Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ “ΗANDELSBLATT” ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/10/andelsblatt.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+YouPayYourCrisis+%28You+Pay+Your+Crisis%29

ΠΗΓΗ: ΙΣΚΡΑ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΣΤΟΥΣ “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ” ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ*.

22 ολόκληρες σελίδες και ειδικό ένθετο αφιέρωσε η Γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” για τις συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία – προϊόν έρευνας 24μελούς δημοσιογραφικής ομάδας (!) με επικεφαλής τοναρχισυντάκτη της εφημερίδας Gabor Steingart.
Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακή αυτή η πολυμελής Γερμανική δημοσιογραφική αποστολή στην Ελλάδα, η οποία, όσο κι αν εξηγείται από το υπαρκτό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για την χώρα μας στη Γερμανία, δεν παύει να προκαλεί απορίες!
Και αυτές οι απορίες μεγενθύνονται από την κατάληξη του ένθετου της μεγάλης Γερμανικής εφημερίδας, το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκφράζει την ανησυχία της πως στην Ελλάδα λόγω των συνεπειών της κρίσης θα μπορούσε να επιβληθεί μια νέα στρατιωτική χούντα.


Συγκεκριμένα, η 'Handelsblatt', μέσω του αρχισυντάκτη της, αναφέρει ότι η κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα (όπως αναφέρεται,“αύξηση της εξάρτησης από την ηρωίνη και της πορνείας, περισσότερα μαγαζιά που κλείνουν, μαρμάρινες προσόψεις τραπεζών κατεστραμμένες από εξαγριωμένους διαδηλωτές”) μπορεί να δικαιώσει αυτούς “...που θα ανησυχούσαν και θα επαγρυπνούσαν. Θα κρατούσα τα μάτια μου ανοιχτά για την στρατιωτική μηχανή που κυβέρνησε τη χώρα μέχρι το 1974 και που ενδεχομένως περιμένει την ευκαιρία για να δράσει και να πάρει εκδίκηση. Το ξέρουμε από πολλές χώρες: ο Δρ. Σοκ (σ.σ. “οι συνταγές σοκ”) είναι εχθρός της δημοκρατίας”.
Η ακραία κινδυνολογία της εφημερίδας είναι προφανέστατη – έστω κι αν θεωρηθεί εντελώς καλοπροαίρετη. Είναι όμως τυχαία; Γιατί η “Handelsblatt” εμφανίζει ξαφνικά στο προσκήνιο το “μπαμπούλα” της χούντας; Μόνο από δημοσιογραφική υπερβολή; Ή μήπως “αθέλητα” σπέρνει “ιδέες” ή ακόμα και τις τροφοδοτεί;
Τα ερωτήματα αυτά της “Iskra” δεν είναι καθόλου αθώα. Διότι όσοι παρατηρούν καλά τις εξελίξεις στο κοινωνικό πεδίο έχουν διαπιστώσει ότι καλλιεργείται πολύ έντονα τελευταία στην κοινωνία ένας “απολίτικος μηδενισμός” των πάντωνμια συλλήβδην ισοπέδωση όλου του “πολιτικού κόσμου” και ανοικτά ακροδεξιές – ή και “ημιφασίζουσες” - αντιλήψεις ως “διάδοχες” καταστάσεις!
Επίσης, δεν πρέπει να περνάει καθόλου απατήρητο το γεγονός ότι αυτοί οι ίδιοι “κύκλοι” συνδυάζουν τηνέρπουσα ακροδεξιά προπαγάνδα με μια έντονη επιθετικότητα κατά της Αριστεράς!
Άλλωστε η παρουσία ακροδεξιώνπαραθρησκευτικών πυρήνων, καθώς και ακραία εθνικιστικώναντιλήψεων σε λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος (οι οποίες παρατηρούνται εν μέρει και στα γήπεδα) πρέπει αν μη τι άλλο να προβληματίσει και να ανησυχήσει, όσο κι αν τέτοιες αντιλήψεις είναι περιθωριακές και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν αυτές τον τόνο στις λαϊκές αντιδράσεις.
Πάντως, δε θα πρέπει να υποτιμούμε το ενδεχόμενο κάποιοι κύκλοι του κατεστημένου στο εσωτερικό και το εξωτερικό να θέλουν να ενισχύσουν μια ακροδεξιά απόφυση στην κοινωνία, ίσως και στο πολιτικό σκηνικό, θεωρώντας πιθανόν ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσουν ως “μπαμπούλα” και το “σιδερένιο αντίβαρο” για να διατηρήσουν το status quo των μνημονιακών επιλογών!
Αυτή την ώρα, η Αριστερά έχει μεγάλη ευθύνη. Διότι αν δεν μπορέσει να συμπαραταχθεί για να δώσει εναλλακτική λύση στη χώρα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής (με αφετηρίες τη “στάση πληρωμών” στο χρέος και την “έξοδο από το ευρώ”, που αποτελούν τη μόνη απάντηση σε Τρόικα και μνημόνια), τότε ο κίνδυνος να διαμορφωθούν ακροδεξιά ανορθολογικά ρεύματα ως απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα, αλίμονο, είναι παραπάνω από ορατός! “Οι καιροί ου μένετοι”!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου