Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

NYTimes: Από τον Γεώργιο στον Ανδρέα και μετά στον Γιώργο Παπανδρέου

http://skipper-troktiko.blogspot.com/2011/07/nytimes.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FmWyqY+%28skipper%29


Αφιέρωμα στη «δυναστεία» Παπανδρέου, από την οποία προήλθαν τρεις πρωθυπουργοί που κυριάρχησαν στη Μεταπολεμική Ελλάδα φιλοξενούν οι New York Times. Μάλιστα, τις διαφορές των Παπανδρέου και την αποστολή ενός εκάστου τις αναδεικνύει ο αδερφός του σημερινού πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου.

Τρεις πρωθυπουργοί σε μία φωτογραφία

Ο νυν πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που καλείται να κάνει είναι να διαλύσει το ελληνικό κράτος πρόνοιας, που σε μεγάλο βαθμό έχει δημιουργηθεί από τον πατέρα του, Ανδρέα.

«Αυτή είναι η στιγμή του» δηλώνει ο Νίκος Παπανδρέου από το ηλιόλουστο γραφείο του στο ίδρυμα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» , διευκρινίζοντας βέβαια ότι η θητεία του αδελφού του εξελίσσεται στη χειρότερη στιγμή για την ελληνική ιστορία. Δίπλα στο γραφείο του, δεσπόζει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία που δείχνει τις τρεις γενιές των πρωθυπουργών της οικογένειας.

Η φωτογραφία δείχνει τον πατριάρχη της οικογένειας, Γεώργιο Παπανδρέου, που πέθανε το 1968, τελώντας υπό στρατιωτική κράτηση. Δίπλα του, ο γιος του Ανδρέας, κρατώντας μια πίπα στο χέρι, ο «χαρισματικός αμερικανοτραφής οικονομολόγος», όπως αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε ήρωας όταν εξορίστηκε από την Ελλάδα από τη στρατιωτική Χούντα και ως πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1980, πρωτοστάτησε στην ανακατανομή του πλούτου.

Ωστόσο, αύξησε κατά πολύ το δημόσιο χρέος της χώρας, που το πήρε στο 20% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε την εξουσία και το παρέδωσε φουσκωμένο σε ποσοστό πάνω από 80% στο τέλος της δεύτερης θητείας του, το 1989.

Στην ίδια φωτογραφία, υπάρχει κι ο Γιώργος Παπανδρέου, που τότε ήταν 10 ετών. «Σήμερα, ο 59χρονος πρωθυπουργός, που εξελέγη τον Οκτώβριο του 2009, αναγκάστηκε να επιβάλλει μέτρα λιτότητας που θα βάλουν τέλος σε πολλές από τις κοινωνικές παροχές του πατέρα του», σημειώνουν οι New York Times.


Αμφιβολίες για τις ικανότητες του Γ. Παπανδρέου

Στην Ευρώπη, οι υπουργοί Οικονομικών, δεν κατάφεραν στο Eurogroup να επιλύσουν τα βασικά ζητήματα και να καταλήξουν στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα διερωτώνται αν ο σημερινός πρωθυπουργός έχει την ικανότητα και τις απαιτούμενες επικοινωνιακές δεξιότητες για να πείσει τους πολίτες ότι οι περικοπές που ζητούν οι Βρυξέλλες είναι επιβεβλημένες. Ωστόσο, ο Νίκος Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι ο αδελφός του μπορεί να τα καταφέρει.

«Όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, η ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου θα μπορούσε να έχει γραφτεί από τον Σοφοκλή. Όπως στις καλύτερες τραγωδίες, οι Παπανδρέου είναι γεμάτοι από αντιφάσεις και ασάφειες».


Σοσιαλιστής ηγέτης ή δημαγωγός;

Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, που πέθανε το 1996, ένας σοσιαλιστής ηγέτης που χρησιμοποίησε τις δημόσιες δαπάνες διευρύνοντας την αστική τάξη της Ελλάδας και δημιουργώντας στους Έλληνες αίσθημα υπερηφάνειας και εμπιστοσύνης; Ή ήταν ένας σκανδαλώδης δημαγωγός που επιβάρυνε δυσβάστακτα και δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση πτώχευσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα.

«Περιέργως, η Αθήνα δεν έχει ούτε ένα άγαλμα ή μνημείο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το ίδρυμα «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου», που εποπτεύει ο γιος του, Νίκος, στηρίζεται στα κονδύλια της ΕΕ και τις ιδιωτικές εισφορές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μία από τις λίγες φορές που ο γιος του, Γιώργος αναφέρθηκε δημοσίως στον πατέρα του, ήταν για να υπενθυμίσει μια δήλωσή του, στις αρχές του 1990: «Ή θα εξαφανίσουμε το χρέος ή το χρέος θα εξαφανίσει τη χώρα».

Παρότι τα greek statistics, ο εκτοχιασμός του χρέους και το υπερβολικό έλλειμμα ήταν επιτεύγματα της προηγούμενης διακυβέρνησης, λίγοι αμφισβητούν ότι αυτή η έκρηξη δανεισμού της Ελλάδας ξεκίνησε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Πάντως, ο γιος του Νίκος, έχει τη δική του άποψη για το ζήτημα. «Ναι, το χρέος ανέβηκε, αλλά υπήρξαν οφέλη. Φτιάχτηκαν νοσοκομεία και υπήρξε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Το εισόδημα αυξήθηκε και μαζί με τις ελπίδες των πολιτών».

Στα βιβλία του, ο Νίκος Παπανδρέου περιγράφει τον πατέρα του ως απόμακρο, συχνά απόντα, με έντονα συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και πάθη.

Όμως, στη σημερινή Αθήνα, που έχει τυλιχθεί στις διαμαρτυρίες και στο φόβο, είναι πολλοί αυτοί που ρίχνουν το φταίξιμο για την κατάσταση στον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

«Ο Ανδρέα Παπανδρέου διέφθειρε τους Έλληνες και δημιούργησε μια κουλτούρα που στηρίχθηκε στην επιβίωσή τους, χωρίς να τους δίνει κίνητρα για να δουλέψουν ή να αναλάβουν κινδύνου», δήλωσε ο Ιάσωνας Μανωλόπουλος, επικεφαλής hedge fund.

«Στο παρελθόν ο Γιώργος δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός»

Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι New York Times, ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είναι μάλλον πιο άτολμος από τον πατέρα του, ούτε διαθέτει τις φιλοδοξίες του. «Μου έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δεν ήθελε να γίνει πρωθυπουργός», υποστηρίζει ο Νίκος Παπανδρέου.

«Παιδί» της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με τον Νίκο Παπανδρέου, ο σημερινός πρωθυπουργός είναι πιο ιδεαλιστής από τον πατέρα του και επιδιώξει τη συναίνεση, εκεί που ο Ανδρέας ζητούσε τις συγκρούσεις. Ωστόσο, ο Νίκος Παπανδρέου εμφανίζεται βέβαιος ότι ο αδερφός του μπορεί να κάνει αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα.

«Ο Ανδρέας μπορεί να το πουλούσε καλύτερα σε πρώτη φάση, όμως στη συνέχεια θα δίσταζε. Αλλά ο Γιώργος δεν θα υποχωρήσει μέχρι τέλους στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Νίκος Παπανδρέου.


Επιφυλακτικός και άτολμος ο Γιώργος

Πάντως η άποψή του δεν συναντά πολλούς υποστηρικτές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, σε αντίθεση με τον πατέρα του, είναι επιφυλακτικός. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν θέλει να εκτελέσει το Μνημόνιο, ενώ ορισμένοι αμφιβάλλουν για τις επικοινωνιακές του ικανότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου