Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ετοιμάζουν νέα στρατιά (60.000) συμβασιούχων

Ετοιμάζουν νέα στρατιά (60.000) συμβασιούχων

Εμπόριο ελπίδας για 60.000 ανέργους αποτελεί το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο. Μέσω της θέσπισης και της λειτουργίας επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτούνται από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως υπηρεσίες για το περιβάλλον, τον πολιτισμό ή τη φροντίδα ηλικιωμένων, θα βρίσκουν δουλειά άνεργοι, με όρους ιδιωτικού τομέα.

Ετσι, δημιουργείται μια νέα στρατιά συμβασιούχων, αφού οι επιχειρήσεις αυτές θα χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια και χρήματα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), δηλαδή θα αποτελούν κρατικοδίαιτους φορείς, στα πρότυπα των δημοτικών επιχειρήσεων...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, που τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή, «δημιουργεί το πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, θεσπίζει έναν νέο τύπο επιχείρησης, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ) και αναγνωρίζει και καταγράφει τους φορείς που ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα». Χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων αυτών είναι ότι θα προσφέρουν υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για παράδειγμα ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία. Θα υπάρχουν ξεχωριστές δράσεις, με τις οποίες θα μπορούν να συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. καθαρισμός πλατειών ενός δήμου), στον πολιτισμό (π.χ. ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων και προβολής τους μέσω εκθέσεων) και, τελικά, στην τοπική ανάπτυξη.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι είναι εφικτό να απασχοληθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις, το χρονικό διάστημα 2012-2014, έως 60.000 εργαζόμενοι. Ανοίγει δηλαδή πεδίο δόξης λαμπρό για τους κυβερνητικούς βουλευτές έως τις εκλογές του 2013. Μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας θα αντληθούν κοινοτικά κεφάλαια ύψους 60.000.000 ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100.000.000 ευρώ. Ως επιπλέον κίνητρο, για όσους θέλουν να συμμετέχουν στη δημιουργία τέτοιας μορφής επιχειρήσεων, το υπουργείο προβάλλει τόσο την περαιτέρω αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ όσο και τη γενικότερη πρόσβαση σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης (π.χ. προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ), καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που απορρέουν από αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έως τώρα η απασχόληση στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, μέσω συνεταιρισμών ή οργανώσεων εθελοντισμού, αντιπροσωπεύει το 1,8% του συνόλου της απασχόλησης και το 2,9% της μισθωτής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου