Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σε εξέλιξη το γερμανικό σχέδιο αποδόμησης της Ευρώπης: Καταρρέει και η Ιταλία;

http://www.antinews.gr/2011/07/11/111915/

Υπάρχει κανένας που να πίστευε πραγματικά πως η Ιταλία θα τη γλιτώσει, και δεν θα χρειαστεί διάσωση;
Πάνω που λέγαμε πως η κατάσταση στη Ευρώπη ομαλοποιείται, νάσου και η Ιταλία. Την Παρασκευή σημειώθηκε ένας μίνι πανικός, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται τα ιταλικά χαρτιά. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν μη τυχόν και η ασθένεια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας πλήξει τώρα και την Ιταλία. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Herman Van Rompuy συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση για σήμερα το πρωί. Αρνείται να παραδεχτεί ότι η αφορμή της συνάντησης είναι η Ιταλία, αλλά όλοι αυτό νομίζουν. Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι Jean-Claude Trichet και Jose Manuel Barroso.
Αν αποδειχτεί ότι και η Ιταλία θα χρειαστεί οικονομική διάσωση, τότε αλλάζουν τα πάντα για την Ευρώπη.
Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η χώρα αποτελεί τη 4η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ. Αν λοιπόν  χρειαστεί διάσωση, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν είναι αρκετός για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Δεν είναι καν σχεδιασμένος για τέτοιου μεγέθους κρίση.
Η Ιταλία ήδη εφαρμόζει μέτρα λιτότητας, και αυτό που συμβαίνει δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Όμως συμβαίνει.
Η τελευταία αυτή κρίση ξεκίνησε με τη πώληση ιταλικών χαρτιών τη Παρασκευή που μας πέρασε. Σύμφωνα με το Bloomberg:
«Η UniCredit SpA (UCG) και η Intesa Sanpaolo SpA (ISP), που είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυο χρόνια, καθώς η Ιταλία απειλείται από μεταδοτικότητα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η UniCredit SpA (UCG) βούτηξε κατά 7.9%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από την 30/3/2009, ενώ η Intesa σημείωσε πτώση 4.6%. Τα επίπεδα πτώσης θυμίζουν τη περίοδο που ακολούθησε τη κατάρρευση της Lehman Brothers…».
Δυστυχώς, αυτά  όλα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση μιας τάσης που βλέπουμε συνεχώς τελευταία. Αν τις δούμε ομαδικά, οι μετοχές των πέντε μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών έχασαν 27% από τις αρχές του έτους. Αυτό δεν είναι καλό.
Παράλληλα, οι επενδυτές άρχισαν να διώχνουν το ιταλικό χρέος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα σπρέντς των 10ετών ιταλικών ομολόγων αρχίζουν να αγγίζουν τα κόκκινα.
Το ιταλικό εθνικό χρέος είναι τώρα στο 120% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει, αν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Δυστυχώς αυτά είναι ήδη υψηλά, και αν συνεχίσουν να αυξάνονται, η ατμόσφαιρα θα γίνει αποπνικτική.
Το κλειδί στα χρέη κρατών είναι τα επιτόκια. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί με 0%, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Σήμερα όμως δανείζεται με 30%, και δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση πουθενά στη γη που να μπορεί να πληρώνει  τέτοιους τόκους επί πολύ.
Για την Ιταλία, αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους. Πρόσφατα, η Moody’s προειδοποίησε πως θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει τη πιστοληπτική της αξιολόγηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αν συνεχιστεί η κατάσταση που ξεκίνησε, το ίδιο θα κάνουν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Το πιο ανησυχητικό με την Ιταλία είναι ότι οι οικονομικές κρίσεις βγάζουν στη φόρα τη διαφθορά, και η Ιταλία είναι πρωταθλητής της διαφθοράς. Παρά τα πολλές ομορφιές της, παρά τον καλοσυνάτο της λαό, παρά τις τεράστιες πρωτιές της, η Ιταλία πάσχει από μια ενδημική διαφθορά. Είναι τρόπος ζωής.
Για παράδειγμα, δείτε τον πρωθυπουργό της. Ο Silvio Berlusconi είναι ο κατ εξοχήν Ιταλός πολιτικός. Πολλοί τον λατρεύουν, αλλά θα χρειάζονταν μέρες για να αναλύσουμε λεπτομερώς τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί κατά καιρούς. Σήμερα, ο Berlusconi έχει καταντήσει μια παρωδία του εαυτού του. Με κάθε νέο οικονομικό ή σεξουαλικό σκάνδαλο, μεγαλώνει ο μύθος γύρω από το όνομά του. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα στην οποία ένας τέτοιος πολιτικός θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία.
Όχι ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι καλύτερη. Κάθε χρόνος που περνά γίνεται και πιο διεφθαρμένη. Αν όμως καταρρεύσει η Ιταλία, τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Τι θα γίνει λοιπόν, αν και η Ιταλία χρειαστεί μια οικονομική διάσωση;
Θα πρέπει να βάλουν μπροστά τις εκτυπωτικές μηχανές, διότι θα χρειαστούν πάρα πολλά ευρώ. Πολλά περισσότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έχει μπει σε μια μόνιμη φάση κρίσης. Υπάρχουν πλέον πολλές καταχρεωμένες χώρες που δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα. Όπως είναι σχεδιασμένο, το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί.
Κάποιοι προβλέπουν πως η κρίση χρέους θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η κρίση θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ενσωμάτωση.
Ότι και να γίνει, όλοι συμφωνούν πως τα προβλήματα δεν θα λυθούν σύντομα. Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τα καταφέρνουν ως ζογκλέρ, αλλά μόλις αρχίσουν και τους πέφτουν οι  μπάλες, ο υπόλοιπος κόσμος καλά θα κάνει να προσέχει.
Μια ευρωπαϊκή οικονομική κατάρρευση θα ακουστεί παντού, και θα προκαλέσει τη παγκόσμια καταστροφή. Ας ελπίσουμε πως έχουμε ακόμη χρόνο.
S.A.-The Economic Collapse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου