Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Γιατί Sociology Alert;

Γιατί Sciology Alert;
Επειδή σπούδασα Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κατά τα έτη 1990-1996.
Επειδή η επιστήμη που σπούδασα φοβάμαι και ελπίζω να είναι μόνο δικός μου αυτός ο φόβος, ότι δεν λειτουργεί ως εργαλείο ανάλυσης της κοινωνίας, των κοινωνικών ατόμων που τη συναποτελούν και των προβημάτων τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, αλλά ως μια "άψυχη", άνευρη επιστήμη, που μελετά το αίτιο ως αποτέλεσμα, την τηλεοπτική ψευδοεικόνα ως κοινωνική πραγματικότητα.

Επειδή πολλοί επιστήμονες (όχι μόνο Κοινωνιολόγοι), αντί να είναι σκυμμένοι πάνω από τα κοινωνικά προβλήματα και ζητήματα, να τα μελετούν σε βάθος και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για την επιστήμη τους και για τους συν-ανθρώπους τους (μην το ξεχνάμε: η Κοινωνιολογία είναι μια κατεξοχήν ανθρωπιστική επιστήμη), αναλώνονται σε ανούσιες και επιδερμικές αναλύσεις σε περιοδικά, εφημερίδες ή βιβλία και μετατρέποντεαι πολλές φορές σε τηλεμαϊντανοί που νοιάζονται περισσότερο για την προσωπική τους προβολή, παρά για να διαφωτίσουν με την παρουσία τους και τις γνώσεις τους, αυτούς που τους παρακολουθούν. Ενίοτε μάλιστα μετατρέπονται σε "ταύρους εν υαλοπωλείω" και προκαλούν η και μπλέκουν σε τηλεκαβγάδες αυτογελοιοποιούμενοι, γελοιωποιώντας όμως και απαξιώνοντας στα μάτια των υπολοίπων την επιστήμη που σπούδασαν.
Τέλος, Sociology Alert επειδή η σύγχρονη κοινωνία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποδιοργανώνει το σύγχρονο άνθρωπο, τον ανεγκεφαλοποιεί, τον αγελαιοποεί, πράγμα που έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ζωή του ως άτομο όσο και στο σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων, αλλά και της κοινωνίας ως σύνολο. Η σύχρονη κοινωνία ιζηματοποιείται, ο σύγχρονος άνθρωπος μετατρέπεται σε ίζημα, πλαστελίνη που γίνεται παιγνίδι και μορφοποιείται κατά τα πρότυπα και στη μορφή που του επιβάλλουν οι κάθε λογής ισχυροί. Θεσμοί - πυλώνες ιδιαίτερα της ελληνικής κοινωνίας βάλλονται ευθέως και κλονίζονται: οικογένεια, σχολείο, εκκλησία (δεν αναφέρομαι εδώ στην εκκλησία ως εξουσία αλλά ως καταφύγιο, πολιτισμική παράδοση και καθημερινότητα).
Έχει άραγε αναρωτηθεί κανείς τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η παραδοσιακή (πυρηνική ή ευρύτερη οικογένεια-το σόι που λέμε) έστω και βαλλόμενη πανταχόθεν στη σύγχρονη εποχή, που θα είχε φτάσει η ανεργία και η κοινωνική εξαθλίωση, ιδιαίτερα των νέων μας; Πόσοι και πόσοι νέοι μένουν μαζί με τους γονείς τους ακόμη και μετά τα πρώτα -άντα, μην μπορώντας να αντέξουν το δυσβάστακτο κόστος της ιδιοκατοίκησης;
Πόσοι στα θέματα της εκκλησίας ας πούμε, κοιτάνε το δέντρο της υπαρκτής διαφθοράς και εξαχρείωσης σε πολλά ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της εκκλησίας ως εξουσίας, αλλά χάνουν το δάσος της εκκλησιαστικής παράδοσης, της βυζαντινής μουσικής, από την οποία ξεπήδησε η δημοτική μας μουσική;
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά άλλα παραδείγματα για να στηρίξω τις απόψεις μου (υποκειμενικές πάντα), αλλα ξεφεύγουν κατά πολύ από το χαρακτήρα της πρώτης αυτής ανάρτησης ως επεξηγηματικής του τίτλου που διάλεξα για το ιστολόγιό μου.
Ότι θα διαβάσεις σε αυτό το οστολόγιο, αγαπητέ επισκέπτη, θα είναι γραμμένα σε απλή, καθημερινή γλώσσα. Άλλωστε γι αυτό σπούδασα Κοινωνιολόγος: για να βοηθήσω το συνάνθρωπό μου στη αντιμετώπιση των προβλημάτων του. Και για να τον βοηθήσω πρέπει αυτός να καταλαβαίνει τι του λέω ή του γράφω. Μακριά λοιπόν από μένα η ξύλινη γλώσσα και ο διανοουμενίστικος ελιτισμός.
Σε αυτή μου την προσπάθεια, αγαπητε επισκέπτη, θέλω και τη δική σου βοήθεια.
Κάθε παρατήρησή σου, κάθε άποψή σου που θα είναι διαφορετική από τη δική μου, κάθε διόρθωσή σου σε κάποιο ορθογραφικό η συντακτικό λάθος μου (δεν διεκδικώ δα και βραβείο άριστης ορθογραφίας και διατύπωσης), μου είναι απαραίτητο.
Εύχομαι να σου κάνω καλή παρέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου