Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Οίκοι Ευρωπαϊκής... ανοχής κι Ελληνικό χρέος

http://maxitikoi-polites.blogspot.com/2011/07/blog-post_8546.html

Η Ε.Ε. βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα των επιλογών της. Συνεπαρμένη από τον Αγγλοσαξωνικό κερδοσκοπισμό της προηγούμενης δεκαετίας, επέτρεψε στους οίκους αξιολόγησης (που απέδειξαν το «κύρος» τους με τη θετική κρίση στα ομόλογα επισφαλών στεγαστικών δανείων) να καθορίζουν την πορεία της. Σε συνδυασμό με τις δικές της ανασφάλειες, καθυστερήσεις, εμμονές και πολιτικές ισορροπίες οδηγήθηκε ως πρόβατο στη σφαγή των κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Ο αρνητικός τρόπος αντιμετώπισης, από πλευράς αγορών, των προτάσεων για μετακύλιση του Ελληνικού χρέους θέτοντας ουσιαστικά τους δικούς τους αποικιοκρατικούς όρους ώστε να γίνει δεκτή μια τέτοια επιλογή, και η αδυναμία των σημερινών Ευρωπαϊκών ηγεσιών να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους προχωρώντας σε κινήσεις ριζικής αντιμετώπισης του θέματος, θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.


Η προοπτική επέκτασης της κρίσης δανεισμού και σε σημαντικούς πυλώνες της Ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία φαντάζει πιο κοντινή από ποτέ. Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη κεντρικής πολιτικής απόφασης που θα δίνει ανάσα στις υπό πίεση χώρες, ώστε να αναδιοργανώσουν το παραγωγικό τους μοντέλο σε δημιουργικούς ρυθμούς 

Όπως τονίζαμε από πέρσι, δεν αποτελεί επιλογή Ευρωπαϊκής συνοχής η τιμωρητική αντίληψη που φορτώνει νέους υπέρογκους ετήσιους τόκους σε μια χώρα. Η συνεννόηση για προώθηση μεταρρυθμίσεων με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή λειτουργία είναι απαραίτητη. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής λογικής θα μπορούσε απλά να υπάρξει η δυνητική απειλή μελλοντικής παρακράτησης επιδοτήσεων, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτό που αναζητείται σήμερα είναι η λογιστική τακτοποίηση των ιδιωτών (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία) που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα. Φυσικά και η απευθείας αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές θα μπορούσε να αποτελέσει τον πιο άμεσο κι ασφαλή τρόπο μείωσης του χρέους μας. Παραβλέπουμε όμως ένα κρίσιμο παράγοντα. Την ανυπαρξία διαθέσιμων πωλητών σε αυτές τις τιμές, όσο υπάρχει ακόμα η ελπίδα μιας κεντρικής διευθέτησης του θέματος επ’ ωφελεία τους.

Η απόφαση είναι κρίσιμη για τους Ευρωπαίους. Θα προχωρήσουν απρόσκοπτα και πέρα από τις πιέσεις των οίκων αξιολόγησης σε μια ρύθμιση που θα τακτοποιεί λογιστικά τους πιστωτές μας αλλά θα επιτρέπει και στην Ελλάδα να μειώσει ταχύτερα τα ελλείμματα της ή θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών που όσο δεν καταλήγει σε κάποια σταθερά χέρια τόσο αυξάνει της πιθανότητες ενός συνολικού καταστροφικού δρόμου χωρίς επιστροφή ;;

Κων/νος Μανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου