Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Βουλή: Το χρέος είναι εκτός ελέγχου!

http://www.antinews.gr/2011/08/31/119823/

It’s official, που λέει και ο Γιώργος. Το χρέος είναι εκτός ελέγχου. Το λέει η ίδια η Βουλή. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, που παρακολουθεί την εκτέλεσή του, κάνει φύλλο και φτερό την οικονομική πολιτική ΓΑΠ (και με Παπακωνσταντίνου και με Βενιζέλο).
Η έκθεση τονίζει ότι αναθεωρήθηκαν «επί τα χείρω» οι εκτιμήσεις και υπάρχει «σημαντική επιδείνωση των μακροοικονομικών δεδομένων».
Για το χρέος προειδοποιεί ότι «η δυναμική του πλέον είναι εκτός ελέγχου» και για το έλλειμμα ότι «θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, καθώς και κάποια μέτρα που λήφθηκαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους»!
Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου» και ότι «θεωρείται απίθανο» να σταθεροποιηθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ «ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». «Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράγοντες που το προσδιορίζουν εξελίσσονται αρνητικά»,προσθέτει.
Ουσιαστικά εκτιμά ότι ούτε με την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου αναστρέφεται η κατάσταση (άρα θα χρειαστούν νέα μέτρα;). «Η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού» σημειώνεται στο δελτίο το οποίο εξετάζει την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011. Το Δελτίο αναφέρει πως εάν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου τότε το έλλειμμα τόσο του κρατικού προϋπολογισμού όσο και της γενικής κυβέρνησης «είναι δυνατόν να υπερβούν τους στόχους», τονίζει.
Για την πορεία του προϋπολογισμού σημειώνει ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» η εξέλιξη του πρωτογενούς ελλείμματος που αυξήθηκε στο 2,4% από 1,5% το 2010.
Στο «Μηνιαίο Δημοσιονομικό Δελτίο» που εξέδωσε το Γραφείο και μοιράστηκε σήμερα  στους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους τονίζεται τέλος ότι πρέπει «να ενισχυθούν οι προσπάθειες μείωσης των πρωτογενών δαπανών» την οποία προκρίνει ως λύση περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη σε σχέση με την αύξηση των εσόδων.
Με απλά λόγια τι λέει η έκθεση του γραφείου, επικεφαλής του οποίου είναι η διδάκτωρ Οικονομικών κυρία Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια;
Ότι δε φτάνουν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, ότι οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό τρώνε τις θυσίες του ελληνικού λαού και ότι ίσως θα απαιτηθούν κι άλλα μέτρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις από το οικονομικό επιτελείο προς το γραφείο να ανασκευάσει κάπως τις προβλέψεις τους γιατί έχουν γίνει ρόμπα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου