Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μεταστροφή της γερμανικής στάσης – αναβάλλεται η σύνοδος κορυφής;

http://www.antinews.gr/2011/07/13/112375/
Ανοιχτή στο ενδεχόμενο χρήσης κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εμφανίζεται πλέον η Γερμανία, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα στάση της.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ δήλωσε σήμερα ότι τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης για την επαναγορά των ομολόγων τους. «Σύμφωνα με τα εργαλεία του EFSF, είναι ήδη θεωρητικά εφικτό να λάβει ένα κράτος χρήματα και να τα χρησιμοποιήσει για να επαναγοράσει, φυσιολογικά με μια σημαντική έκπτωση, μία μερίδα του χρέους του», δήλωσε ο Κότχαουζ σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό είναι ήδη εφικτό σήμερα βάσει αυτής της μεθόδου», συμπλήρωσε.
Μέχρι σήμερα, το Βερολίνο αντιτίθετο στην ιδέα της χρήσης πόρων του EFSF για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Οι δηλώσεις Κότχαουζ σηματοδοτούν μια μεταστροφή της γερμανικής στάσης.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξάλλου δηλώνει  αντίθετος στην έκδοση ευρω-ομολόγου και ανοιχτός σε ενδεχόμενη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και προσθέτει  πως αν χρειαστεί, μια έκτακτη σύνοδος της κορυφής την Παρασκευή θα δώσει ένα επιπλέον ψυχολογικό μήνυμα στις αγορές, τονίζει ότι εγκαταλείπονται πολλά ταμπού για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, απομακρύνονται τα σενάρια περί έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ δήλωσε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για κάτι τέτοιο, αναφέροντας μάλιστα πως η καγκελάριος έχει ήδη κλείσει τα ραντεβού της στη Γερμανία για την Παρασκευή.
Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απόφαση για Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ανέφερε από την πλευρά της εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.
Στο θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων αναφέρεται και σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν την επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 50% της ονομαστικής τους αξίας.
Επικαλούμενη πηγές από την Κομισιόν και την ΕΕ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προσωρινό μηχανισμό βοήθειας, τον EFSF, ώστε να επαναγοράσει ομόλογα του Δημοσίου και να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ από το 150% περίπου.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γερμανικής εφημερίδας, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναγοράσει ομόλογα αξίας 140 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου