Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Από το -10% στο +4% η ΝΔ, αλλά όχι στο 150. Αν δεν υποκύψει μέχρι τέλους στη πίεση για συναίνεση, αλλά και εγκαταλείψει κι αυτή κάποιες νεοφιλελεύθερες εμμονές, μπορεί την αυτοδυναμία! Αυτά από έναν πρώην ψηφοφόρο και μέλος του ΠΑΣΟΚ! Χ.Α.

Και επίσης, αρκεί να βγάλει από το λεξιλόγιό της τη λέξη "επαναδιαπραγμάτευση" και την αντικαταστήσει με τη λέξη "ανατροπή" του μνημονίου! Είναι καθολικό λαϊκό αίτημα, ας το ακούσει...

http://www.antinews.gr/2011/07/14/112598/

Πλέον το ζητούμενο είναι, όχι η πρωτιά, αλλά η αυτοδυναμία για την ΝΔ και τον Σαμαρά, ο οποίος μέσα σε 20 μήνες ανέτρεψε μία διαφορά 10% από το ΠΑΣΟΚ και το αφήνει και 4% πίσω, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Επομένως το θέμα είναι τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ στις επόμενες εκλογές – γιατί αν πάμε σε διπλές εκλογές μπορεί να γίνουν με άλλο εκλογικό σύστημα, αν το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει άμεσα νέο εκλογικό νόμο.
Η δημοσκόπηση της V-PRC για το περιοδικό «Επίκαιρα» φέρνει τη ΝΔ να προηγείται με 29,5% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 25,5%, το ΚΚΕ με 13%, ο ΛΑΟΣ με 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4%.
Άρα η Βουλή είναι εξακομματική, ενώ κοντά στο 3% είναι η ΔΗΑΡΙ (2,5%).
Εκτός Βουλής μένουν η Ντόρα (2%),η Χρυσή Αυγή 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών με 1%.

Εδώ έχουμε δύο θετικά για την ΝΔ, καθώς μπορεί με 30% να μην πιάνει αυτοδυναμία, αλλά ευνοείται από το ότι το μπόνους στο πρώτο κόμμα (ελέω νόμου Παυλόπουλου) είναι 50 έδρες και κυρίως από το ότι το ποσοστό των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλή είναι μεγάλο (συνολικά φθάνει το 12%). Έχει υπολογιστεί ότι με μία αύξηση κατά 1% του εκλογικού αθροίσματος των κομμάτων που τελικά μένουν εκτός Βουλής, το ποσοστό που εξασφαλίζει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Από την ίδια έρευνα έχει σημασία ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος (αποχή, άκυρα, λευκά) φτάνει συνολικά το 38,6%. Και αυτό το στοιχείο επηρεάζει την αυτοδυναμία, καθώς το εκλογικό ποσοστό προκύπτει επί των εγκύρων ψηφοδελτίων. Έτσι η αποχή, το άκυρο, το λευκό ευνοούν το πρώτο κόμμα, γιατί κατεβάζουν τον πήχη της αυτοδυναμίας – και ειδικά ένα κόμμα που αυξάνει την συσπείρωσή του ακόμα και αν έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου