Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Όλεθρος και εθνικό πένθος στην Κύπρο(Vids+Pics)

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στη ναυτική βάση "Ευ. Φλωράκης" στην Κύπρο. Μεταξύ των 12 νεκρών και ο διοικητής της. Είχε προειδοποιήσει για τα πυρομαχικά αλλά δεν τον άκουσαν. Την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρότερη έκρηξη Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Βοήθεια στέλνει η Ελλάδα. Αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς η κυπριακή κυβέρνηση (Vids+Pics)


Το μανιτάρι από την έκρηξη στη ναυτική βάση "Ε... by AceVideos
  
Ο διοικητής της ναυτικής βάσης "Ευάγγελος Φλωράκης" είναι μεταξύ των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης που συγκλόνισε την Κύπρο το πρωί της Δευτέρας.
Οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος συνεχίζονται, ωστόσο πολλά είναι τα ερωτηματικά για τις ευθύνες των αρχών σχετικά με τα πυρομαχικά που φυλάγονταν στη βάση.
Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ.
Κατήγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους "έπεσαν στο κενό".

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε τρύπα στα εμπορευματοκιβωτια.
Την Κυριακή, πρόσθεσε, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία.
Εξ άλλου, όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.
Το δε ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, τη Δευτέρα σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά.
Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.


KYPROS ANATINAKSH by koukos_81
 Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας
Παραιτήθηκαν, μετά τις φονικές εκρήξεις στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς,  ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης.
Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις. Οι παραιτήσεις τους ανακοινώθηκαν μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.
Την ίδια στιγμή αεροσκάφος C-27, με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αναχώρησε από την Ελευσίνα για την Κύπρο.
Οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα συνδράμουν στις έρευνες των κυπριακών αρχών σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στη Μεγαλόνησο.
Το ελληνικό αεροσκάφος μεταβαίνει στην Κύπρο, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Ανείπωτη είναι η τραγωδία στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", στην περιοχή Ζύγι- Μάρι, έξω από τη Λεμεσό, η οποία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο με δώδεκα άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους και 62 να έχουν τραυματιστεί, μετά από ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν γύρω στις έξι το πρωί.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου,ι όλα τα θύματα είναι Κύπριοι. Ο κ. Στεφάνου απέκλεισε την δολιοφθορά σε σχέση με την έκρηξη.

 Από τους 62 τραυματίες, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.
Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.
Η ναυτική βάση φέρει το όνομα του αείμνηστου αρχηγού της Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος, πριν δέκα χρόνια στις 10 Ιουλίου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε, συνετρίβη στην περιοχή Κουκλιών, κοντά στο αεροδρόμιο της Πάφου, κατά την διάρκεια νυκτερινής πτήσης.


KYPROS ANATINAKSH by koukos_81
 Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό.
Τεράστιες ζημιές στο χωριό Μαρί
Παράλληλα ανέφερε πως οι ζημιές στο χωριό Μαρί είναι τεράστιες. Ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι στην περιοχή βρίσκονται κλιμάκια της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας και άνδρες της Πολιτικής Άμυνας, και βοηθούν τους κατοίκους και καταγράφουν τις ζημιές.
Πρόσθεσε πως, ενδεχομένως, κάποια άτομα θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή διαμερίσματα στο Ζύγι, ή ακόμη και να στηθεί καταυλισμός.
Ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε, ότι μικρότερες ζημιές υπέστησαν οι κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνι, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο.
Στο μεταξύ, η Αστυνομία διέψευσε πληροφορίες, ότι λόγω νέων εκρήξεων στη ναυτική βάση απομακρύνονται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία προτρέπει όλους να αποφεύγουν δηλώσεις και να μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που προκαλούν πανικό και ανησυχία στο κοινό.
Μάλιστα, οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.
"Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης.
Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.
"Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Στη διάθεση της Κύπρου οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας
"Στείλαμε μήνυμα στους αδελφούς μας πως, ότι χρειαστούν, εμείς είμαστε εδώ και η απάντηση που πήρα ήταν ότι αν πράγματι χρειαστούν κάτι, θα ζητήσουν την βοήθειά μας.
Όλες οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στην διάθεσή τους" δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος μετά από επικοινωνία που είχε με τον Χρήστο Πατσαλίδη, υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου