Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

"Science": Η εξαφάνιση των αρπακτικών «ό,τι χειρότερο για το περιβάλλον»



Η παγκόσμια παρακμή των μεγάλων θηρευτών, όπως ο λύκος, οι καρχαρίες και τα αιλουροειδή, ανατρέπει τις οικολογικές ισορροπίες με απρόβλεπτους τρόπους και τελικά πλήττει και τον άνθρωπο, προειδοποιεί μεγάλη μελέτη στο περιοδικό Science.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες 22 ιδρυμάτων σε έξι χώρες, εκτιμά μάλιστα ότι «η απώλεια των κορυφαίων θηρευτών είναι η ανθρώπινη επίδραση με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον φυσικό κόσμο».


Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Τζέιμς Έστες, καθηγητής Οικολογίας και Εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρους. Ο ερευνητής σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι σήμερα οι οικολογικές έρευνες έδιναν έμφαση στη βάση του τροφικού πλέγματος, αγνοώντας τα αρπακτικά στην κορυφή:


«Εξετάζοντας τα οικοσυστήματα από τη βάση προς την κορυφή, οι επιστήμονες και όσοι διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους εστιάζονταν μόνο στο μισό μιας πολύ περίπλοκης εξίσωσης».


»Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι καταναλωτές στην κορυφή του τροφικού πλέγματος έχουν τεράστια επίδραση στη δομή, τη λειτουργία και τη βιοποικιλότητα των περισσότερων φυσικών οικοσυστημάτων» δήλωσε.


Η μελέτη παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων:

  • Στην αμερικανική πολιτεία της Γιούτα, η μείωση των πούμα οδήγησε σε εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών. τα οποία βοσκούν τώρα περισσότερη βλάστηση, αλλάζοντας τη φυσική ροή των ποταμών και μειώνοντας τη βιοποικιλότητα.
  • Στην Αφρική, η απώλεια των λιονταριών και των λεοπαρδάλεων λόγω της λαθροθηρίας προκαλεί αύξηση των μπαμπουίνων, οι οποίοι μεταδίδουν παράσιτα του πεπτικού στους γειτονικούς ανθρώπινους πληθυσμούς.
  • Στους ωκεανούς, η εντατική αλιεία αφήνει λιγότερα ψάρια και κριλ για τις όρκες, αναγκάζοντάς τες να κυνηγούν περισσότερες φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια.
  • Η μελέτη εκτιμά ακόμα ότι η απώλεια μεγάλων θηρευτών ήταν πιθανότατα σημαντικός παράγοντας στη εκδήλωση πανδημιών και τη μεταβολή των ισορροπιών σε φυσικά οικοσυστήματα.
Οι ερευνητές δηλώνουν ακόμα ότι συμφωνούν με την εκτίμηση ότι η Γη βρίσκεται σήμερα στο μέσο της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών, η οποία σίγουρα οφείλεται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου