Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Προσφυγή κατά της Τουρκίας για να γίνει ξανά Ορθόδοξος ναός η Αγία Σοφία

http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/07/blog-post_8344.html
Τη νομική διαδικασία που ξεκίνησε εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως Ορθόδοξος Ναός, παρουσίασαν τα μέλη της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας».

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στην Αθήνα, ο πρόεδρος της οργάνωσης Κρις Σπύρου από την ίδρυσή της, το 2005, η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», απευθύνθηκε εγγράφως στην τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας να σταματήσουν οι βεβηλώσεις του Ιερού Ναού, καθώς και όλες οι δραστηριότητες που προσβάλλουν την ιερότητα της Αγίας Σοφίας.

«Στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελεύθερης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων που κάθε πολίτης του κόσμου δικαιούται να απολαμβάνει, πιστέψαμε ότι είχε επέλθει η κατάλληλη ώρα και είχαν ωριμάσει οι συνθήκες, για την κατανόηση της λογικής της απαίτησής μας», συμπλήρωσε ο κ. Σπύρου.

Από την πλευρά τους οι νομικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την υπόθεση Αχιλλέας Δημητριάδης και Κώστας Παρασκευάς, σημείωσαν ότι η προσφυγή κατά της Τουρκίας, που ξεπερνά σε έκταση τις 350 σελίδες, κατατέθηκε στις 10 Μαρτίου του 2011 στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει ήδη περάσει το πρώτο στάδιο της διαδικασίας.
Στη συνέντευξη καταγγέλθηκε το γεγονός ότι στις 17 Σεπτεμβρίου του 2010 μέλη της οργάνωσης εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για να πραγματοποιήσουν θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία. Όπως είπε ο κ. Σπύρου, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα σε επιστολή του ανέφερε ότι η πρόθεση για τέλεση λειτουργίας "στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας θεωρείται προκλητική ενέργεια που υπονομεύει το δημόσιο νόμο και τη δημόσια τάξη στην Τουρκία, και όπως ισχύει σε κάθε δημοκρατική χώρα, τέτοιες ενέργειες δεν επιτρέπονται».

Κατόπιν αυτού τα μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» τέλεσαν λειτουργία στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στους Κήπους του Έβρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου