Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΤΗΝ "ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ" ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

http://agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/3108


altΔέος, φόβος, συγκίνηση και θαυμασμός. Αυτά είναι τα συναισθήματα που σε καταλαμβάνουν, όταν αντικρύζεις την "αετοφωλιά" του Αγίου Όρους, που στέκεται εδώ και αιώνες αγέρωχη σε απόκρημνο βράχο ύψους 330 μέτρων.

Βρισκόμαστε στην Σιμωνόπετρα, το Μοναστήρι που έχτισε ο Άγιος Σίμων ο Μυροβλήτης, κατόπιν Θείου οράματος. Αρχικά, οι τεχνίτες και χτίστες είχαν απελπιστεί με την αγριότητα του τόπου και το παράτολμο του εγχειρήματος.

Όμως, με την βοήθεια της Υπεραγίας Θεοτόκου, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και ορθώθηκε αυτή η μεγαλειώδης κατασκευή, που θεωρείται ως η πρώτη "πολυκατοικία" παγκοσμίως.



alt

Το τάλαντο χτυπά στο μπαλκόνι της Μονής, που βρίσκεται απέναντι από το Καθολικό. Θά' λεγε κανείς, πως ο ήχος του διαχέεται σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος, που απλώνεται ατελείωτο από κάτω.

alt

Ο έκθαμβος επισκέπτης, πατά στα ξύλινα μπαλκόνια που κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα, με το βάραθρο να χάσκει κάτω απ'τα πόδια του. Οι τριγμοί του ξύλου σε κάθε του βήμα, προκαλούν τρόμο αλλά και αγαλλίαση στην ψυχή, που ξεπερνάει τους φόβους της και θαυμάζει το ανεπανάληπτο αυτό θέαμα.

alt

Στο δειλινό, το επιβλητικό Μοναστήρι μοιάζει με έναν γίγαντα που ορθώνεται πάνω από τη θάλασσα και μέσα στον ουρανό, αψηφώντας τους κανόνες της φύσης και της βαρύτητας. Σε μερικές ώρες, θα χτυπήσει το τάλαντο για το Μεσονυκτικό. Εδώ, σε αυτό τον Ιερό βράχο της Ορθοδοξίας, αναπόσπαστο τμήμα του Κάστρου του Μοναχισμού που ονομάζεται Άγιον Όρος.

alt
alt
alt



Το κείμενο είναι επιλεγμένο από το βιβλίο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου "Αγιορείτικο Προσκύνημα" που θα κυκλοφορήσει προσεχώς.


hellas-orthodoxy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου