Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΙΝΚΑ: "Τι τρως και με τι αρρωσταίνεις, ούτε ξέρεις τι τρως ούτε γιατί αρρωσταίνεις"!

Α) Δημιουργήθηκε το πρώτο συνθετικό ζωντανό κύτταρο
Παρασκευή, 21 Μαΐου 2010 11:55
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1819602


Αμερικανοί επιστήμονες, μετά από πολλά χρόνια ερευνών, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν το πρώτο συνθετικό ζωντανό κύτταρο, ένα σημαντικό επιστημονικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνητή ζωή.

Οι ερευνητές, υπό τον δρα Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει και στην ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος, ενώ το 2003 είχε δημιουργήσει τον πρώτο συνθετικό ιό, ανέπτυξαν τεχνητά το γενετικό «λογισμικό» (γονιδίωμα) ενός βακτηρίου και στη συνέχεια το εισήγαγαν σε ένα κύτταρο. Δημιουργήθηκε έτσι ένα μικρόβιο με συνθετικό DNA, που δεν αποτελεί ακόμα μια πλήρως τεχνητή ζωή, αλλά ανοίγει το δρόμο γι' αυτήν στο μέλλον.

«Πρόκειται για το πρώτο αυτo-αναπαραγόμενο είδος στον πλανήτη μας, του οποίου ο πατέρας είναι ένας κομπιούτερ», δήλωσε ο Βέντερ. Το επίτευγμα των ερευνητών του Ινστιτούτου Κρεγκ Βέντερ, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, χαιρετίστηκε σαν σημαντικό επιστημονικό βήμα, όμως οι επικριτές επεσήμαναν ότι η δημιουργία συνθετικών οργανισμών γεννά πολλούς κινδύνους. Από την πλευρά τους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι ο σχεδιασμός τεχνητών βακτηριακών κυττάρων θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά και καυσίμων, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απορρόφηση των «αερίων του θερμοκηπίου» και στην κλιματική αλλαγή.

Στο συνθετικό κύτταρο του Βέντερ, μόνο το γονιδίωμα είναι πραγματικά συνθετικό. Όπως είπε ο Βέντερ, είναι σαν να δημιουργεί κανείς νέο «λογισμικό» για ένα κύτταρο. Οι ερευνητές αντέγραψαν ένα υπάρχον βακτηριακό γονιδίωμα, στη συνέχεια αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικά του και χημικά ανακατασκεύασαν ένα αντίγραφό του.

Όπως ανέφερε ο Βέντερ, με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τεχνητά χρωμοσώματα που «μεταφυτεύονται» σε ένα κύτταρο υποδοχής, αποτελώντας έτσι ένα διαφορετικό οργανισμό, καθώς το κύτταρο «διαβάζει» το διαφορετικό γονιδίωμα που έχει εισαχθεί σε αυτό και μετατρέπεται πλέον σε νέο είδος ζωής με βάση τις εντολές του νέου συνθετικού γενετικού κώδικα. Είναι η πρώτη φορά, όπως τόνισε ο πρωτοπόρος (και αμφιλεγόμενος) Αμερικανός γενετιστής, που ένα συνθετικό DNA ελέγχει πλήρως ένα ζωντανό κύτταρο.

Ο Βέντερ εκτίμησε ότι η ανακάλυψή του μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα βιομηχανική επανάσταση. «Αν μπορούμε όντως να κάνουμε τα κύτταρα να παράγουν ό,τι θέλουμε, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε το πετρέλαιο και να αντιστρέψουμε ένα μέρος της ζημιάς στο περιβάλλον, μέσω απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα (σ.σ. από συνθετικούς μικρο-οργανισμούς, όπως ειδικά φύκια)».

Ήδη το ινστιτούτο του Βέντερ συνεργάζεται με εταιρίες πετρελαιοειδών και φαρμακευτικές εταιρίες για την ανάπτυξη βακτηρίων που θα παράγουν εναλλακτικά καύσιμα, νέα φάρμακα και εμβόλια.

Οι επικριτές όμως θεωρούν ότι υπερτιμάται η σημασία της ανακάλυψης και υποτιμώνται οι δυνητικοί κίνδυνοι, θεωρώντας ότι η απελευθέρωση νέων οργανισμών στο περιβάλλον μπορεί να αποβεί καταστροφική, δημιουργώντας ένα νέο είδος μόλυνσης, αλλά και κινδύνους για την υγεία, καθώς επίσης απειλές νέου τύπου βιο-τρομοκρατίας. Όμως ο Βέντερ υποστηρίζει ότι ο ίδιος πρωτοστατεί, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις και οι ηθικοί περιορισμοί σε κρατικό επίπεδο που θα διασφαλίζουν το νέο επιστημονικό πεδίο.

Η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ προγραμμάτισε ήδη ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσει τις επιπτώσεις της νέας ανακάλυψης, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από την επιτροπή βιοηθικής των ΗΠΑ να μελετήσει το ζήτημα και να αποφανθεί

Β) http://www.econews.gr/2009/04/01/nano-foods/
Η νανοτεχνολογία εισβάλει στη διατροφική μας αλυσίδα
Η νανοτεχνολογία εισβάλει στην διατροφική μας αλυσίδα, οι επιστήμονες όμως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τρόφιμα που μέχρι τώρα θεωρούνταν βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία, τώρα με την χρήση της νανοτεχνολογίας θα βελτιώνεται η ποιότητα τους και θα μεταφέρουν βιταμίνες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Με τη χρήση νανοσωματιδίων τα τρόφιμα θα διατηρούνται για περισσότερο χρονικό διάστημα, θα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φαρμακευτικές ουσίες που θα θεραπεύουν ασθένειες.
Αν και τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, δεν γίνεται αυστηρός έλεγχος πριν από την παρασκευή ή συσκευασία τους.
Υπάρχει ήδη μια σχετική έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο η οποία απαγορεύει την παραγωγή τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και ζητά την αξιολόγηση των κινδύνων που ενδέχεται να εγκυμονούν με τη χρήση των νανοτροφίμων . Θα πρέπει τα συγκεκριμένα τρόφιμα να φέρουν ειδική ετικέτα ότι η παρασκευή τους έγινε με την χρήση της νανοτεχνολογίας.
Ερευνητές σε Κίνα και ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην παρασκευή νανοτροφίμων, που περιέχουν ενσωματωμένα θρεπτικά συστήματα. Ισραηλινοί ερευνητές σχεδιάζουν να παράγουν χοτ-ντογκ που θα μειώνουν την χοληστερίνη και παγωτά που θα είναι υγιεινά και δεν θα παχαίνουν
Τα πρώτα νανοτρόφιμα έχουν ήδη παρασκευαστεί και κυκλοφορούν σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Στην Αυστραλία πωλείται ψωμί, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στις ΗΠΑ πωλούνται 3 προιόντα νανοτεχνολογίας.
Πρόκειται για ένα είδος φυτικού ελαίου που προστατεύει από την χοληστερόλη, ένα ρόφημα σοκολάτας που μειώνει την ανάγκη για λήψη ζάχαρης και ένα πράσινο τσάι κινέζικης παραγωγής που δεκαπλασιάζει την απορρόφηση σεληνίου.
Προς το παρόν στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούν αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει η δυνατότητα να προμηθεύονται οι ευρωπαίοι νανοτρόφιμα.
Διεθνείς καταναλωτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και ζητούν από τις εταιρείες παραγωγής να αναγράφονται στην ετικέτα οι νανοτεχνολογικές μεταλλάξεις.
Η δυναμική είσοδος της νανοτεχνολογίας στην καθημερινότητα των ανθρώπων, πέρασε από τα ρούχα και τα καλλυντικά στη διατροφική αλυσίδα, προκαλώντας αναπόφευκτες αντιδράσεις ως προς τις άγνωστες ακόμη συνέπειές της για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι υποσχέσεις της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πολλές και η βιομηχανία τροφίμων δεν μένει διόλου ασυγκίνητη. Οι ανησυχίες όμως που δημιουργούνται για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μεγάλες, καθώς τα μικροσκοπικά σωματίδια έχουν την τάση να διεισδύουν σε κύτταρα και να διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ( παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ένας κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών προστατεύοντας τον εγκέφαλο).

ΙΝΚΑ: Τι τρως και με τι αρρωσταίνεις, ούτε ξέρεις τι τρως ούτε γιατί αρρωσταίνεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου