Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Σε πλήρη εξέλιξη νέα σφοδρότερη εργοδοτική επίθεση με ευθύνη των εξαγορασμένων της ΕΣΗΕΑ

http://katalipsiesiea.blogspot.com/2011/07/blog-post_18.html
 
Νέο πογκρόμ ενάντια στους εργαζόμενους εξαπολύουν κατακαλόκαιρα οι σατράπηδες μεγαλοεκδότες Μπόμπολας, Ψυχάρης (ΔΟΛ) και Αλαφούζος. Απολύσεις, περικοπές μισθών και εκ περιτοπής εργασία, σε συνδυασμό με την επιβολή ασύστολης τρομοκρατίας, περιλαμβάνονται στη νέα εργοδοτική επίθεση που αποσκοπεί να υποδουλώσει πλήρως το εργατικό δυναμικό στα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να παραμείνει αλώβητος ο πλούτος που ληστρικά αποκομίζουν.

Ο Μπόμπολας κοντεύει να ολοκληρώσει την φασιστική επιβολή της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας και την περικοπή μισθών, ο Αλαφούζος ξεκίνησε νέο γύρο απολύσεων μετά τις ατομικές συμβάσεις και -εκ νέου- ο Ψυχάρης ρίχνει για άλλη μια φορά το μπαλάκι στους εργαζόμενους, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών, προκειμένου να διαλέξουν μεταξύ απολύσεων, περικοπών μισθών και εκ περιτροπής εργασία. Προφανώς, αν δεν βάλουν το κεφάλι τους στη λαιμητόμο για κάτι από αυτά, η διεύθυνση θα επιλέξει και τα τρία, αφού οι συμφωνίες που κλείνονται με τους νέους παίχτες στην «ενημέρωση» επιβάλλουν μείωση του εργατικού κόστους.

Σε ό,τι αφορά τα ξεπουλημένα μέλη του ΔΣ ΕΣΗΕΑ (και αυτό αφορά ιδιαίτερα και τα μέλη των αριστερών παρατάξεων), που άφησαν να αιματοκυλιστούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι στον ΠΗΓΑΣΟ, όπως ηθελημένα άφησαν να συμβεί αυτό στο πρόσφατο παρελθόν και στον Αλαφούζο, πρωτύτερα στον ΔΟΛ και αλλού, ας περιμένουν ότι εφόσον δεν αναλογίζονται τις ευθύνες τους θα τους αποδοθούν και θα τις επωμιστούν. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, συμμετέχοντας στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Απολυμένων στον Τύπο, καλούμε την ΤΡΙΤΗ 19 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ.

Ακολουθεί επιστολή τους εκπροσώπου των εργαζομένων στο «Βήμα» προς την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΕΣΥ στην οποία γνωστοποιείται και η σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην εφημερίδα την Τρίτη:

Συνάδελφοι,
Σας επισυνάπτω την επιστολή που έστειλα στους συναδέλφους μου με την ενημέρωση και τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, τα οποία είναι και εύγλωττα και δεν τα επαναλαμβάνω.

Οφείλω, ωστόσο, να σας επισημάνω ότι προφανώς δεν αφορούν μόνο τον ΔΟΛ ούτε τις δικές του ιδιομορφίες, όσο και σημαντικός να είναι ο οργανισμός στο τοπίο των ελληνικών media. Υπάρχει ταυτόχρονη, αν όχι συνδυασμένη, επίθεση ενάντια στην εργασία σε όλα τα βασικά (αλλά ασφαλώς και στα λιγότερο σημαντικά) μαγαζιά: πέραν του ΔΟΛ, μόνο τις τελευταίες μέρες ξέρουμε τις απολύσεις στον όμιλο Αλαφούζου, στην Ελευθεροτυπία και, βέβαια, στον Πήγασο, όπου πέραν των απολύσεων επιβάλλονται και ατομικές συμβάσεις, -για να μείνουμε μόνο στα μεγάλα συγκροτήματα εφημερίδων.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει “συντονισμένο σχέδιο” από τους ιδιοκτήτες, η ανταγωνιστική πραγματικότητα της κρίσης καταλήγει στο ίδιο. Και ακόμα χειρότερα, γιατί διαβρώνει ακόμα και το εσωτερικό του συλλογικού εργαζόμενου, προωθώντας τα κανιβαλικά χαρακτηριστικά της ατομικής επιβίωσης, που θα συμπαρασύρουν τελικά το σύνολο του κλάδου (για να μην μιλήσω για το προϊόν του).

Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει αντίσταση παρά μονάχα γύρω από την υπεράσπιση της συλλογικής μας οντότητας απέναντι στη λογική του κεφαλαίου και, κυρίως, την υπεράσπιση της συλλογικής μας διαπραγμάτευσης, δηλαδή της σύμβασης.

Από αυτή την άποψη έχετε ιδιαίτερη ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος των εκδοτών να λέει (και δικαίως) ότι με ποιόν να συζητήσει, αφού εσείς δεν καταφέρνετε καν να “συγκροτηθείτε σε σώμα”.

Συνάδελφοι, επείγει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, να συγκροτηθείτε και να μας αντιπροσωπεύσετε. Αυτή είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να έχει νόημα η υπεράσπιση της συλλογικής μας οντότητας, πέρα από το κάθε ξεχωριστό μαγαζί και για να αντιμετωπιστούν οι εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό του!

Συναδελφικά,
Τάσος Αναστασιάδης
εκπρόσωπος Βήματος στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου