Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Η ανήμπορη ανανέωση της ΝΔ

http://www.antinews.gr/2011/07/09/111537/

Με εσωτερική εγκύκλιο ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι το τέλος του μηνός Ιουνίου όσοι πρόεδροι ΝΟΔΕ και στελέχη του κεντρικού μηχανισμού του κόμματος επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Στόχος της απόφασης αυτής, είναι καταρχήν , όλοι οι υποψήφιοι να ξεκινούν επί ίση βάση και δεύτερον – και σημαντικότερο – να προχωρήσει η ανανέωση του κόμματος.
Πόσοι φερέλπιδες υποψήφιοι υπέβαλαν μέχρι στιγμής τις παραιτήσεις τους; Πέρασε ο Ιούνιος, κοντεύει να περάσει και ο Ιούλιος , αλλά μόνον δύο φιλοτιμήθηκαν να παραιτηθούν, όπως μαθαίνουμε. Οι υπόλοιποι δείχνουν ο ένας τον άλλο με το δάκτυλο και δηλώνουν ότι “η εγκύκλιος δεν αφορά εμένα
Προφανώς ο “λογαριασμός” που έστειλαν οι πλατείες σε όλα ανεξαιρέτως  τα κόμματα δεν έχει φτάσει ακόμα στην Συγγρού. Ούτε και τα προσωπικά «συστημένα γράμματα» προς βουλευτές, πρώην και νυν.
Ο Αντώνης Σαμαρά είναι ο πρώτος που συνέδεσε την ηγεσία του στη ΝΔ με τη  «Νέα Μεταπολίτευση» και μίλησε για «κατάρρευση του πολιτικού συστήματος». Επέλεξε όμως να διαμορφώσει πρώτα την πολιτική και την ιδεολογία του κόμματος και μετά το πολιτικό προσωπικό, σύμφωνα με την άποψη πρώτα αποσαφηνίζεις τη στρατηγική και μετά επιλέγεις αυτούς που θα την υπηρετήσουν. Είναι γεγονός ότι στην κατάσταση που παρέλαβε τη ΝΔ ο Σαμαράς, δύσκολα θα δικαιωνόταν η αντίθετη άποψη.
Όμως είκοσι μήνες μετά τι βλέπουμε; Την πολιτική Σαμαρά να δικαιώνεται αργά αλλά σταθερά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική. Αλλά τη ΝΔ να αδυνατεί στο εσωτερικό της χώρας να ξεφύγει από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος και να παραμένει δέσμιά τους.
Ορισμένοι βεβαίως στην Συγγρού πανηγυρίζουν λόγω της, επίσης αργής, δημοσκοπικής ανόδου της ΝΔ. Θέλουν να ξεχνούν όμως ότι το 25% ΝΔ με 20% ΠΑΣΟΚ (πχ) δεν λέει και πολλά πράγματα σε συνθήκες κατάρρευσης του δικομματισμού και γενικότερης απαξίωσης πολιτικής, πολιτικών και κομμάτων. Και προφανώς δεν έχουν κατεβεί στις πλατείες για να διαπιστώσουν ότι ο κόσμος λέει “καλός βρε παιδί μου ο Σαμαράς, αλλά με αυτούς που έχει στο κόμμα του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα…. μια από τα ίδια
Το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία. Με αποτέλεσμα να κλείνεται περισσότερο στα γραφεία και να λειτουργεί “αμυντικά”, ή ακόμα και “επιθετικά” προς τον λαό που εξεγείρεται.
Με αυτό το πολιτικό προσωπικό, η επιτυχία έστω κι αν κερδηθούν οι εκλογές μόνο δεδομένη δεν είναι. Ο Α. Σαμαράς δεν θα κληθεί να κυβερνήσει μια χώρα που θα χρειάζεται επανεκκίνηση η οικονομία της, αλλά μια χώρα που θα πρέπει να φτιάξει τα πάντα από την αρχή. Ποιους θα αντιπαρατάξει στον λυσσαλέο πόλεμο που θα εξαπολύσουν εναντίον του;
Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια αναβολής τολμηρών αποφάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνουμε πάλι ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις οργανωτικής ανασυγκρότησης της ΝΔ που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί στο Antinews από αναγνώστες του:
1. Δημιουργία επτά βασικών κύκλων παραγωγής πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Εξωτερικών-Άμυνας,
- Εσωτερικών- Δικαιοσύνης- Δημόσιας Τάξης,
- Οικονομικών-Ανάπτυξης (όλων των τομέων της οικονομίας),
- Παιδείας-Απασχόλησης,
- Υποδομών-Περιβάλλοντος,
- Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής,
- Ενέργειας-Ορυκτού Πλούτου.
Η λογική είναι οι διάφοροι τομείς  που έχουν εξ ορισμού επικαλύψεις  να αντιμετωπίζονται ενιαία, με συνέργειες . Εκτός από τους πολιτικούς προϊσταμένους, εξειδικευμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες είναι σκόπιμο να συνδράμουν το έργο των επιμέρους κύκλων.
2. Θεσμοθέτηση ενός προσωπικού επιτελείου, με δική του δομή, το οποίο θα λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο και θα ασχολείται μόνο με τον Πρόεδρο. Η λειτουργία του θα είναι διακριτή από το υπόλοιπο κόμμα.
3. Υπενθυμίζουμε τους “επτά τρόπους” του Ομπάμα:
  • Αποφασιστικότητα στην προώθηση του βασικού στόχου
  • Προσήλωση στο σχέδιο
  • Εκλαΐκευση του σχεδίου
  • Βελτίωση και προώθηση της προσωπικής εικόνας του Σαμαρά (το …brand name «Σαμαράς» είναι το μοναδικό αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει η σημερινή ΝΔ και στο θέμα αυτό δεν χρειάζονται ερασιτεχνισμοί).
  • Αξιοποίηση του διαδικτύου
  • Προσοχή στη επιλογή των υποψηφίων
  • Στενός κύκλος συνεργατών
Δεν θα πρωτοτυπήσουμε λέγοντας ότι η ιστορική ευκαιρία είναι ανεπανάληπτη για τον Αντώνη Σαμαρά: Η αδήριτη ανάγκη για αναγέννηση της χώρας  συμπίπτει με την απαρχή του δικού του ιστορικού κύκλου στην ηγεσία του κόμματος.
Με τις σωστές επιλογές προσώπων αλλά και διαδικασιών στη λειτουργία του κόμματος, τίποτα πια δεν θα ανακόπτει τη φυγή του προς τα μπρος, τίποτα δεν θα υποσκάπτει το πολιτικό του όραμα για μια χώρα ανεξάρτητη, γνήσια δημοκρατική, για μια ελληνική κοινωνία πατριωτική και μια οικονομία πραγματικά φιλελεύθερη.
Μ.Ο.- Π.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου