από οκτώ (8) χρόνια προκειμένου να υπάρξει η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας τους. Και την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στις Προνοιακές Δομές με σχετική πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στο πρόγραμμα που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερο από τέσσερις (4) μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου